Gofry, naleśniki, placki

Kaszubskie ruchanki z jabłkami

Kaszubskie ruchanki na drożdżach z jabłkami, z miodem i z cukrem pudrem.

Kaszubskie ruchanki z jabłkami

  • 01:15
  • 20
  • Łatwy
01:15
20
Łatwy

Ruchanki to wywodzące się z kuchni kaszubskiej - racuchy. Nasi przodkowie przygotowywali je kiedyś z tego co zostało po przygotowaniu ciasta chlebowego. 

Nazwa racuszków wywołuje uśmiech na twarzy podobnie jak ich pyszny smak. Podaje je się na ciepło z cukrem pudrem. Na Kaszubach w szczególności popularne są właśnie ruchanki z jabłkami!

Składniki

Ruchanki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
Do smażenia:
  • 2 łyżki masła klarowanego
Dodatki:
  • 2 łyżki cukru pudru
Wskazówki

Ruchanki:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą.

Krok 2

Masło posiekaj na kawałki i rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do temperatury pokojowej.

Krok 3

Dodaj ciepłe mleko i masło oraz jajka do suchych składników. Wymieszaj do połączenia składników i wyrabiaj przez 5 minut. Ciasto będzie raczej rzadkie, więc możesz użyć miksera lub mieszać je łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Krok 4

Obierz jabłka i pokrój w cienkie plastry. Dodaj jabłka do wyrośniętego ciasta, wymieszaj. Ciasto będzie się bardzo ciągnąć.

Krok 5

Smaż niewielkie placuszki (około jedna łyżka ciasta) na gorącym tłuszczu na złocisty kolor - około 1,5 minuty z każdej strony. Odsącz ruchanki z tłuszczu na ręczniku papierowym. Ułóż na talerzu. Posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco.

Składniki
Ruchanki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
Do smażenia:
  • 2 łyżki masła klarowanego
Dodatki:
  • 2 łyżki cukru pudru
Gofry, naleśniki, placki ->

Przepisy z kategorii Gofry, naleśniki, placki

Wszystkiego słodkiego
01:00
10
Łatwy
Gofry na maślance