1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto słonecznikowiec

Ciasto słonecznikowiec

Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Idealne ciasto dla tych, którzy kochają nasiona słonecznika, a także dla wszystkich, którzy do tej pory nie doceniali tego niepozornego ziarenka🌻

Ciasto słonecznikowiec, czyli czekoladowe blaty przełożone kajmakowym kremem z nutą aromatycznego espresso. Jeśli dodać do tego chrupiące, karmelizowane nasiona słonecznika i czekoladową polewę... nie sposób się nie skusić!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Barry Callebaut.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt czekoladowy:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.

    Na blacie kuchennym robot firmy Bosch. Obok cukier oraz białka w miseczce.
  • Krok 3

    Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.

    W misie ubite jajka z cukrem. Obok olej w szklance.
  • Krok 4

    Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    W miseczkach kakao oraz mąka. Obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotowe ciasto czekoladowe w misie.
  • Krok 6

    Piecz około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone ciasto czekoladowe.
  • Krok 7

    Następnie wyciagnij biszkopt z formy. Obróć biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie części. Jedną z nich ułóż z powrotem w formie.

    Czekoladowe ciasto przekrojone na dwa blaty.

Karmelizowany słonecznik:

  • Krok 8

    Ziarna słonecznika przesyp  na patelnię. Dodaj cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając. Praż słonecznik z masłem i cukrem do momentu aż, cukier się skarmelizuje.

    Na patelni pestki słonecznika. Na blacie kuchennym kostka masła Lurpak. Obok w miseczce cukier, sól oraz mleko.
  • Krok 9

    Skarmelizowany słonecznik przełóż na arkusz papieru do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Skarmelizowany słonecznik na papierze do pieczenia.
  • Krok 10

    Następnie posiekaj całość nożem. Mniej więcej 1/4 odłóż do posypania na wierzch ciasta.

    Siekanie uprażonego, skarmelizowanego słonecznika.

Krem kajmakowo-kawowy:

  • Krok 11

    Serek mascarpone utrzyj z kajmakiem, kawą i jednym śmietan-fixem. W osobnej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

    W misach: posiekany słonecznik, ubita śmietanka oraz utarty serek mascarpone z kajmakiem. Obok śmietan-fixy.
  • Krok 12

    Następnie  delikatnie za pomocą szpatuły cukierniczej dodawaj ubitą śmietankę do masy kajmakowej.

    W jednej miseczce karmelizowany słonecznik. Obok ubita śmietanka z mascarpone i masą kajmakową.
  • Krok 13

    Na sam koniec wmieszaj skarmelizowany słonecznik. Wyłóż przygotowany krem na blat ciasta w formie. Delkatnie wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij.

    Przekładanie ciasta kremem.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 14

    Czekoladę oraz śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małej mocy palnika do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W garnku przygotowana polewa  czekoladowa. Obok czekolada firmy callebaut.
  • Krok 15

    Polewę czekoladową rozprowadź na wierzchu ciasta. Posyp odłożonymi wcześniej, uprażonymi ziarnami słonecznika. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby krem dobrze się schłodził i stężał.

    Gotowe ciasto słonecznikowe z polewą czekoladową i posypanym słonecznikiem.

Zamiast śmietan-fixu możesz też użyć żelatyny do stabilizacji kremu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-slonecznikowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej