Muffiny dyniowe z orzechową kruszonką

Słodkie, dyniowe muffiny posypane chrupiącą orzechową kruszonką.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek (na 12 sztuk) wyłóż papilotkami.
-
Krok 2
W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej misce wszystkie mokre składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, tylko do ich połączenia. Rozłóż równomiernie w papilotkach.
Kruszonka:
-
Krok 3
Zagnieć składniki na kruszonkę i posyp nią muffinki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudź muffiny na kratce.
* purée z dyni:
-
Krok 4
Purée z dyni można przygotować bardzo łatwo. Wystarczy niewielką dynię (np. 2 kg) pozbawić włókien i pestek, podzielić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 40-50 minut. Po tym czasie dynię wyjąć i odstawić do przestudzenia, następnie zebrać miąższ łyżką i zmiksować na gładkie purée. Niektóre odmiany mają w sobie bardzo dużo wody, więc jeszcze przed zmiksowaniem można dynię lekko odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze