Babki i ciasta ucierane

Ciasto marchewkowe z daktylami

ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe z daktylami

  • 03:00
  • 16
  • Łatwy
03:00
16
Łatwy

Ciasto marchewkowe z daktylami, to najlepszy i zdecydowanie najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek. Jest wilgotne i niezwykle puszyste, a daktyle i polewa z kremowego serka dodatkowo wzmacniają jego smak. Duża blaszka ciasta zniknie błyskawicznie.

Składniki

Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 350 g startej na średnich oczkach marchewki (3 marchewki)
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka cynamonu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Polewa:
  • 125 g kremowego serka (np. Philadelphia)
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Krok 2

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut. Napęczniałe daktyle pokrój i odstaw.

Krok 3

Jajka utrzyj z cukrem. Następnie do jasnej, puszystej masy dolewaj cienkim strumieniem olej.

Krok 4

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Krok 5

Dodaj cynamon i szczyptę soli. Suche składniki dodawaj partiami do mokrych.

Krok 6

Na koniec wmieszaj do masy daktyle, startą marchewkę i orzechy włoskie.

Krok 7

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

Krok 8

Serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder przełóż do miski i ucieraj przez około 2-3 minuty, do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.

Krok 9

Krem rozsmaruj równomiernie na cieście i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiłam do lodówki do schłodzenia na około godzinę.

Składniki
Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 350 g startej na średnich oczkach marchewki (3 marchewki)
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka cynamonu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Polewa:
  • 125 g kremowego serka (np. Philadelphia)
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane