Gładki dżem z gruszek z rozmarynem


Niech smak ulubionego gatunku gruszek przypomina Ci w zimowe dni o słonecznym babim lecie! ☀️ Korzystaj w pełni z sezonu na te pyszne i zdrowe owoce, zamykając ich słodycz w pękatym słoiczku pysznego gładkiego dżemu gruszkowego. 🍐🍂 A gdyby tak doprawić go szczyptą śródziemnomorskiej fantazji? Dodaj do niego odrobinę świeżego rozmarynu i ekstraktu z sycylijskich cytryn, które wyniosą smak dżemu na niespotykany dotąd poziom! 🧡
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krok 1
-
Krok 1
Umyte gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry.
-
Krok 2
Pokrojone gruszki przełóż do miski i dodaj sok z połowy limonki, wymieszaj.
-
Krok 3
Gruszki przełóż do malaksera i zblenduj na gładką masę.
-
Krok 4
Przełóż do garnka, wymieszaj z Żelfixem i zagotuj.
-
Krok 5
Do masy dodaj cukier, ekstrakt cytrynowy, dokładnie wymieszaj. Ponownie zagotuj.
-
Krok 6
Do gotującego się dżemu dodaj gałązki romarynu. Gotuj przez 2 minuty.
-
Krok 7
Ugotowany dżem przelej do czystych słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około pół godziny.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze