1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Kaszubskie ruchanki z jabłkami

Kaszubskie ruchanki z jabłkami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ruchanki to wywodzące się z kuchni kaszubskiej - racuchy. Nasi przodkowie przygotowywali je kiedyś z tego co zostało po przygotowaniu ciasta chlebowego. 

Nazwa racuszków wywołuje uśmiech na twarzy podobnie jak ich pyszny smak. Podaje je się na ciepło z cukrem pudrem. Na Kaszubach w szczególności popularne są właśnie ruchanki z jabłkami!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ruchanki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą.

  • Krok 1

    Masło posiekaj na kawałki i rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do temperatury pokojowej.

  • Krok 1

    Dodaj ciepłe mleko i masło oraz jajka do suchych składników. Wymieszaj do połączenia składników i wyrabiaj przez 5 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie, więc możesz użyć miksera lub mieszać je łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

  • Krok 1

    Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry. Dodaj jabłka do wyrośniętego ciasta, wymieszaj. Ciasto będzie się bardzo ciągnąć.

  • Krok 1

    Smaż niewielkie placuszki (około jedna łyżka ciasta) na gorącym tłuszczu na złocisty kolor - około 1,5 minuty z każdej strony. Odsącz ruchanki z tłuszczu na ręczniku papierowym. Ułóż na talerzu. Posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej