Wega艅ski chlebek bananowy


Maj膮c pod r臋k膮 trzy baaaardzo dojrza艂e banany skusi艂am si臋 na przygotowanie wega艅skiej wersji BANANA BREAD.馃崒 Po niespe艂na godzinie cieszy艂am si臋 ju偶 smakiem lekko wilgotnego i pysznie bananowego chlebka. Kolejny plus? Sprawdzi si臋 艣wietnie jako podstawa 艣niadania na przyk艂ad z mas艂em orzechowym lub jako deser dla ca艂ej rodziny!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chlebek bananowy:
-
Krok 1
Keksówk臋 o d艂ugo艣ci 25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Mokre sk艂adniki:
-
Krok 2
Do napoju sojowego dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Powinna powsta膰 ma艣lanka sojowa.
-
Krok 3
Banany obierz ze skórki i rozgnie膰 widelcem.
-
Krok 4
Do miski prze艂ó偶 ma艣lank臋 sojow膮, rozgniecione banany i olej. Dok艂adnie zmiksuj.
Suche sk艂adniki:
-
Krok 5
W du偶ej misce wymieszaj m膮k臋 pszenn膮 ze szczypt膮 soli, proszkiem do pieczenia, cukrem kokosowym, zmielonym siemieniem lnianym i cynamonem.
-
Krok 6
Do suchych sk艂adników dodaj mokre i krótko wymieszaj tylko do po艂膮czenia sk艂adników. Na koniec wmieszaj pokrojone kawa艂ki czekolady (cz臋艣膰 mo偶esz zostawi膰 do posypania na górze).
-
Krok 7
Ciasto prze艂ó偶 do keksówki. Posyp kawa艂ami czekolady. Banana przekrój wzd艂u偶 i u艂ó偶 na górze ciasta. Posyp go odrobin膮 cukru kokosowego i wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut w temperaturze 180°C.
-
Krok 8
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Pami臋taj, 偶e chlebek bananowy to ciasto, które 艣wietnie nadaje si臋 do mro偶enia! 馃檪
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze