Sernik z białym makiem - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Serniki i ciasta z serem

Sernik z białym makiem

Sernik z białym makiem

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

W tradycji polskiej kuchni mak odgrywa bardzo ważną rolę. Jest podstawą wielu smakowitych deserów, wigilijnych potraw oraz, uwielbianego od Bałtyku do Tatr, makowca!
Dziś chciałabym Was zachęcić do wypróbowania jego białej odmiany, którą możecie kojarzyć z popularnych w Wielkopolsce Rogali Świętego Marcina! 😊 Sernik z białym makiem i odrobiną Pasty z Wanilii Bourbon serwowany podczas długiego weekendu z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Składniki

Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 1 masa makowa z białego maku w puszce 400 g
  • 2 białka
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki Pasty z Wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • 1 łyżka białego maku
Składniki
Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 1 masa makowa z białego maku w puszce 400 g
  • 2 białka
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki Pasty z Wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • 1 łyżka białego maku
Serniki i ciasta z serem ->

Przepisy z kategorii Serniki i ciasta z serem

Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Sernik Snikers
Wszystkiego słodkiego
03:00
24
Średni
Sernik krakowski