Ciasta kruche i tarty

Kruche cynamonowe ze śliwkami

kuche ciasto cynamonowe ze śliwkami

Kruche cynamonowe ze śliwkami

  • 03:00
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
03:00
16
Łatwy

To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! Było zdecydowanym hitem mojego rodzinnego weekendu, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka. Słodkie, kruche, owocowe. Czego chcieć więcej? ;-)

Składniki

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki brązowego cukru (jeśli nie posiadacie cukru brązowego, możecie użyć ½ szklanki cukru pudru)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 12% lub 18%
  • 1,5 łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
Nadzienie:
  • około 900 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej do podsypania
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Wskazówki

Ciasto

Krok 1

Prostokątną formę 22 x 33 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Krok 2

Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, uformuj wałek, owiń folią i schłodź w lodówce około 40 minut.  

Krok 3

Po tym czasie wyjmij i odkrój około ⅓ ciasta, owiń kawałek folią i schowaj do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Zdejmij górny arkusz papieru i obracając placek do góry nogami przełóż go do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstaw jeszcze do schłodzenia na około 30 minut.

Krok 4

Śliwki umyj, wypestkuj i obtocz w cukrze pudrze.

Krok 5

Na schłodzone ciasto, wysyp równomiernie bułkę tartą, a następnie ułóż śliwki przecięciem do góry. Na wierzch zetrzyj mniejszą cześć ciasta i natychmiast wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 45-55 minut, do zarumienienia.

Krok 6

Po upieczeniu ciasto wystudź. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto:
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki brązowego cukru (jeśli nie posiadacie cukru brązowego, możecie użyć ½ szklanki cukru pudru)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 12% lub 18%
  • 1,5 łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
Nadzienie:
  • około 900 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej do podsypania
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty