Ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe z daktylami, to najlepszy i zdecydowanie najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek. Jest wilgotne i niezwykle puszyste, a daktyle i polewa z kremowego serka dodatkowo wzmacniają jego smak. Duża blaszka ciasta zniknie błyskawicznie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut. Napęczniałe daktyle pokrój i odstaw.
-
Krok 3
Jajka utrzyj z cukrem. Następnie do jasnej, puszystej masy dolewaj cienkim strumieniem olej.
-
Krok 4
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
-
Krok 5
Dodaj cynamon i szczyptę soli. Suche składniki dodawaj partiami do mokrych.
-
Krok 6
Na koniec wmieszaj do masy daktyle, startą marchewkę i orzechy włoskie.
-
Krok 7
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
-
Krok 8
Serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder przełóż do miski i ucieraj przez około 2-3 minuty, do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.
-
Krok 9
Krem rozsmaruj równomiernie na cieście i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiłam do lodówki do schłodzenia na około godzinę.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze