1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Kaszubskie ruchanki z jabłkami

Kaszubskie ruchanki z jabłkami

Kaszubskie ruchanki czyli racuchy drożdżowe z jabłkami, z miodem i z cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Kaszubskie ruchanki czyli racuchy drożdżowe z jabłkami, z miodem i z cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Ruchanki to wywodzące się z kuchni kaszubskiej - racuchy. Nasi przodkowie przygotowywali je kiedyś z tego co zostało po przygotowaniu ciasta chlebowego. Z powodzeniem możesz podać je jako śniadanie na słodko czy podwieczorek. Smakują wybornie o każdej porze dnia!

Nazwa racuszków wywołuje uśmiech na twarzy podobnie jak ich pyszny smak. Podaje je się na ciepło z cukrem pudrem. Na Kaszubach w szczególności popularne są właśnie ruchanki z jabłkami!🥞🍎


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na ruchanki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą.

  • Może się przydać

    Drożdże suszone instant Dr. Oetkera idealnie sprawdzą się do wypieków słodkich i wytrawnych. Ich zapas możesz trzymać w kuchennej szafce przez długi czas i zawsze będą pod ręką! Od teraz przyrządzaj ulubione, drożdżowe przysmaki bez przygotowywania rozczynu - suszone drożdże wystarczy wsypać do mąki!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Masło posiekaj na kawałki i rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do temperatury pokojowej.

  • Krok 3

    Dodaj ciepłe mleko i masło oraz jajka do suchych składników. Wymieszaj do połączenia składników i wyrabiaj przez 5 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie, więc możesz użyć miksera lub mieszać je łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

  • Krok 4

    Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry. Dodaj jabłka do wyrośniętego ciasta, wymieszaj. Ciasto będzie się bardzo ciągnąć.

  • Krok 5

    Smaż niewielkie placuszki (około jedna łyżka ciasta) na gorącym tłuszczu na złocisty kolor - około 1,5 minuty z każdej strony. Odsącz ruchanki z tłuszczu na ręczniku papierowym. Ułóż na talerzu. Ruchanki posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/kaszubskie-ruchanki-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej