1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Mając pod ręką trzy baaaardzo dojrzałe banany skusiłam się na przygotowanie wegańskiej wersji BANANA BREAD.🍌 Po niespełna godzinie cieszyłam się już smakiem lekko wilgotnego i pysznie bananowego chlebka. Kolejny plus? Sprawdzi się świetnie jako podstawa śniadania na przykład z masłem orzechowym lub jako deser dla całej rodziny!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chlebek bananowy:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Keksówka o długości 25 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Mokre składniki:

  • Krok 1

    Do napoju sojowego dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Powinna powstać maślanka sojowa.

    Napój sojowy w miseczce, a obok sok z cytryny w małej kokilce.
  • Krok 2

    Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.

    Rozgniecione widelcem banany w misce.
  • Krok 3

    Do miski przełóż maślankę sojową, rozgniecione banany i olej. Dokładnie zmiksuj.

    Zmiksowane mokre składniki do chlebka bananowego, za pomocą miksera ręcznego firmy Bosch.

Suche składniki:

  • Krok 1

    W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, cukrem kokosowym, zmielonym siemieniem lnianym i cynamonem. 

    Mąka pszenna w misce, obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera, mielony cynamon w słoiczku, zmielone siemię lniane oraz cukier kokosowy,
  • Krok 2

    Do suchych składników dodaj mokre i krótko wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj pokrojone kawałki czekolady (część możesz zostawić do posypania na górze).

    Zmiksowane ciasto bananowe z czekoladą.
  • Krok 3

    Ciasto przełóż do keksówki. Posyp kawałami czekolady. Banana przekrój wzdłuż i ułóż na górze ciasta. Posyp go odrobiną cukru kokosowego i wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut w temperaturze 180°C.

    Ciasto na chlebek bananowy przełożone do keksówki. Ozdobione bananem i czekoladą. Obok cukier kokosowy Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony chlebek bananowy.

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej