Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym- Przepis
Wegańskie

Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym

wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.

Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
01:00
12
Łatwy

Poszukujesz przepisu na pyszny i prosty w przygotowaniu deser bez jajek, mleka i masła? Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym to jedno z tych ciast, które przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut łącząc suche składniki z mokrymi. Nie zapomnij o sekretnym składniku! Szczypta cynamonu fenomenalnie podkręci smak! 😊

Składniki

Mokre:
  • 200 ml napoju sojowego
  • 70 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Suche:
  • 2 jabłka ( ok. 300 g)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Sos cynamonowy:
  • 200 ml napoju migdałowego
  • 2 łyżeczki Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • szczypta Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (7g )
Wskazówki

Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym

Krok 1

Kwadratową foremkę o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Kwadratowa foremka z serii retro Dr. Oetker, wyłożona papierem do pieczenia.

Mokre:

Krok 2

Za pomocą miksera wymieszaj napój sojowy z cukrem kokosowym, olejem rzepakowym i ekstraktem z wanilii.

Mikser ręczny firmy bosch, w misce napój sojowy. Obok cukier kokosowy, ekstrakt z wanilii Dr. Oetker i olej rzepakowy.

Suche:

Krok 3

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. 

Pokrojone w kostkę jabłka na drewnianej desce.
Krok 4

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Mąka pszenna w misce, obok proszek do pieczenia i szczypta soli.
Krok 5

Do mokrych składników, dodaj suche i krótko wymieszaj.

Zmiksowane mokre składniki w misie i obok wymieszane suche składniki.
Krok 6

Do masy dodaj pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszaj.

Pokrojone jabłka wymieszane z ciastem w dużej misce.
Krok 7

Przełóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Ciasto na placek z jabłkami wyłożone do kwadratowej formy.
Krok 8

Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia na kratce.

Upieczony wegański placek z jabłkami.

Sos cynamonowy:

Krok 9

Do napoju migdałowego dodaj cukier kokosowy, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii, odrobinę cynamonu i skrobię kukurydzianą.

Wszystkiego składniki na sos cynamonowy.
Krok 10

Składniki bardzo dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było żadnej grudki skrobi kukurydzianej.

Wymieszanej składniki na sos cynamonowy.
Krok 11

Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy. Jeżeli chcesz go przechowywać, przelej sos do miseczki i przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała sosu.

Gotowy sos cynamonowy w garnku.
Składniki
Mokre:
  • 200 ml napoju sojowego
  • 70 g Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Suche:
  • 2 jabłka ( ok. 300 g)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Sos cynamonowy:
  • 200 ml napoju migdałowego
  • 2 łyżeczki Cukru kokosowego Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • szczypta Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (7g )
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

00:10
1
Łatwy
Przyprawa korzenna