1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Weekend za miastem. Odkryj piękne Kaszuby

Weekend za miastem. Odkryj piękne Kaszuby

kaszubskie ruchanki z jabłkami posypane cukrem pudrem na talerzyku
kaszubskie ruchanki z jabłkami posypane cukrem pudrem na talerzyku

Z lotu ptaka wyglądają jak widokówka – szerokie połacie gęstych lasów, błyszczące błękitem jeziora, pofałdowane łąki i pola. Kaszuby rozciągają się od złotych plaż Bałtyku aż po Bory Tucholskie, na wschodzie ogranicza je Wisła, a na Zachodzie Czersk. Granice regionu są umowne, bo zmieniały się przez wiele lat skomplikowanej polskiej historii. Kaszubi, prastare słowiańskie plemię, mieszkali tu już w VII wieku. Podbijani przez kolejnych władców i królów, byli na zmianę przeciągani na wschód i germanizowani. Dziś uważają się za Polaków i za kaszubskim poetą Hieronimem Derdowskim twierdzą, że „nie ma Kaszub bez Polonii, a bez Kaszub Polszczy”. Pora więc poznać bogactwo tego regionu, który ma wszystko, co potrzebne, żeby dobrze wypocząć nawet podczas krótkiej weekendowej wyprawy.

Z lotu ptaka wyglądają jak widokówka – szerokie połacie gęstych lasów, błyszczące błękitem jeziora, pofałdowane łąki i pola. Kaszuby rozciągają się od złotych plaż Bałtyku aż po Bory Tucholskie, na wschodzie ogranicza je Wisła, a na Zachodzie Czersk. Granice regionu są umowne, bo zmieniały się przez wiele lat skomplikowanej polskiej historii. Kaszubi, prastare słowiańskie plemię, mieszkali tu już w VII wieku. Podbijani przez kolejnych władców i królów, byli na zmianę przeciągani na wschód i germanizowani. Dziś uważają się za Polaków i za kaszubskim poetą Hieronimem Derdowskim twierdzą, że „nie ma Kaszub bez Polonii, a bez Kaszub Polszczy”. Pora więc poznać bogactwo tego regionu, który ma wszystko, co potrzebne, żeby dobrze wypocząć nawet podczas krótkiej weekendowej wyprawy.

">

To, co wyróżnia Kaszubów, to ogromna samoświadomość etniczna. Ludzie zamieszkujący Pomorze pielęgnują tradycje swoich przodków i są dumni z kultury kaszubskiej. Charakterystyczny roślinny haft, język, którym posługuje się jedna trzecia mieszkańców regionu, garncarstwo, plecionki z traw, muzyka – to wszystko tworzy specyficzny ludowy klimat Kaszub. Dla obcokrajowców jest on fascynujący, zwłaszcza w połączeniu z bogactwem przyrody, jednak fani polskich tradycji rzemieślniczych i sztuki ludowej też będą zachwyceni, mogąc go zgłębić. Smakoszy szczególnie zainteresują Kaszuby od kuchni – pełne kontrastów i niezwykle apetyczne.


Kaszuby – co warto zjeść?

Ze względu na położenie regionu, kuchnia kaszubska jest niezwykle zróżnicowana, ale prosta i smaczna. Sporo w niej smaków kwaśnych – śmietany, maślanki, żurawiny, mąki żytniej i octu. Królują ryby, zarówno morskie, jak i słodkowodne, dary lasu – jagody, żurawina, grzyby - i oczywiście najlepsze w Polsce słodkie truskawki, na które sezon rusza już za chwilę. Sekretem ich smaku jest ukształtowanie terenu i klimat panujący na Kaszubach – dzięki temu jest słodsza i bardziej aromatyczna niż truskawki uprawiane w innych regionach Polski. Kaszubska truskawka dostała w 2009 roku certyfikat Unii Europejskiej COHG, czyli Chronionego Oznaczenia Geograficznego, a jej lekko poziomkowy smak plasuje ją wśród najsmaczniejszych skarbów tego regionu.

Jako że Kaszuby zamieszkiwali głównie chłopi, w kuchni tego regionu nie brakuje dań mącznych i innych skromnych i sycących posiłków dających niegdyś dużo siły do pracy, a dziś stanowiących najsmaczniejszy comfort food. To na przykład kluski ziemniaczane jedzone z mlekiem, zupa dziadówka, czyli z maślanki, ziemniaków, mąki żytniej i boczku, czy plińce, czyli placki ziemniaczane, serwowane tu np. z musem śledziowym. Ziemniaki dodaje się tu nawet do chleba, dzięki temu jest dłużej świeży. 

Kluczowym elementem kuchni kaszubskiej są ryby. Bliżej wybrzeża je się śledzie, szproty, flądry, łososie i dorsze, a w części jeziornej węgorze, sandacze, szczupaki i okonie, nierzadko łącząc z mięsem, a często zalewając octem lub wzbogacając o słodkie dodatki. Słynny na całą Polskę śledź po kaszubsku dobrze obrazuje rozmiłowanie Kaszubów do słodko-kwaśnych smaków. Bliskość szlaków morskich dawała Kaszubom dostęp do przypraw korzennych, stąd w daniach rybnych liście laurowe i ziele angielskie. Do dziś każda wieś przyrządza to danie inaczej. Z ryb przyrządza się tutaj także zupy, galarety, pulpety i zapiekanki, np. szmurowany pomuchel – dorsz pieczony z boczkiem i smalcem. Kaszubi chętnie łączą ryby z mięsem, za nic sobie mając zdziwienie odwiedzających ich turystów. Obok wieprzowiny, z której robią galarety zwane zylcem, często jedzą także drób, którzy od zawsze był powszechnie hodowany w gospodarstwach – gęsinę, kaczki i kury. Jedna z najsmaczniejszych kaszubskich potraw, podawana zwykle podczas uroczystych obiadów, to ferkase - danie z gotowanego mięsa kury z ryżem, rodzynkami i białym sosem, lekko winnym dzięki dodatkowi soku z agrestu lub cytryny. Wiele kaszubskich potraw opartych jest na gęsinie - gotuje się na niej zupę brukwiową, przygotowuje tłustą okrasę, szykuje półgęski, a tuszkę piecze lub dusi, czyli szmuruje. Kaczkę Kaszubi nadziewają podrobami, wieprzowiną, suszonymi śliwkami i jabłkami lub żurawiną i kaszą gryczaną.


Słodkie złoto Kaszub

Każda kuchnia regionalna to nieprzebrany skarbiec cudownych deserów i słodkich przekąsek, nie inaczej jest z kaszubską. Najpopularniejsze są chyba ruchanki, nie tylko ze względu na swoją kontrowersyjną nazwę, lecz także przez smak - to smażone na głębokim oleju placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego, niegdyś podawane na śniadanie, z cukrem pudrem, dżemem, śmietaną lub czekoladą, a także z... fjutem, czyli syropem z buraków cukrowych.

Jednym z najprostszych i najbardziej charakterystycznych kaszubskich deserów jest szpajza – jajeczny krem z żelatyną i sokiem z cytryny. Miseczka szpajzy z wiejską bitą śmietaną to nadal tradycyjny niedzielny deser w wielu domach. Równie popularne są drożdżówki z kruszonką, kugle z jabłkami, rogaliki lub kasza manna z jagodami, a także miodny kuch, czyli tak modne dziś ciasto marchewkowe. Dodatek warzyw do wypieków to wcale nie taki nowy pomysł – wśród tradycyjnych ciast kaszubskich znajduje się także tort z białej fasoli Jaś. Jej ugotowane na półtwardo ziarna uciera się jak migdały, miesza z jajkami, bułką tartą, cukrem i masłem, a następnie piecze, przekłada marmoladą i lukruje.


Płynne złoto Kaszub

Płynne złoto Kaszub to z kolei miody. Skład miodu zależy od roślin i od aktywności pszczół, a te dwa parametry wydają się na Kaszubach splatać w idealnej konfiguracji, bo tutejsze miody mają właściwości porównywalne do najzdrowszego na świecie miodu Manuka. Z kolei wśród trunków najciekawszym kaszubskim napojem jest nalewka bursztynowa. Podobno ma moc leczenia migreny, przeziębienia i problemów z krążeniem, wzmacnia i dodaje siły. Można ją zrobić samodzielnie, zebrane bursztyny wystarczy rozetrzeć w moździerzu, wsypać do butelki i zalać spirytusem. Po dwóch tygodniach leczniczy eliksir jest gotowy. Bez wycieczki na Kaszuby się jednak nie obejdzie – największe złoża tego kruszcu znajdują się w okolicach Gdańska. Nie pozostaje już chyba nic innego, jak tylko zaplanować wycieczkę.

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/weekend-za-miastem-odkryj-piekne-kaszuby

Komentarze


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej