1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Sypana szarlotka wegańska

Sypana szarlotka wegańska

sypana szarlotka wegańska z migdałami na niebieskim talerzyku. Obok goździki i niebieska serweta.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Szarlotka sypana to fantastyczny pomysł na szybki deser, jeśli akurat nie masz zbyt wiele czasu na godziny spędzane przy ubijaniu i wyrabianiu ciasta! Bywa nazywana jabłecznikiem z kaszy manny.🍏 Tutaj bez jajek i nabiału!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki wegańskiej:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

    Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia. Boki wysmarowane są olejem kokosowym i obsypane mąką.
  • Może się przydać

    Tortownica Tradition od Dr. Oetkera o średnicy 24 cm wykonana z wysokiej jakości blachy - idealna do pieczenia tortów.

  • Krok 2

    Wymieszaj mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę podziel na 4 części.

    Suche składniki w miseczkach: mąka pszenna, cukier i kasza manna. W opakowaniu cynamon mielony i proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach*.

    Umyte i obrane jabłka na desce do krojenia.
  • Krok 4

    ¼ suchych składników przełóż na dno formy. Delikatnie rozłóż część jabłek na suchych składnikach i lekko dociśnij łyżką. 

    Rozłożona część jabłek na dnie formy. W misce starte jabłka, a obok wymieszane suche składniki.
  • Krok 5

    Na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz 3 warstwy z jabłkami.

    Masa jabłkowa rozłożona w formie.
  • Krok 6

    Na ostatnią warstwę jabłek wysyp pozostałą część suchych składników.

    Starte jabłka w misce. Obok suche składniki w misce. Część suchych składników na startych jabłkach.
  • Krok 7

    Rozpuść olej kokosowy i polej nim ciasto. 

    Ostatnia warstwa suchych składników na cieście. Rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 8

    Wierzch posyp płatkami migdałów Bakal.

    Wierzch ciasta posypany płatkami migdałów.
  • Może się przydać

    Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.

  • Krok 9

    Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia. 

    Upieczona sypana szarlotka w formie.

Porada:

Moje jabłka nie były zbyt kwaśne, więc wymieszałam je z sokiem z jednej cytryny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/sypana-szarlotka-weganska

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej