1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Muffiny dyniowe z orzechową kruszonką

Muffiny dyniowe z orzechową kruszonką

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Słodkie, dyniowe muffiny posypane chrupiącą orzechową kruszonką.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek (na 12 sztuk) wyłóż papilotkami.

  • Krok 2

    W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej misce wszystkie mokre składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, tylko do ich połączenia. Rozłóż równomiernie w papilotkach.

Kruszonka:

  • Krok 3

    Zagnieć składniki na kruszonkę i posyp nią muffinki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudź muffiny na kratce.

* purée z dyni:

  • Krok 4

    Purée z dyni można przygotować bardzo łatwo. Wystarczy niewielką dynię (np. 2 kg) pozbawić włókien i pestek, podzielić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 40-50 minut. Po tym czasie dynię wyjąć i odstawić do przestudzenia, następnie zebrać miąższ łyżką i zmiksować na gładkie purée. Niektóre odmiany mają w sobie bardzo dużo wody, więc jeszcze przed zmiksowaniem można dynię lekko odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej