Jesień za oknem przywołuje jesienne klimaty również do naszych kuchni. Czas odświeżyć notes z przepisami i rozkoszować się ciastami pełnymi korzennych smaków. Śliwki, jabłka, gruszki... a może by tak dynia?
To wdzięczne warzywo możesz wykorzystać jako dodatek do klasycznego biszkoptu. Dzięki puree z dyni biszkopt jest wyjątkowo wilgotny, nie potrzebuje nasączenia i długo zachowuje świeżość. A do tego ten kolor...🥰 Idealnie sprawdzi się jako baza do tortów i przekładanych ciast.
Zobacz przepis na biszkopt dyniowy i przywitaj jesień pysznym deserem🍂
Biszkopt dyniowy
Biszkopt piekłam w wysokim rancie o średnicy 19 cm. Wyszedł dość wysoki, około 9 cm. Jeśli pieczesz w klasycznej tortownicy, wykorzystaj formę o średnicy 24 cm.
-
Krok 1
Dynię umyj, pokrój na większe kawałki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piecz około 50 minut. Dynia powinna być miękka.
Więcej ciekawostek o tym pysznym warzywie przeczytasz w naszej poradzie Wszystko co musisz wiedzieć o dyni!
-
Krok 2
Upieczoną, wystudzoną dynię obierz ze skórki i usuń pestki. Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładkie puree.
-
Krok 3
W misie miksera ubijaj jajka z cukrem około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Zmniejsz obroty i dodawaj łyżką dyniowe puree.
-
Krok 4
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Na niskich obrotach dodawaj partiami suche składniki. Całość przełóż do rantu/tortownicy wyłożonego papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut do suchego patyczka w 170ºC.
Z czym połączyć biszkopt dyniowy?
Biszkopt dyniowy z tego przepisu ma lekko korzenny, orzechowy smak - ze dodatek cynamonu i upieczoną wcześniej dynię.
Nie wiesz, jakie smaki pasują do dyniowego biszkoptu? Z pewnością kremy na bazie białej czy ciemnej czekolady, idealnie z dodatkiem korzennych przypraw jak cynamon, wanilia czy kardamon. Jako owocowe przełożenie wykorzystaj gruszki, prażone jabłka czy powidła śliwkowe. Biszkopt dyniowy świetnie komponuje się także z orzechowymi smakami. Jest wyjątkowo wilgotny dzięki dodatkowi puree i ma głęboki, pomarańczowy kolor. Idealny biszkopt, aby przygotować jesienne wypieki!
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-dyniowy |
Komentarze