1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami

Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami

Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 14 ocen

Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami to tradycyjne, puszyste ciasto drożdżowe, przygotowane w niecodzienny sposób. Delikatny wypiek, skrywający w sobie twarożek z nutą słodkiej wanilii i dodatkiem pysznych śliwek węgierek. Wypróbuj ten przepis


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.

    Mąka, drożdże suszone instant, sól i cukier
  • Krok 2

    Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do suchych składników dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą, a następnie stopniowo wlewaj roztopione masło i dalej wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.

    Podgrzane mleko w rondelku i żółtka w osobnej miseczce
  • Krok 3

    Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski podsypanej lekko mąką i przykryj miskę ściereczką. Odstaw na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

    Wyrośnięte ciasto w misce na drożdżówkę zawijaną

Nadzienie do drożdżówki:

  • Krok 4

    Twaróg rozgnieć z cukrem, cukrem z wanilią i żółtkiem na jednolitą masę. 

    Rozgnieciony twaróg z żółtkiem i cukrem z wanilią

Zawijanie ciasta drożdżowego z twarogiem:

  • Krok 5

    Okrągłą formę, o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Gdy ciasto już wyrośnie wyjmij je na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm. Podziel go na 3 pasy (o wymiarach 10 x 40 cm), wzdłuż każdego wyłóż porcję twarogu.

    Ciasto drożdżowe podzielone na 3 pasy z twarogiem
  • Krok 6

    Następnie zwiń delikatnie, niezbyt ciasno, każdy pas z twarogiem w rulon i ułóż je w formie na kształt ślimaka, łączeniem do dołu.

    Zawijanie ciasta drożdżowego z twarogiem
  • Krok 7

    Śliwki umyj i przekrój na połówki, usuń pestki. Wetknij śliwki w ciasto, przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

    Ciasto drożdżowe wyłożone do tortownicy i śliwki ułożone na wierzchu
  • Krok 8

    Gdy ciasto już wyrośnie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu przestudź i posmaruj wierzch lukrem lub posyp cukrem pudrem.

    Zawijana drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
  • Natalia poleca

    Kratka do studzenia i dekorowania wypieków - niezastąpiony gadżet w każdej kuchni!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka-zawijana-z-twarogiem-i-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej