Kruche cynamonowe ze śliwkami

To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! Było zdecydowanym hitem mojego rodzinnego weekendu, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka. Słodkie, kruche, owocowe. Czego chcieć więcej? ;-)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto
-
Krok 1
Prostokątną formę 22 x 33 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
-
Krok 2
Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, uformuj wałek, owiń folią i schłodź w lodówce około 40 minut.
-
Krok 3
Po tym czasie wyjmij i odkrój około ⅓ ciasta, owiń kawałek folią i schowaj do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Zdejmij górny arkusz papieru i obracając placek do góry nogami przełóż go do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstaw jeszcze do schłodzenia na około 30 minut.
-
Krok 4
Śliwki umyj, wypestkuj i obtocz w cukrze pudrze.
-
Krok 5
Na schłodzone ciasto, wysyp równomiernie bułkę tartą, a następnie ułóż śliwki przecięciem do góry. Na wierzch zetrzyj mniejszą cześć ciasta i natychmiast wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 45-55 minut, do zarumienienia.
-
Krok 6
Po upieczeniu ciasto wystudź. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze