Ciasto słonecznikowiec
Idealne ciasto dla tych, którzy kochają nasiona słonecznika, a także dla wszystkich, którzy do tej pory nie doceniali tego niepozornego ziarenka🌻
Ciasto słonecznikowiec, czyli czekoladowe blaty przełożone kajmakowym kremem z nutą aromatycznego espresso. Jeśli dodać do tego chrupiące, karmelizowane nasiona słonecznika i czekoladową polewę... nie sposób się nie skusić!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt czekoladowy:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.
-
Krok 3
Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.
-
Krok 4
Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
-
Krok 6
Piecz około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 7
Następnie wyciagnij biszkopt z formy. Obróć biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie części. Jedną z nich ułóż z powrotem w formie.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Karmelizowany słonecznik:
-
Krok 8
Ziarna słonecznika przesyp na patelnię. Dodaj cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając. Praż słonecznik z masłem i cukrem do momentu aż, cukier się skarmelizuje.
-
Krok 9
Skarmelizowany słonecznik przełóż na arkusz papieru do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 10
Następnie posiekaj całość nożem. Mniej więcej 1/4 odłóż do posypania na wierzch ciasta.
Krem kajmakowo-kawowy:
-
Krok 11
Serek mascarpone utrzyj z kajmakiem, kawą i jednym śmietan-fixem. W osobnej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
-
Krok 12
Następnie delikatnie za pomocą szpatuły cukierniczej dodawaj ubitą śmietankę do masy kajmakowej.
-
Krok 13
Na sam koniec wmieszaj skarmelizowany słonecznik. Wyłóż przygotowany krem na blat ciasta w formie. Delkatnie wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 14
Czekoladę oraz śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małej mocy palnika do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 15
Polewę czekoladową rozprowadź na wierzchu ciasta. Posyp odłożonymi wcześniej, uprażonymi ziarnami słonecznika. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby krem dobrze się schłodził i stężał.
Zamiast śmietan-fixu możesz też użyć żelatyny do stabilizacji kremu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-slonecznikowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze