Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym


Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym są moim ulubionym, słodkim deserem z dzieciństwa :) Dziś trochę unowocześniam ten deser - dodaję do niego przepyszny syrop klonowy, a pieczone jabłka polewam delikatnym kremem waniliowym. Jest to prosty i szybki deser, w którym słodycz jabłek przenika się z lekko kwaskowatym smakiem żurawiny i chrupkością orzechów. Krem waniliowy nadaje deserowi nie tylko wspaniały smak, ale także elegancki wygląd. Gorąco zachęcam Was do upieczenia jabłek według mojego przepisu :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Jabłka pieczone:
-
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj jabłka, zetnij ich górę. Wydrąż środek na głębokość około 2 cm i szerokość 3 cm. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
-
Krok 2
Żurawinę, orzechy włoskie i syrop klonowy wymieszaj w miseczce.
-
Krok 3
Mieszankę przełóż po równo do jabłek. Na każde połóż łyżeczkę konfitury wiśniowej. Każde jabłko przykryj górną częścią. Naczynie żaroodporne z jabłkami przełóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Podczas pieczenia jabłek, przygotuj krem waniliowy.
Krem waniliowy:
-
Krok 4
Śmietankę, mleko i laskę wanilii umieść w garnuszku. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. Odstaw.
-
Krok 5
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
-
Krok 6
Ciągle miksując, do utartych żółtek wlej cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę.
-
Krok 7
Krem przelej do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia kremu.
-
Krok 8
Przetrzyj krem przez sitko.
-
Krok 9
Przygotowanym kremem polej upieczone jabłka. Podawaj ciepłe.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze