1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto słonecznikowiec

Ciasto słonecznikowiec

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Idealne ciasto dla tych, którzy kochają nasiona słonecznika, a także dla wszystkich, którzy do tej pory nie doceniali tego niepozornego ziarenka🌻

Ciasto słonecznikowiec, czyli czekoladowe blaty przełożone kajmakowym kremem z nutą aromatycznego espresso. Jeśli dodać do tego chrupiące, karmelizowane nasiona słonecznika i czekoladową polewę... nie sposób się nie skusić!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt czekoladowy:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    Prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.

    Na blacie kuchennym robot firmy Bosch. Obok cukier oraz białka w miseczce.
  • Krok 3

    Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.

    W misie ubite jajka z cukrem. Obok olej w szklance.
  • Krok 4

    Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

    W miseczkach kakao oraz mąka. Obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotowe ciasto czekoladowe w misie.
  • Krok 6

    Piecz około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone ciasto czekoladowe.
  • Krok 7

    Następnie wyciagnij biszkopt z formy. Obróć biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie części. Jedną z nich ułóż z powrotem w formie.

    Czekoladowe ciasto przekrojone na dwa blaty.
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Karmelizowany słonecznik:

  • Krok 8

    Ziarna słonecznika przesyp  na patelnię. Dodaj cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając. Praż słonecznik z masłem i cukrem do momentu aż, cukier się skarmelizuje.

     

    Na patelni pestki słonecznika. Na blacie kuchennym kostka masła Kerrygold. Obok w miseczce cukier, sól oraz mleko.
  • Krok 9

    Skarmelizowany słonecznik przełóż na arkusz papieru do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Skarmelizowany słonecznik na papierze do pieczenia.
  • Krok 10

    Następnie posiekaj całość nożem. Mniej więcej 1/4 odłóż do posypania na wierzch ciasta.

    Siekanie uprażonego, skarmelizowanego słonecznika.

Krem kajmakowo-kawowy:

  • Krok 11

    Serek mascarpone utrzyj z kajmakiem, kawą i jednym śmietan-fixem. W osobnej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

    W misach: posiekany słonecznik, ubita śmietanka oraz utarty serek mascarpone z kajmakiem. Obok śmietan-fixy.
  • Krok 12

    Następnie  delikatnie za pomocą szpatuły cukierniczej dodawaj ubitą śmietankę do masy kajmakowej.

    W jednej miseczce karmelizowany słonecznik. Obok ubita śmietanka z mascarpone i masą kajmakową.
  • Krok 13

    Na sam koniec wmieszaj skarmelizowany słonecznik. Wyłóż przygotowany krem na blat ciasta w formie. Delkatnie wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij.

    Przekładanie ciasta kremem.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 14

    Czekoladę oraz śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małej mocy palnika do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W garnku przygotowana polewa  czekoladowa. Obok czekolada firmy callebaut.
  • Krok 15

    Polewę czekoladową rozprowadź na wierzchu ciasta. Posyp odłożonymi wcześniej, uprażonymi ziarnami słonecznika. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby krem dobrze się schłodził i stężał.

    Gotowe ciasto słonecznikowe z polewą czekoladową i posypanym słonecznikiem.

Zamiast śmietan-fixu możesz też użyć żelatyny do stabilizacji kremu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-slonecznikowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej