1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe z daktylami

ciasto marchewkowe z daktylami, orzechami włoskimi i cynamonową nutką, polane kremem z serka śmietankowego i udekorowane posiekanymi orzechami włoskimi - wszystkiego słodkiego
ciasto marchewkowe z daktylami, orzechami włoskimi i cynamonową nutką, polane kremem z serka śmietankowego i udekorowane posiekanymi orzechami włoskimi - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍰 Ciasto marchewkowe z daktylami to najlepszy i zdecydowanie najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek. Jest wilgotne i niezwykle puszyste, a daktyle i polewa z kremowego serka dodatkowo wzmacniają jego smak. Duża blaszka ciasta zniknie błyskawicznie! ⚡⚡


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta marchewkowego z daktylami:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 2

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut. Napęczniałe daktyle pokrój.

  • Krok 3

    Jajka utrzyj z cukrem. Następnie do jasnej, puszystej masy dolewaj cienkim strumieniem olej.

  • Krok 4

    Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj cynamon i szczyptę soli i wymieszaj wszystko razem. 

  • Krok 5

    Suche składniki dodawaj partiami do mokrych.

  • Krok 6

    Na koniec wmieszaj do masy daktyle, startą marchewkę i orzechy włoskie.

  • Krok 7

    Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. :)

Polewa z kremowego serka:

  • Krok 8

    Serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder przełóż do miski i ucieraj przez około 2-3 minuty, do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.

  • Krok 9

    Krem rozsmaruj równomiernie na cieście i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-marchewkowe-daktylami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej