Ciasto słonecznikowiec



Idealne ciasto dla tych, którzy kochają nasiona słonecznika, a także dla wszystkich, którzy do tej pory nie doceniali tego niepozornego ziarenka🌻
Ciasto słonecznikowiec, czyli czekoladowe blaty przełożone kajmakowym kremem z nutą aromatycznego espresso. Jeśli dodać do tego chrupiące, karmelizowane nasiona słonecznika i czekoladową polewę... nie sposób się nie skusić!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt czekoladowy:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Ubij do uzyskania gęstej konsystencji.
-
Krok 3
Następniej dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Na samym końcu dodaj cienkim strumieniem olej.
-
Krok 4
Mąkę przesiej do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
-
Krok 6
Piecz około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 7
Następnie wyciagnij biszkopt z formy. Obróć biszkopt dnem do góry i przekrój na dwie części. Jedną z nich ułóż z powrotem w formie.
Karmelizowany słonecznik:
-
Krok 8
Ziarna słonecznika przesyp na patelnię. Dodaj cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewaj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając. Praż słonecznik z masłem i cukrem do momentu aż, cukier się skarmelizuje.
-
Krok 9
Skarmelizowany słonecznik przełóż na arkusz papieru do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
-
Krok 10
Następnie posiekaj całość nożem. Mniej więcej 1/4 odłóż do posypania na wierzch ciasta.
Krem kajmakowo-kawowy:
-
Krok 11
Serek mascarpone utrzyj z kajmakiem, kawą i jednym śmietan-fixem. W osobnej misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
-
Krok 12
Następnie delikatnie za pomocą szpatuły cukierniczej dodawaj ubitą śmietankę do masy kajmakowej.
-
Krok 13
Na sam koniec wmieszaj skarmelizowany słonecznik. Wyłóż przygotowany krem na blat ciasta w formie. Delkatnie wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 14
Czekoladę oraz śmietankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małej mocy palnika do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 15
Polewę czekoladową rozprowadź na wierzchu ciasta. Posyp odłożonymi wcześniej, uprażonymi ziarnami słonecznika. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby krem dobrze się schłodził i stężał.
Zamiast śmietan-fixu możesz też użyć żelatyny do stabilizacji kremu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-slonecznikowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze