1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Ciasto marchewkowe z daktylami

Ciasto marchewkowe z daktylami

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto marchewkowe z daktylami, to najlepszy i zdecydowanie najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce marchewek. Jest wilgotne i niezwykle puszyste, a daktyle i polewa z kremowego serka dodatkowo wzmacniają jego smak. Duża blaszka ciasta zniknie błyskawicznie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 20 minut. Napęczniałe daktyle pokrój i odstaw.

  • Krok 3

    Jajka utrzyj z cukrem. Następnie do jasnej, puszystej masy dolewaj cienkim strumieniem olej.

  • Krok 4

    Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • Krok 5

    Dodaj cynamon i szczyptę soli. Suche składniki dodawaj partiami do mokrych.

  • Krok 6

    Na koniec wmieszaj do masy daktyle, startą marchewkę i orzechy włoskie.

  • Krok 7

    Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

  • Krok 8

    Serek śmietankowy, miękkie masło i cukier puder przełóż do miski i ucieraj przez około 2-3 minuty, do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.

  • Krok 9

    Krem rozsmaruj równomiernie na cieście i posyp posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiłam do lodówki do schłodzenia na około godzinę.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej