Ciasta z owocami

Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką

ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką

Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką

  • 01:00
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
16
Łatwy

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Nie pozostało, więc nic innego jak je zrobić ;-) Urozmaiciłam przepis dodając budyń i migdałowe płatki. Wierzch obsypałam ulubioną kruszonką. Wyszło doskonale, polecam!

Składniki

Nadzienie:
  • 1000 g śliwek (bez pestek)
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 75 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 75 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Wskazówki

Nadzienie:

Krok 1

Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka.

Krok 2

Proszek budyniowy wsyp do miseczki, dodaj cukier oraz 6 łyżek soku jabłkowego i wszystko razem wymieszaj. Pozostałą część soku wlej do garnka ze śliwkami.

Krok 3

Owoce zagotuj cały czas mieszając. Następnie wlej rozpuszczony budyń i wciąż mieszając gotouj jeszcze 1 minutę. Masę śliwkową odstaw do wystygnięcia.

Kruszonka:

Krok 4

Przygotowanie kruszonki zacznij od rozpuszczenia masła na patelni.

Krok 5

Dosyp cukier i płatki owsiane, upraż wszystko na jasnobrązowy kolor, cały czas mieszając na małym ogniu. Kiedy kruszonka nabierze właściwej barwy, odstaw ja do wystygnięcia.

Ciasto:

Krok 6

Tortownicę o średnicy 27 cm posmaruj masłem i obsyp mąką.

Krok 7

Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier, cukier wanilinowy, dodaj jajko, mleko i masło. Całość zmiksuj około 3 minuty na gładką masę.

Krok 8

Ciasto przełóż do tortownicy, podwyższając brzeg ciasta na około 3 cm.

Krok 9

Na wierzch wysyp płatki migdałowe, a na nie wyłóż masę śliwkową. Górę posyp kruszonką owsianą. Piecz około 45-50 minut w 180°C. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

Składniki
Nadzienie:
  • 1000 g śliwek (bez pestek)
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 75 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 75 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Ciasta z owocami ->

Przepisy z kategorii Ciasta z owocami

Wszystkiego słodkiego
02:00
10
Średni
Charlotte z malinami