1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy z czekoladą na białej desce- Wszystkiego Słodkiego
Wegański chlebek bananowy z czekoladą na białej desce- Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Mając pod ręką trzy baaaardzo dojrzałe banany skusiłam się na przygotowanie wegańskiej wersji BANANA BREAD.🍌 Po niespełna godzinie cieszyłam się już smakiem lekko wilgotnego i pysznie bananowego chlebka. Kolejny plus? Sprawdzi się świetnie jako podstawa śniadania na przykład z masłem orzechowym lub jako deser dla całej rodziny!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chlebek bananowy:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka o długości 25 cm wyłożona papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Keksówka o długości 25 cm RETRO od Dr. Oetkera jest praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości. Idealna do pieczenia pysznych chlebów, ciast i pasztetów.

    Może się przydać

Mokre składniki:

  • Krok 2

    Do napoju sojowego dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Powinna powstać maślanka sojowa.

    Napój sojowy w miseczce, a obok sok z cytryny w małej kokilce.
  • Krok 3

    Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.

    Rozgniecione widelcem banany w misce.
  • Krok 4

    Do miski przełóż maślankę sojową, rozgniecione banany i olej. Dokładnie zmiksuj.

    Zmiksowane mokre składniki do chlebka bananowego, za pomocą miksera ręcznego firmy Bosch.

Suche składniki:

  • Krok 5

    W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, cukrem kokosowym, zmielonym siemieniem lnianym i cynamonem. 

    Mąka pszenna w misce, obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera, mielony cynamon w słoiczku, zmielone siemię lniane oraz cukier kokosowy,
  • Krok 6

    Do suchych składników dodaj mokre i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj pokrojone kawałki czekolady (część możesz zostawić do posypania na górze).

    Zmiksowane ciasto bananowe z czekoladą.
  • Krok 7

    Ciasto przełóż do keksówki. Posyp kawałami czekolady. Banana przekrój wzdłuż i ułóż na górze ciasta. Posyp go odrobiną cukru kokosowego i wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut w temperaturze 180°C.

    Ciasto na chlebek bananowy przełożone do keksówki. Ozdobione bananem i czekoladą. Obok cukier kokosowy Dr. Oetkera.
  • Krok 8

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony chlebek bananowy.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ Pamiętaj, że chlebek bananowy to ciasto, które świetnie nadaje się do mrożenia! 🙂

⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska, ale może zawierać ilości śladowe np. nabiału. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT - w wersji ciemnej 🛒 i mlecznej 🛒. Dodatkowo są one również bez ilości śladowych glutenu, laktozy, soi czy alergenów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/weganski-chlebek-bananowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej