1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. DIY
  4. Tort na Halloween - czarny zamsz i złote czaszki

Tort na Halloween - czarny zamsz i złote czaszki

Zaktualizowano:

Czarny jak upiorna, halloweenowa noc, a do tego piekielnie smaczny! 🪦🧟‍♀️Tort na Halloween pokryty czarnym jadalnym zamszem w sprayu i udekorowany złotymi czekoladkami w kształcie...czaszek!💀💀💀

Co skrywa w środku halloweenowy tort? Najlepsze jesienne smaki, czyli wilgotny biszkopt dyniowy, jabłka prażone z cynamonem i wanilią i delikatny mus z białej czekolady🍏🍏🍏

Zobacz, jak przygotować tort na Halloween krok po kroku - zaczynając od strrrrrasznych czekoladek, przez jego upiornie pyszne wnętrze i kończąc na idealnie mrocznej dekoracji.🕸️👻


Czekoladki czaszki

  • Krok 1

    Czekoladę wymieszaj z olejem, rozpuszczaj interwałami w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

  • Krok 2

    Rozpuszczoną czekoladę przelej do rękawa cukierniczego i wypełnij formę do czekoladek. Odstaw czekoladki do lodówki na minimum godzinę. Od razu po wyjęciu z lodówki uderz mocno formą o blat, aby czekoladki z niej wypadły.

     

    Formę do czekoladek w kształcie czaszek znajdziesz w naszym sklepie: Forma Wilton do czekoladek Halloween

  • Krok 3

    Czekoladki ułóż na papierze do pieczenia, żeby zapieczyć blat. Spryskaj je złotym barwnikiem w pyłku z pompką.

    Szukasz złotego pyłku do dekoracji wypieków? Zerknij do naszego sklepu: Barwnik złoty z pompką


Biszkopt dyniowy

  • Krok 1

    Przygotuj biszkopt dyniowy z tego przepisu: Biszkopt dyniowy - Wszystkiego Słodkiego

    Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym, zapiętym na średnicę 19 cm. Wyszedł wysoki na około 9 cm, dając 3 blaty.


Prażone jabłka

  • Krok 1

    Obrane jabłka pokrój w niewielką kostkę i przełóż do garnka.

  • Krok 2

    Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon i cukier z wanilią. Praż jabłka około 15 minut, do momentu aż zmiekną, ale nie rozgotują się całkowicie. Dodaj odrobinę wody, jeśli jabłka są mało soczyste.

    Odstaw do wystygnięcia.

    *Jabłka możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, przykryte folią w kontakcie lub szczelnie zamkniętym pojemniku.


Mus z białej czekolady

  • Krok 1

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na około 20 minut.

  • Krok 2

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, odstaw na minutę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  • Krok 3

    Żelatynę lekko podgrzej, aby się rozpuściła i połącz z czekoladą. 

  • Krok 4

    Śmietankę ubij na 3/4 sztywności. Na niskich obrotach dodawaj czekoladę do momentu, aż całość się połączy. 

  • Krok 5

    Dodaj pastę waniliową i wymieszaj mus.


Składanie tortu na Halloween

  • Krok 1

    Na podkładzie cukierniczym umieść pierwszy blat biszkoptu. Nasącz go sokiem z pomaranczy. Zamknij obręcz rantu dookoła biszkoptu, aby ściśle przylegał do ciasta.

  • Krok 2

    Na blat biszkoptowy wyłóż połowę prażonych jabłek, zostawiając około 1 cm rant przy brzegu ciasta.

  • Krok 3

    Na jabłka wylej połowę musu z białej czekolady. Odstaw tort do lodówki na jakieś 5-10 minut, żeby mus zaczął delikatnie tężeć na powierzchni.

    Przykryj mus drugim blatem biszkoptu.

  • Krok 4

    Ponownie wyłóż pozostałe jabłka, zalej musem z białej czekolady i przykryj biszkoptem. Tort przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, idealnie na 12.


Dekorowanie tortu Halloween

  • Krok 1

    Białą czekoladę zalej gorącą śmietanką. Odstaw na minutę i wymieszaj, do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystygnięcia.

  • Krok 2

    W misie miksera umieść rozpuszczoną czekoladę i miękkie masło w temperaturze pokojowej. Ubijaj na najwyższych obrotach około 10 minut. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i odpowietrzaj tynk około 5-10 minut, aż stanie się gładki i pozbawiony pęcherzyków powietrza.

  • Krok 3

    Nałóż pierwszą, tzw. okruszkową warstwę tynku. Powinna być jak najciensza i zamknąć ewentualnie okruszki z biszkoptu, aby nie prześwitywały po ostatecznym tynkowaniu. Odstaw tort do lodówki na 30 minut. Nałóż drugą, trochę grubszą warstwę tynku. Wyrównaj wierzch tortu, packą cukierniczą wygładź boki tortu. Odstaw otynkowany tort do lodówki na minimum 6 godzin.

  • Krok 4

    Zamsz w sprayu ogrzej w wodzie o temperaturze maks. 40 °C przez 10 minut. Wstrząśnij puszką, aby wymieszać barwnik i pokryj równomiernie mocno schłodzony tort, pryskając zamszem z odległości około 25 cm. 

     

    Zamsz w sprayu marki Food Colours znajdziesz w naszym sklepie: Czarny zamsz w sprayu

  • Krok 5

    Gotowy tort udekoruj przygotowanymi wcześniej czekoladkami w kształcie czaszek.

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/diy/tort-na-halloween-czarny-zamsz-i-zlote-czaszki-1

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej