Gofry, naleśniki, placki

Kaszubskie ruchanki z jabłkami

Kaszubskie ruchanki z jabłkami

  • 01:15
  • 20
  • Łatwy
01:15
20
Łatwy

Ruchanki to wywodzące się z kuchni kaszubskiej - racuchy. Nasi przodkowie przygotowywali je kiedyś z tego co zostało po przygotowaniu ciasta chlebowego. 

Nazwa racuszków wywołuje uśmiech na twarzy podobnie jak ich pyszny smak. Podaje je się na ciepło z cukrem pudrem. Na Kaszubach w szczególności popularne są właśnie ruchanki z jabłkami!

Składniki

Ruchanki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
Do smażenia:
  • 2 łyżki masła klarowanego
Dodatki:
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki
Ruchanki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
Do smażenia:
  • 2 łyżki masła klarowanego
Dodatki:
  • 2 łyżki cukru pudru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Gofry, naleśniki, placki ->

Przepisy z kategorii Gofry, naleśniki, placki