1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. S
  4. Skrobia ziemniaczana (mączka ziemniaczana, mąka ziemniaczana)

Skrobia ziemniaczana (mączka ziemniaczana, mąka ziemniaczana)

Biała skrobia ziemniaczana w miseczce.

Skrobia ziemniaczana (mączka ziemniaczana, mąka ziemniaczana)

Skrobia ziemniaczana zawiera skrobię (wielocukier) pochodzącą z ziemniaków. Ma postać białego, sypkiego proszku. Pozyskuje się ją ze świeżych ziemniaków poprzez rozdrobnienie, a następnie wypłukanie z nich skrobi. Kolejnym krokiem jest poddanie jej czyszczeniu, suszeniu i przesianiu. Ma silnie higroskopijne właściwości co oznacza, że szybko chłonie wilgoć. Dlatego też należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. W połączeniu z gorącą wodą tworzy przezroczystą masę, a po wystudzeniu ma konsystencję żelu. Tę właściwość wiążącą wykorzystuje się do przygotowania deserów (np. budyniu lub kisielu), a także sosów i mas serowych. Co ciekawe dodatek skrobi ziemniaczanej do pieczywa poprawia jego wilgotność i przedłuża jego trwałość.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej