Desery

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym

  • 00:40
  • 4
  • Łatwy
00:40
4
Łatwy

Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym są moim ulubionym, słodkim deserem z dzieciństwa :) Dziś trochę unowocześniam ten deser - dodaję do niego przepyszny syrop klonowy, a pieczone jabłka polewam delikatnym kremem waniliowym. Jest to prosty i szybki deser, w którym słodycz jabłek przenika się z lekko kwaskowatym smakiem żurawiny i chrupkością orzechów. Krem waniliowy nadaje deserowi nie tylko wspaniały smak, ale także elegancki wygląd. Gorąco zachęcam Was do upieczenia jabłek według mojego przepisu :)

Składniki

Jabłka pieczone:
  • 4 jabłka odmiany Szara Reneta
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 40 g orzechów włoskich
  • 50 ml syropu klonowego
  • 4 łyżeczki konfitury wiśniowej
Krem waniliowy:
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 1 Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
Składniki
Jabłka pieczone:
  • 4 jabłka odmiany Szara Reneta
  • 40 g żurawiny suszonej
  • 40 g orzechów włoskich
  • 50 ml syropu klonowego
  • 4 łyżeczki konfitury wiśniowej
Krem waniliowy:
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mleka
  • 1 Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery

Wszystkiego słodkiego
04:00
6
Średni
Krem bawarski