Desery

Tiramisu dyniowe

tiramisu z puree z dyni

Tiramisu dyniowe

  • 06:00
  • 6
  • Łatwy
Zaktualizowano:
06:00
6
Łatwy

Dyniowe tiramisu to pyszna jesienna odmiana klasycznego włoskiego deseru. Delikatny pomarańczowo-cynamonowy krem z puree z dyni idealnie łączy się z aromatem mocnej kawy i amaretto. Jest łatwy w przygotowaniu i nie trzeba na niego aż tak długo czekać. Dodatkowo możecie wzbogacić jego smak posypując ulubionymi orzechami np. włoskimi. :)

Składniki

Biszkopty:
  • 150 ml mocnej kawy
  • 70 ml likieru amaretto
  • 150 g biszkoptów
Krem:
  • 250 g schłodzone mascarpone
  • 125 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 26%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g puree z dyni*
  • 2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
Ponadto:
  • Kakao do oprószenia
  • Orzechy włoskie do dekoracji
Wskazówki

Puree z dyni:

Krok 1

Dynię umyj i podziel na 8 części. Usuń nasiona i ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw dynię i piecz ok 40 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu łyżką wybierz miąższ, a następnie zmiksuj całość na gładkie puree. Dynia może mieć w sobie sporo wody, warto nieco odcedzić aby nie rozrzedzić kremu (ale nie za dużo by dało się łatwo zmiksować).

dynia

Krem:

Krok 2

Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem umieść w misce i zmiksuj krótko do połączenia składników na gładki krem i tylko lekkiego napowietrzenia masy. Następnie dodaj puree z dyni, cynamon i cukier ze skórką pomarańczową. Wszystko wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia składników.

puree z dyni i cukier ze skórką pomarańczową

Biszkopty:

Krok 3

Kawę wymieszaj z amaretto. Biszkopty zanurzaj w kawie i ułóż pierwszą warstwę w naczyniu (możesz użyć jednego większego naczynia lub 4-5 małych), oprósz kakao. Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę dyniowego kremu, oprósz kakao. Podobnie zrób z drugą warstwą biszkoptów i kremu. Wstaw do lodówki na ok 4 godziny (lub na noc) do schłodzenia. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

biszkopty maczane w kawie z amaretto i oprószone kakao
Składniki
Biszkopty:
  • 150 ml mocnej kawy
  • 70 ml likieru amaretto
  • 150 g biszkoptów
Krem:
  • 250 g schłodzone mascarpone
  • 125 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 26%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g puree z dyni*
  • 2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr Oetkera
  • 2 łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera
Ponadto:
  • Kakao do oprószenia
  • Orzechy włoskie do dekoracji
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
12:00
10
Średni
Pascha wielkanocna