1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Biszkopt dyniowy

Biszkopt dyniowy

biszkopt dyniowy
biszkopt dyniowy
Zaktualizowano:

Jesień za oknem przywołuje jesienne klimaty również do naszych kuchni. Czas odświeżyć notes z przepisami i rozkoszować się ciastami pełnymi korzennych smaków. Śliwki, jabłka, gruszki... a może by tak dynia?

To wdzięczne warzywo możesz wykorzystać jako dodatek do klasycznego biszkoptu. Dzięki puree z dyni biszkopt jest wyjątkowo wilgotny, nie potrzebuje nasączenia i długo zachowuje świeżość. A do tego ten kolor...🥰 Idealnie sprawdzi się jako baza do tortów i przekładanych ciast.

Zobacz przepis na biszkopt dyniowy i przywitaj jesień pysznym deserem🍂


Biszkopt dyniowy

Biszkopt piekłam w wysokim rancie o średnicy 19 cm. Wyszedł dość wysoki, około 9 cm. Jeśli pieczesz w klasycznej tortownicy, wykorzystaj formę o średnicy 24 cm.

  • Krok 1

    Dynię umyj, pokrój na większe kawałki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piecz około 50 minut. Dynia powinna być miękka.

    Więcej ciekawostek o tym pysznym warzywie przeczytasz w naszej poradzie Wszystko co musisz wiedzieć o dyni

  • Krok 2

    Upieczoną, wystudzoną dynię obierz ze skórki i usuń pestki. Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładkie puree.

  • Krok 3

    W misie miksera ubijaj jajka z cukrem około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejsz obroty i dodawaj łyżką dyniowe puree.

  • Krok 4

    W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Na niskich obrotach dodawaj partiami suche składniki. Całość przełóż do rantu/tortownicy wyłożonego papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut do suchego patyczka w 170ºC. 


Z czym połączyć biszkopt dyniowy?

Biszkopt dyniowy z tego przepisu ma lekko korzenny, orzechowy smak - ze dodatek cynamonu i upieczoną wcześniej dynię. 

Nie wiesz, jakie smaki pasują do dyniowego biszkoptu? Z pewnością kremy na bazie białej czy ciemnej czekolady, idealnie z dodatkiem korzennych przypraw jak cynamon, wanilia czy kardamon. Jako owocowe przełożenie wykorzystaj gruszki, prażone jabłka czy powidła śliwkowe. Biszkopt dyniowy świetnie komponuje się także z orzechowymi smakami. Jest wyjątkowo wilgotny dzięki dodatkowi puree i ma głęboki, pomarańczowy kolor. Idealny biszkopt, aby przygotować jesienne wypieki!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-dyniowy

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej