Serniki i ciasta z serem

Sernik z białym makiem

sernik z białym makiem i śmietanową polewą na talerzyku

Sernik z białym makiem

  • 02:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
12
Średni

W tradycji polskiej kuchni mak odgrywa bardzo ważną rolę. Jest podstawą wielu smakowitych deserów, wigilijnych potraw oraz, uwielbianego od Bałtyku do Tatr, makowca!
Dziś chciałabym Was zachęcić do wypróbowania jego białej odmiany, którą możecie kojarzyć z popularnych w Wielkopolsce Rogali Świętego Marcina! 😊 Sernik z białym makiem i odrobiną Pasty z Wanilii Bourbon serwowany podczas długiego weekendu z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Składniki

Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 1 masa makowa z białego maku w puszce 400 g
  • 2 białka
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki Pasty z Wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • 1 łyżka białego maku
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Formę o wielkości 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
Krok 2

Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy. Piecz około 15 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Odstaw do wystudzenia.

 

 

nieupieczone kruche ciasto wyłożone na dnie formy

Masa makowa:

Krok 3

Masę makową przełóż do miski. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy. 

w misce ubite białka z masa z białego maku
Krok 4

Przełóż na upieczony i wystudzony spód, wyrównaj.

 

warstwa masy z białego maku

Masa serowa:

Krok 5

Ser przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz pastę waniliową. Mąkę przesiej do miski i krótko zmiksuj. 

w misce twaróg obok w trzy jajka wybite w miseczce cukier oraz mąka
Krok 6

Przelej na masę makową. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 170°C. Cisto wstaw do piekarnika i piecz około 80 minut.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

nieupieczony sernik w formie
Krok 7

Wystaw upieczony sernik. Przygotuj polewę.

upieczony sernik z białym makiem na kratce
Krok 8

Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i wylej równomiernie na sernik. Odstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu zgęstnienia śmietany. Przed podaniem wierzch posyp białym makiem.

w miseczce śmietana obok cukier puder na sitku
Składniki
Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 1 masa makowa z białego maku w puszce 400 g
  • 2 białka
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki Pasty z Wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 15 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • 1 łyżka białego maku
Serniki i ciasta z serem ->

Przepisy z kategorii Serniki i ciasta z serem

Wszystkiego słodkiego
02:00
Łatwy
Sernik z rosą
Wszystkiego słodkiego
04:00
12
Łatwy
Sernik z owocami