Wegańskie

Sypana szarlotka wegańska

sypana szarlotka wegańska z migdałami na niebieskim talerzyku. Obok goździki i niebieska serweta.

Sypana szarlotka wegańska

  • 01:30
  • 12
  • Łatwy
01:30
12
Łatwy

Szarlotka sypana to fantastyczny pomysł na szybki deser, jeśli akurat nie masz zbyt wiele czasu na godziny spędzane przy ubijaniu i wyrabianiu ciasta! Bywa nazywana jabłecznikiem z kaszy manny.🍏 Tutaj bez jajek i nabiału!

Składniki

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g kaszy manny
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 1500 g jabłek
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g płatków migdałów
Wskazówki

Sypana szarlotka wegańska

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia. Boki wysmarowane są olejem kokosowym i obsypane mąką.
Krok 2

Wymieszaj mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę podziel na 4 części.

Suche składniki w miseczkach: mąka pszenna, cukier i kasza manna. W opakowaniu cynamon mielony i proszek do pieczenia.
Krok 3

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. *

Umyte i obrane jabłka na desce do krojenia.
Krok 4

¼ suchych składników przełóż na dno formy. Delikatnie rozłóż część jabłek na suchych składnikach i lekko dociśnij łyżką. 

Rozłożona część jabłek na dnie formy. W misce starte jabłka, a obok wymieszane suche składniki.
Krok 5

Na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz 3 warstwy z jabłkami.

Masa jabłkowa rozłożona w formie.
Krok 6

Na ostatnią warstwę jabłek wysyp pozostałą część suchych składników.

Starte jabłka w misce. Obok suche składniki w misce. Część suchych składników na startych jabłkach.
Krok 7

Rozpuść olej kokosowy i polej nim ciasto. 

Ostatnia warstwa suchych składników na cieście. Rozpuszczony olej kokosowy.
Krok 8

Wierzch posyp płatkami migdałów.

Wierzch ciasta posypany płatkami migdałów.
Krok 9

Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. 

Upieczona sypana szarlotka w formie.

Moje jabłka nie były zbyt kwaśne, więc wymieszałam je z sokiem z jednej cytryny.

Składniki
Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g kaszy manny
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • 1500 g jabłek
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g płatków migdałów
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie