Ciasta drożdżowe

Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami

Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami

  • 03:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
03:00
12
Średni

Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami to tradycyjne, puszyste ciasto drożdżowe, przygotowane w niecodzienny sposób. Delikatny wypiek, skrywający w sobie twarożek z nutą słodkiej wanilii i dodatkiem pysznych śliwek węgierek.

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 90 g cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • 130 ml mleka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • ok. 250 g śliwek węgierek
  • cukier puder do oprószenia
Wskazówki

Ciasto drożdżowe:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do suchych składników dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, a następnie stopniowo wlewaj roztopione masło i dalej wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.

Krok 3

Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski podsypanej lekko mąką i przykryj miskę ściereczką. Odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

Nadzienie:

Krok 4

Twaróg rozgnieć z cukrem, cukrem z wanilią i żółtkiem na jednolitą masę

Ciasto drożdżowe:

Krok 5

Okrągłą formę, o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Gdy ciasto już wyrośnie wyjmij je na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm. Podziel go na 3 pasy (o wymiarach 10 x 40 cm), wzdłuż każdego wyłóż porcję twarogu.

Krok 6

Następnie zwiń delikatnie, niezbyt ciasno, każdy pas z twarogiem w rulon i ułóż je w formie na kształt ślimaka, łączeniem do dołu.

Krok 7

Śliwki umyj i przekrój na połówki, usuń pestki. Wetknij śliwki w ciasto, przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 8

Gdy ciasto już wyrośnie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu przestudź i posmaruj wierzch lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 90 g cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • 130 ml mleka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • ok. 250 g śliwek węgierek
  • cukier puder do oprószenia
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe