1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z białym makiem

Sernik z białym makiem

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W tradycji polskiej kuchni mak odgrywa bardzo ważną rolę. Jest podstawą wielu smakowitych deserów, wigilijnych potraw oraz, uwielbianego od Bałtyku do Tatr, makowca!
 😊 Sernik z białym makiem i odrobiną Pasty z Wanilii Bourbon serwowany podczas długiego weekendu z pewnością zasmakuje całej rodzinie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Formę o wielkości 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy. Piecz około 15 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Odstaw do wystudzenia.

     

     

    nieupieczone kruche ciasto wyłożone na dnie formy

Masa makowa:

  • Krok 3

    Masę makową przełóż do miski. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy. 

    w misce ubite białka z masa z białego maku
  • Krok 4

    Przełóż na upieczony i wystudzony spód, wyrównaj.

     

    warstwa masy z białego maku

Masa serowa:

  • Krok 5

    Ser przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz pastę waniliową. Mąkę przesiej do miski i krótko zmiksuj. 

    w misce twaróg obok w trzy jajka wybite w miseczce cukier oraz mąka
  • Krok 6

    Przelej na masę makową. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 170°C. Cisto wstaw do piekarnika i piecz około 80 minut.

    Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

    nieupieczony sernik w formie
  • Krok 7

    Wystaw upieczony sernik. Przygotuj polewę.

    upieczony sernik z białym makiem na kratce
  • Krok 8

    Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i wylej równomiernie na sernik. Odstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu zgęstnienia śmietany. Przed podaniem wierzch posyp białym makiem.

    w miseczce śmietana obok cukier puder na sitku

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej