1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Wega艅skie
  4. Sypana szarlotka wega艅ska

Sypana szarlotka wega艅ska

Marta Dmochowska - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Szarlotka sypana to fantastyczny pomys艂 na szybki deser, je艣li akurat nie masz zbyt wiele czasu na godziny sp臋dzane przy ubijaniu i wyrabianiu ciasta! Bywa nazywana jab艂ecznikiem z kaszy manny.馃崗 Tutaj bez jajek i nabia艂u!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Tortownic臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp m膮k膮. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

    Tortownica 24 cm wy艂o偶ona papierem do pieczenia. Boki wysmarowane s膮 olejem kokosowym i obsypane m膮k膮.
  • Krok 2

    Wymieszaj m膮k臋 pszenn膮 z cukrem, kasz膮 mann膮, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszank臋 podziel na 4 cz臋艣ci.

    Suche sk艂adniki w miseczkach: m膮ka pszenna, cukier i kasza manna. W opakowaniu cynamon mielony i proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Umyj i obierz jab艂ka. Usu艅 z nich gniazda nasienne, a nast臋pnie zetrzyj jab艂ka na tarce o grubych oczkach. *

    Umyte i obrane jab艂ka na desce do krojenia.
  • Krok 4

    ¼ suchych sk艂adników prze艂ó偶 na dno formy. Delikatnie roz艂ó偶 cz臋艣膰 jab艂ek na suchych sk艂adnikach i lekko doci艣nij 艂y偶k膮. 

    Roz艂o偶ona cz臋艣膰 jab艂ek na dnie formy. W misce starte jab艂ka, a obok wymieszane suche sk艂adniki.
  • Krok 5

    Na jab艂ka wysyp kolejn膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adników. Powtarzaj czynno艣膰, a偶 uzyskasz 3 warstwy z jab艂kami.

    Masa jab艂kowa roz艂o偶ona w formie.
  • Krok 6

    Na ostatni膮 warstw臋 jab艂ek wysyp pozosta艂膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adników.

    Starte jab艂ka w misce. Obok suche sk艂adniki w misce. Cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w na startych jab艂kach.
  • Krok 7

    Rozpu艣膰 olej kokosowy i polej nim ciasto. 

    Ostatnia warstwa suchych sk艂adnik贸w na cie艣cie. Rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 8

    Wierzch posyp p艂atkami migda艂ów.

    Wierzch ciasta posypany p艂atkami migda艂贸w.
  • Krok 9

    Tak przygotowane ciasto umie艣膰 w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 50-55 minut, a偶 do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. 

    Upieczona sypana szarlotka w formie.

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej