Jak zrobić domową ciastolinę? | DIY

Jak zrobić domową ciastolinę?

Jak zrobić domową ciastolinę?

Opublikowano:
Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g drobnoziarnistej soli
  • 50 - 75 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka Kwasu cytrynowego Dr. Oetekara
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki Barwnika spożywczego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera

Ciastolina to jedna z najlepszych zabaw dla najmłodszych. Pobudza kreatywność dziecka, a przy okazji bardzo dobrze rowija sensorykę. Zrobiona wspólnie w domu, przy użyciu tylko domowych składników z pewnością zagości na długo w Twoim domu. Domowa ciastolina daje mnóstwo dobrej zabawy, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a w dodatku jest tańsza od tej w sklepie.

Krok 1

Odmierz wszystkie suche składniki i umieść w malakserze. 

Krok 2

W wodzie wymieszaj dowolny kolor barwnika i przelej wraz z olejem i aromatem do suchych składników. 

Krok 3

Zmiksuj do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj wody, jeśli zbyt rzadka, możesz dosypać trochę mąki.

Zobacz także:

Zrób to sam: Peeling kokosowy z cynamonem 🥥

Zrób to sam: Brownie w słoiku 🍫

Zrób to sam: Świeczki zapachowe z wanilią

Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g drobnoziarnistej soli
  • 50 - 75 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka Kwasu cytrynowego Dr. Oetekara
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki Barwnika spożywczego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera