Wega艅ski placek z jab艂kami i sosem cynamonowym

Poszukujesz przepisu na pyszny i prosty w przygotowaniu deser bez jajek, mleka i mas艂a? Wega艅ski placek z jab艂kami i sosem cynamonowym to jedno z tych ciast, które przygotujesz w dos艂ownie kilkana艣cie minut 艂膮cz膮c suche sk艂adniki z mokrymi. Nie zapomnij o sekretnym sk艂adniku! Szczypta cynamonu fenomenalnie podkr臋ci smak! 馃槉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wega艅ski placek:
-
Krok 1
Kwadratow膮 foremk臋 o wymiarach 21x21 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Mokre:
-
Krok 2
Za pomoc膮 miksera wymieszaj napój sojowy z cukrem kokosowym, olejem rzepakowym i ekstraktem z wanilii.
Suche:
-
Krok 3
Jab艂ka obierz i pokrój w kostk臋.
-
Krok 4
M膮k臋 pszenn膮 wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczypt膮 soli.
-
Krok 5
Do mokrych sk艂adników, dodaj suche i krótko wymieszaj.
-
Krok 6
Do masy dodaj pokrojone w kostk臋 jab艂ka i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 7
Prze艂ó偶 ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez oko艂o 40 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 8
Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia na kratce.
Sos cynamonowy:
-
Krok 9
Do napoju migda艂owego dodaj cukier kokosowy, szczypt臋 soli, ekstrakt z wanilii, odrobin臋 cynamonu i skrobi臋 kukurydzian膮.
-
Krok 10
Sk艂adniki bardzo dok艂adnie wymieszaj, tak 偶eby nie by艂o 偶adnej grudki skrobi kukurydzianej.
-
Krok 11
Gotuj na 艣rednim ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 sos stanie si臋 g臋stszy. Je偶eli chcesz go przechowywa膰, przelej sos do miseczki i przykryj foli膮 spo偶ywcz膮, tak 偶eby dotyka艂a sosu.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze