1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Lukrowanie ciasteczek - jak zrobić wzór marmuru z lukru?

Lukrowanie ciasteczek - jak zrobić wzór marmuru z lukru?

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Zapach miodu, korzennych przypraw i ciepłego mleka w późnojesienny wieczór zwiastuje moment, na który przez cały rok czekają miłośnicy świątecznej atmosfery! Oto w kuchni dzieje się pierniczkowa magia! Skoro o ciasteczkach mowa, nie może zabraknąć także pomysłów na ich udekorowanie!

Co powiecie na… elegancki marmurkowy lukier, który jest MEGA HITEM jeśli chodzi o ciasteczkowe dekoracje? Prosty do zrobienia, wygląda bajecznie, a od Twojej fantazji zależy jakie odcienie przybierze. 😉

Klasyczne dekoracje na ciasteczkach sprawdzą się podczas wielu okazji! Zbliżające się Boże Narodzenie to dopiero początek! Pomyślcie tylko o wykorzystaniu tego motywu na przykład w mini upominkach dla weselnych gości! So cute! ❤️

 

Zanim przystąpisz do dekorowania przygotuj niezbędne rzeczy:

1) upiecz z naszych przepisów ciasteczka lub najlepsze pierniczki

2) porcję lukru królewskiego w proporcji do zalewania

3) wszystkie potrzebne akcesoria i ręcznik papierowy.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dekorowanie:

  • Krok 1

    4 łyżki lukru królewskiego wymieszaj z odrobiną czarnego barwnika do uzyskania szarego koloru.

     

     

    *Jeśli w danym momencie nie korzystasz z lukru, zabezpiecz go koniecznie folią spożywczą przed wysychaniem.

    lukier królewski wymieszany z barwnikiem czarnym Wilton
  • Krok 2

    Do szerszej miseczki wlej biały lukier królewski, dodaj kilka kleksów szarego lukru i kilka kropel czarnego barwnika. Patyczkiem zrób esy floresy.

    lukier królewski ze wzorem marmuru z barwnikiem Wilton
  • Krok 3

    Zanurz w lukrze ciasteczko i podnieś lekko aby spłynął nadmiar lukru. Możesz pomóc sobie szpatułką lub patyczkiem. 

    ciasteczko lukrowane ze wzorem marmuru
  • Krok 4

    Po każdym polukrowaniu wytrzyj brzegi ciasteczka bokiem patyczka lub silikonową szpatułką. Odłóż do wysuszenia.

     

     

    * Jeśli w jakimś miejscu lukier ma za grubą warstwę możesz wyrównać ją używając spiczastej końcówki patyczka lub trzymając ciasteczko poziomo mocno nim potrząsnąć na boki.

    wysychanie lukru na ciasteczkach
  • Krok 5

    Na koniec, gdy lukier wyschnie wykończ dekorację złotym pisakiem. Użyj w tym celu małego pędzelka.

     

    Dla większego blasku na ciasteczkach użyj złotych perełek cukrowych.

    lukrowane ciasteczka, pędzle Wilton, pisak żelowy złoty Dr. Oetkera

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej