1. Strona g艂贸wna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Dojrzewanie owoc贸w - jak przyspieszy膰 lub spowolni膰 ten proces?

Dojrzewanie owoc贸w - jak przyspieszy膰 lub spowolni膰 ten proces?

Na pewno nie raz zdarzy艂o Ci si臋, 偶e kupione przez Ciebie owoce okaza艂y si臋 za ma艂o dojrza艂e, 偶eby je zje艣膰 lub na tyle dojrza艂e, 偶e trzeba je zje艣膰 od razu. Sprawc膮 tego ca艂ego zamieszania jest etylen - hormon ro艣linny, który stymuluje i przyspiesza proces dojrzewania owoców, opadanie li艣ci oraz starzenie si臋 tkanek. Gaz ten jest produkowany przez ro艣liny, warzywa, owoce nawet po ich zerwaniu. W rolnictwie ta w艂a艣ciwo艣膰 jest wykorzystywana do dojrzewania zerwanych ju偶 owoców. 

Z tego artyku艂u dowiesz si臋 jak przechowywa膰 owoce, 偶eby szybko dojrza艂y lub wr臋cz przeciwnie, 偶eby jak najd艂u偶ej zachowa艂y sw膮 艣wie偶o艣膰. 


Kt贸re owoce przyspieszaj膮 proces dojrzewania innych owoc贸w?

Du偶膮 ilo艣膰 gazu jakim jest etylen wydzielaj膮 nast臋puj膮ce owoce jab艂ka, morele, awokado, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, nektarynki, banany i pomidory (ju偶 dojrza艂e). Z tego powodu przyspieszaj膮 one proces dojrzewania innych owoców, które si臋 przy nich znajduj膮. 

Tutaj znajdziesz przepisy z jab艂kami! 馃崕


Podzia艂 owoc贸w na dojrzewaj膮ce i niedojrzewaj膮ce (klimakteryczne i nieklimakteryczne)

Nie wszystkie owoce jednakowo reaguj膮 na etylen i mog膮 dojrzewa膰. Z tego powodu klasyfikujemy je na:

  • - dojrzewaj膮ce (zwane tak偶e klimakterycznymi)

    Maj膮 zdolno艣膰 wytwarzania etylenu w bardzo du偶ej ilo艣ci bez potrzeby podawania go z zewn膮trz.

    Dojrzewaj膮ce owoce to np.: ananas, jab艂ka, morele, banany, gruszki, kiwi, mango, nektarynki, papaje, brzoskwinie, 艣liwki i pomidory.

  • - niedojrzewaj膮ce (nieklimakteryczne)

    W przypadku odci臋cia od 藕ród艂a gazu jakim jest etylen, same przestaj膮 go produkowa膰 lub produkuj膮 go bardzo ma艂o i tym samym przestaj膮 dojrzewa膰. 

    Niedojrzewaj膮ce owoce to np.:

    Je偶yny, truskawki, granaty, maliny, wi艣nie, liczi, winogrona i owoce cytrusowe.

     

    A tutaj pyszne przepisy z truskawkami! 馃崜


Jak przyspieszy膰 proces dojrzewania owoc贸w?

  • Owoce, które wydzielaj膮 du偶o etylenu (czyli te dojrzewaj膮ce) b臋d膮 przyspiesza膰 proces dojrzewania innych owoców.
  • Proces dojrzewania bananów lub mango mo偶na przyspieszy膰 poprzez po艂o偶enie obok nich dojrza艂ego jab艂ka. Efekt dzia艂ania etylenu b臋dzie jeszcze silniejszy je艣li owoce zapakujemy w papier lub umie艣cimy w jednym pojemniku. Pami臋taj, 偶e im bardziej owoc jest dojrza艂y, to tym wi臋cej etylenu wydziela.

Jak spowolni膰 proces dojrzewania owoc贸w czyli co zrobi膰, 偶eby jak najd艂u偶ej zachowa艂y swoj膮 艣wie偶o艣膰

  • Je偶eli chcesz przetrzymywa膰 dane owoce w 艣wie偶o艣ci jak najd艂u偶ej, przechowuj je z dala od 藕róde艂 etylenu czyli np. jab艂ek, awokado, mango, brzoskwi艅, bananów czy ju偶 dojrza艂ych pomidorów.

  • Aby banany nie dojrzaly zbyt szybko, warto ich ko艅cówki owin膮膰 foli膮 spo偶ywcz膮. To w艂a艣nie ko艅cówki uwalniaj膮 najwi臋cej etylenu, który przyspiesza proces ich dojrzewania. 

Je偶eli jednak zdarzy Ci si臋, 偶e banany mocno dojrzej膮, a nie koniecznie takie lubisz to mo偶esz z nich przygotowa膰 na przyk艂ad pyszny chlebek bananowy!


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczeg贸lny dzie艅
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej