1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Gładki dżem z gruszek z rozmarynem

Gładki dżem z gruszek z rozmarynem

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 ocen

Niech smak ulubionego gatunku gruszek przypomina Ci w zimowe dni o słonecznym babim lecie! ☀️ Korzystaj w pełni z sezonu na te pyszne i zdrowe owoce, zamykając ich słodycz w pękatym słoiczku pysznego gładkiego dżemu gruszkowego. 🍐🍂 A gdyby tak doprawić go szczyptą śródziemnomorskiej fantazji? Dodaj do niego odrobinę świeżego rozmarynu i ekstraktu z sycylijskich cytryn, które wyniosą smak dżemu na niespotykany dotąd poziom! 🧡


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krok 1

  • Krok 1

    Umyte gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry.

    obrana gruszka na desce
  • Krok 2

    Pokrojone gruszki przełóż do miski i dodaj sok z połowy limonki, wymieszaj.

    pokrojone gruszki w misce z połówką limonki na blacie
  • Krok 3

    Gruszki przełóż do malaksera i zblenduj na gładką masę.

    zmiksowane gruszki w malakserze
  • Krok 4

    Przełóż do garnka, wymieszaj z Żelfixem i zagotuj.

    Zmiksowany dżem w garnku na płycie grzewczej Bosch
  • Krok 5

    Do masy dodaj cukier, ekstrakt cytrynowy, dokładnie wymieszaj. Ponownie zagotuj.

    Zmiksowany dżem w garnku na płycie grzewczej. z wanilią Dr. Oetkera i żelfixem
  • Krok 6

    Do gotującego się dżemu dodaj gałązki romarynu. Gotuj przez 2 minuty.

    dżem gruszkowy w garnku z rozmarynem na płycie grzewczej Bosch
  • Krok 7

    Ugotowany dżem przelej do czystych słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około pół godziny. 

    gotowy dżem przelany do słoiczków z rozmarynem

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej