Kaszubskie ruchanki z jabłkami
Ruchanki to wywodzące się z kuchni kaszubskiej - racuchy. Nasi przodkowie przygotowywali je kiedyś z tego co zostało po przygotowaniu ciasta chlebowego. Z powodzeniem możesz podać je jako śniadanie na słodko czy podwieczorek. Smakują wybornie o każdej porze dnia!
Nazwa racuszków wywołuje uśmiech na twarzy podobnie jak ich pyszny smak. Podaje je się na ciepło z cukrem pudrem. Na Kaszubach w szczególności popularne są właśnie ruchanki z jabłkami!🥞🍎
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na ruchanki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą.
-
Może się przydać
Drożdże suszone instant Dr. Oetkera idealnie sprawdzą się do wypieków słodkich i wytrawnych. Ich zapas możesz trzymać w kuchennej szafce przez długi czas i zawsze będą pod ręką! Od teraz przyrządzaj ulubione, drożdżowe przysmaki bez przygotowywania rozczynu - suszone drożdże wystarczy wsypać do mąki!
-
Krok 2
Masło posiekaj na kawałki i rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do temperatury pokojowej.
-
Krok 3
Dodaj ciepłe mleko i masło oraz jajka do suchych składników. Wymieszaj do połączenia składników i wyrabiaj przez 5 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie, więc możesz użyć miksera lub mieszać je łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
-
Krok 4
Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry. Dodaj jabłka do wyrośniętego ciasta, wymieszaj. Ciasto będzie się bardzo ciągnąć.
-
Krok 5
Smaż niewielkie placuszki (około jedna łyżka ciasta) na gorącym tłuszczu na złocisty kolor - około 1,5 minuty z każdej strony. Odsącz ruchanki z tłuszczu na ręczniku papierowym. Ułóż na talerzu. Ruchanki posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/kaszubskie-ruchanki-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze