1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym

Pieczone jabłko z delikatnym kremem waniliowym, żurawiną i orzechami włosk
Pieczone jabłko z delikatnym kremem waniliowym, żurawiną i orzechami włosk
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym są moim ulubionym, słodkim deserem z dzieciństwa :) Dziś trochę unowocześniam ten deser - dodaję do niego przepyszny syrop klonowy, a pieczone jabłka polewam delikatnym kremem waniliowym. Jest to prosty i szybki deser, w którym słodycz jabłek przenika się z lekko kwaskowatym smakiem żurawiny i chrupkością orzechów. Krem waniliowy nadaje deserowi nie tylko wspaniały smak, ale także elegancki wygląd. Gorąco zachęcam Was do upieczenia jabłek według mojego przepisu :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Jabłka pieczone:

  • Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj jabłka, zetnij ich górę. Wydrąż środek na głębokość około 2 cm i szerokość 3 cm. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

    Jabłka przekrojone i ułożone w naczyniu żaroodpornym
  • Krok 2

    Żurawinę, orzechy włoskie i syrop klonowy wymieszaj w miseczce. 

    Żurawina, orzechy włoskie i syrop klonowy
  • Krok 3

    Mieszankę przełóż po równo do jabłek. Na każde połóż łyżeczkę konfitury wiśniowej. Każde jabłko przykryj górną częścią. Naczynie żaroodporne z jabłkami przełóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Podczas pieczenia jabłek, przygotuj krem waniliowy.

    Jabłka wypełnione konfiturą, żurawiną, orzechami włoskimi i syropem klonowym

Krem waniliowy:

  • Krok 4

    Śmietankę, mleko i laskę wanilii umieść w garnuszku. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. Odstaw.

    Śmietanka, mleko i laska wanilii w garnuszku
  • Krok 5

    Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.

    Żółtka utarte z cukrem
  • Krok 6

    Ciągle miksując, do utartych żółtek wlej cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę.

    Śmietanka z żółtkami
  • Krok 7

    Krem przelej do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając rózgą, aż do zgęstnienia kremu.

    Podgrzewany krem z żółtek i śmietanki
  • Krok 8

    Przetrzyj krem przez sitko.

    Krem przetarty przez sitko
  • Krok 9

    Przygotowanym kremem polej upieczone jabłka. Podawaj ciepłe.

    Upieczone jabłka polane kremem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/pieczone-jablka-z-delikatnym-kremem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej