1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche cynamonowe ze śliwkami

Kruche cynamonowe ze śliwkami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! Było zdecydowanym hitem mojego rodzinnego weekendu, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka. Słodkie, kruche, owocowe. Czego chcieć więcej? ;-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Prostokątną formę 22 x 33 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

  • Krok 2

    Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, uformuj wałek, owiń folią i schłodź w lodówce około 40 minut.  

  • Krok 3

    Po tym czasie wyjmij i odkrój około ⅓ ciasta, owiń kawałek folią i schowaj do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Zdejmij górny arkusz papieru i obracając placek do góry nogami przełóż go do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstaw jeszcze do schłodzenia na około 30 minut.

  • Krok 4

    Śliwki umyj, wypestkuj i obtocz w cukrze pudrze.

  • Krok 5

    Na schłodzone ciasto, wysyp równomiernie bułkę tartą, a następnie ułóż śliwki przecięciem do góry. Na wierzch zetrzyj mniejszą cześć ciasta i natychmiast wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 45-55 minut, do zarumienienia.

  • Krok 6

    Po upieczeniu ciasto wystudź. Podawaj posypane cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej