Ciasto marchewkowe z daktylami - Przepis
Babki i ciasta ucierane

Ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe z daktylami

  • 03:00
  • 16
  • Łatwy
03:00
16
Łatwy

Ciasto marchewkowe z daktylami, to najlepszy i zdecydowanie najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek. Jest wilgotne i niezwykle puszyste, a daktyle i polewa z kremowego serka dodatkowo wzmacniają jego smak. Duża blaszka ciasta zniknie błyskawicznie.

Składniki

Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 350 g startej na średnich oczkach marchewki (3 marchewki)
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka cynamonu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Polewa:
  • 125 g kremowego serka (np. Philadelphia)
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Składniki
Ciasto:
  • 150 g daktyli
  • 350 g startej na średnich oczkach marchewki (3 marchewki)
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka cynamonu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Polewa:
  • 125 g kremowego serka (np. Philadelphia)
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Zobacz ten przepis na ws.pl
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
00:50
12
Średni
Babeczki z jagodami