Dojrzewanie owoców - jak przyspieszyć lub spowolnić ten proces?

Dojrzewanie owoców - jak przyspieszyć lub spowolnić ten proces?

Opublikowano:

Na pewno nie raz zdarzyło Ci się, że kupione przez Ciebie owoce okazały się za mało dojrzałe, żeby je zjeść lub na tyle dojrzałe, że trzeba je zjeść od razu. Sprawcą tego całego zamieszania jest etylen - hormon roślinny, który stymuluje i przyspiesza proces dojrzewania owoców, opadanie liści oraz starzenie się tkanek. Gaz ten jest produkowany przez rośliny, warzywa, owoce nawet po ich zerwaniu. W rolnictwie ta właściwość jest wykorzystywana do dojrzewania zerwanych już owoców. 

Z tego artykułu dowiesz się jak przechowywać owoce, żeby szybko dojrzały lub wręcz przeciwnie, żeby jak najdłużej zachowały swą świeżość. 

Które owoce przyspieszają proces dojrzewania innych owoców?

Dużą ilość gazu jakim jest etylen wydzielają następujące owoce jabłka, morele, awokado, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, nektarynki, banany i pomidory (już dojrzałe). Z tego powodu przyspieszają one proces dojrzewania innych owoców, które się przy nich znajdują. 

Tutaj znajdziesz przepisy z jabłkami! 🍎

Podział owoców na dojrzewające i niedojrzewające (klimakteryczne i nieklimakteryczne)

Nie wszystkie owoce jednakowo reagują na etylen i mogą dojrzewać. Z tego powodu klasyfikujemy je na:

- dojrzewające (zwane także klimakterycznymi)

Mają zdolność wytwarzania etylenu w bardzo dużej ilości bez potrzeby podawania go z zewnątrz.

Dojrzewające owoce to np.: ananas, jabłka, morele, banany, gruszki, kiwi, mango, nektarynki, papaje, brzoskwinie, śliwki i pomidory.

- niedojrzewające (nieklimakteryczne)

W przypadku odcięcia od źródła gazu jakim jest etylen, same przestają go produkować lub produkują go bardzo mało i tym samym przestają dojrzewać. 

Niedojrzewające owoce to np.:

Jeżyny, truskawki, granaty, maliny, wiśnie, liczi, winogrona i owoce cytrusowe.

 

A tutaj pyszne przepisy z truskawkami! 🍓

Jak przyspieszyć proces dojrzewania owoców?

  • Owoce, które wydzielają dużo etylenu (czyli te dojrzewające) będą przyspieszać proces dojrzewania innych owoców.
  • Proces dojrzewania bananów lub mango można przyspieszyć poprzez położenie obok nich dojrzałego jabłka. Efekt działania etylenu będzie jeszcze silniejszy jeśli owoce zapakujemy w papier lub umieścimy w jednym pojemniku. Pamiętaj, że im bardziej owoc jest dojrzały, to tym więcej etylenu wydziela.

Jak spowolnić proces dojrzewania owoców czyli co zrobić, żeby jak najdłużej zachowały swoją świeżość

  • Jeżeli chcesz przetrzymywać dane owoce w świeżości jak najdłużej, przechowuj je z dala od źródeł etylenu czyli np. jabłek, awokado, mango, brzoskwiń, bananów czy już dojrzałych pomidorów.

  • Aby banany nie dojrzaly zbyt szybko, warto ich końcówki owinąć folią spożywczą. To właśnie końcówki uwalniają najwięcej etylenu, który przyspiesza proces ich dojrzewania. 

Jeżeli jednak zdarzy Ci się, że banany mocno dojrzeją, a nie koniecznie takie lubisz to możesz z nich przygotować na przykład pyszny chlebek bananowy!

Zobacz tę poradę na ws.pl