Ciasta kruche i tarty

Kruche cynamonowe ze śliwkami

Kruche cynamonowe ze śliwkami

  • 03:00
  • 16
  • Łatwy
03:00
16
Łatwy

To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! Było zdecydowanym hitem mojego rodzinnego weekendu, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka. Słodkie, kruche, owocowe. Czego chcieć więcej? ;-)

Składniki

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki brązowego cukru (jeśli nie posiadacie cukru brązowego, możecie użyć ½ szklanki cukru pudru)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 12% lub 18%
  • 1,5 łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
Nadzienie:
  • około 900 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej do podsypania
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Składniki
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki brązowego cukru (jeśli nie posiadacie cukru brązowego, możecie użyć ½ szklanki cukru pudru)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 12% lub 18%
  • 1,5 łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
Nadzienie:
  • około 900 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej do podsypania
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty