1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Tiramisu dyniowe

Tiramisu dyniowe

dyniowe tiramisu na bazie kremu z mascarpone, śmietanką i puree z dyni przekładanego biszkoptami zanurzanymi z mieszance kawy i amaretto, posypane kakao i udekorowane posiekanymi orzechami włoskimi, tiramisu w szklankach na tacy - wszystkiego słodkiego
dyniowe tiramisu na bazie kremu z mascarpone, śmietanką i puree z dyni przekładanego biszkoptami zanurzanymi z mieszance kawy i amaretto, posypane kakao i udekorowane posiekanymi orzechami włoskimi, tiramisu w szklankach na tacy - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🎃 Dyniowe tiramisu to pyszna jesienna odmiana klasycznego włoskiego deseru. Delikatny pomarańczowo-cynamonowy krem z puree z dyni idealnie łączy się z aromatem mocnej kawy i amaretto. Jest łatwy w przygotowaniu i nie trzeba na niego aż tak długo czekać. Dodatkowo możecie wzbogacić jego smak, posypując ulubionymi orzechami, np. włoskimi. 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Purèe z dyni:

  • Krok 1

    Dynię umyj i podziel na 8 części. Usuń nasiona i ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw dynię i piecz ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

     

    dynia pokrojona na 8 kawałków ułożona na blaszce z wyposażenia piekarnika
  • Krok 2

    Po wystudzeniu łyżką wybierz miąższ, a następnie zmiksuj całość na gładkie purèe. Dynia może mieć w sobie sporo wody, warto nieco odcedzić puree, aby nie rozrzedzić kremu (ale nie za dużo, jedynie na tyle, by dało się łatwo zmiksować).

    Nadwyżkę purèe z dyni możesz zamrozić.

Krem dyniowy na dyniowe tiramisu:

  • Krok 3

    Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem umieść w misce i zmiksuj krótko do połączenia składników i tylko lekkiego napowietrzenia masy. Następnie dodaj puree z dyni, cynamon i cukier ze skórką pomarańczową. Wszystko wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia składników.

    puree z dyni w misce i opakowanie cukru ze skórką pomarańczową dr. oetkera
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker

    Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina.

Przekładanie dyniowego tiramisu:

  • Krok 4

    Kawę wymieszaj z amaretto. Biszkopty zanurzaj w kawie i ułóż pierwszą warstwę w naczyniu (możesz użyć jednego większego naczynia lub 4-5 małych), oprósz kakao.

    biszkopty namoczone w kawie z amaretto ułożone w słoiczkach, oprószone kakao, miska z kawą, sitko z kakao
  • Krok 5

    Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę dyniowego kremu, oprósz kakao. Podobnie zrób z drugą warstwą biszkoptów i kremu. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny (lub na noc) do schłodzenia. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/tiramisu-dyniowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej