1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką

Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Nie pozostało, więc nic innego jak je zrobić ;-) Urozmaiciłam przepis dodając budyń i migdałowe płatki. Wierzch obsypałam ulubioną kruszonką. Wyszło doskonale, polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka.

  • Krok 2

    Proszek budyniowy wsyp do miseczki, dodaj cukier oraz 6 łyżek soku jabłkowego i wszystko razem wymieszaj. Pozostałą część soku wlej do garnka ze śliwkami.

  • Krok 3

    Owoce zagotuj cały czas mieszając. Następnie wlej rozpuszczony budyń i wciąż mieszając gotouj jeszcze 1 minutę. Masę śliwkową odstaw do wystygnięcia.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Przygotowanie kruszonki zacznij od rozpuszczenia masła na patelni.

  • Krok 5

    Dosyp cukier i płatki owsiane, upraż wszystko na jasnobrązowy kolor, cały czas mieszając na małym ogniu. Kiedy kruszonka nabierze właściwej barwy, odstaw ja do wystygnięcia.

Ciasto:

  • Krok 6

    Tortownicę o średnicy 27 cm posmaruj masłem i obsyp mąką.

  • Krok 7

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier, cukier wanilinowy, dodaj jajko, mleko i masło. Całość zmiksuj około 3 minuty na gładką masę.

  • Krok 8

    Ciasto przełóż do tortownicy, podwyższając brzeg ciasta na około 3 cm.

  • Krok 9

    Na wierzch wysyp płatki migdałowe, a na nie wyłóż masę śliwkową. Górę posyp kruszonką owsianą. Piecz około 45-50 minut w 180°C. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej