Sypana szarlotka wegańska


Szarlotka sypana to fantastyczny pomysł na szybki deser, jeśli akurat nie masz zbyt wiele czasu na godziny spędzane przy ubijaniu i wyrabianiu ciasta! Bywa nazywana jabłecznikiem z kaszy manny.🍏 Tutaj bez jajek i nabiału!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie szarlotki wegańskiej:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
-
Może się przydać
Tortownica Tradition od Dr. Oetkera o średnicy 24 cm wykonana z wysokiej jakości blachy - idealna do pieczenia tortów.
-
Krok 2
Wymieszaj mąkę pszenną z cukrem, kaszą manną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszankę podziel na 4 części.
-
Krok 3
Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach*.
-
Krok 4
¼ suchych składników przełóż na dno formy. Delikatnie rozłóż część jabłek na suchych składnikach i lekko dociśnij łyżką.
-
Krok 5
Na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz 3 warstwy z jabłkami.
-
Krok 6
Na ostatnią warstwę jabłek wysyp pozostałą część suchych składników.
-
Krok 7
Rozpuść olej kokosowy i polej nim ciasto.
-
Krok 8
Wierzch posyp płatkami migdałów Bakal.
-
Może się przydać
Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.
-
Krok 9
Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 50-55 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Porada:
Moje jabłka nie były zbyt kwaśne, więc wymieszałam je z sokiem z jednej cytryny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/sypana-szarlotka-weganska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze