1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Bento cake - Jak zrobić tort bento?

Bento cake - Jak zrobić tort bento?

Zaktualizowano:

Idealny prezent na Dzień Matki? Coś słodkiego, uroczego i, co najważniejsze, prosto z serca!💐💗

Przygotuj torcik bento w najmodniejszym kolorze tego roku według Pantone - Peach Fuzz, czyli brzoskwiniowym odcieniu pomarańczy! Z barwnikami spożywczymi w tym pięknym kolorze to prostsze, niż Ci się wydaje!🍑🍑🍑

Niewielki bento cake to idealny słodki prezent dla kogoś bliskiego! Zobacz, jak przygotować torcik bento i zapakować go w taki sposób, żeby robił wrażenie jeszcze przed rozpakowaniem!

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Food Colours.


Co to jest bento?

Bento to określenie pochodzących z Japonii posiłków, pakowanych w specjalnie do tego stworzone lunch boxy (bento boxy). Wyróżnia je różnorodność składników, a także forma ułożenia w pojemniku, który podzielony jest na przegródki - jedna na porcję ryżu, a pozostałe na inne części posiłku, czyli warzywa, owoce czy ryby i mięso.

Zyskują na popularności między innymi wśród dzieci, studentów czy dorosłych zabierających posiłki do pracy.

  • Bento cake, czyli torcik bento

    Bento cake, czyli torcik bento to niewielkie ciasto zapakowane w pojemniczek "na wynos". Jest niewielkie - średnica ciasta to około 10 cm, a wysokość około 7 cm. Bento cake składa się z dwóch biszkoptowych blatów i ma jedno przełożenie z kremu, np. z dodatkiem owoców. Torcik odpowiada 1-2 porcjom.

    Torciki bento są kolorowe, uroczo zdobione kremem i najczęściej zdobi je także napis wykonany z kremu. Wyglądają jak pełnowymiarowe torty z tą różnicą, że są niewielkich rozmiarów.

    To świetny pomysł na słodki, spersonalizowany upominek - idealnie pasuje jako prezent na nadchodzący Dzień Matki! 


Bento cake na Dzień Matki

Torcik bento możesz przygotować w dowolnych smakach! Wybierz swój ulubiony krem, owoce i wyczaruj tego słodkiego malucha dla ukochanej Mamy. Zrobienie tak małego tortu co prawda zajmuje tyle samo czasu, co pełnowymiarowe ciasto, ale zamknięte w ozdobionym pojemniczku i przewiązane kolorową wstążeczką robi wrażenie i wzrusza!

  • Biszkopt

    Jeśli masz niewielki rant (10-12 cm), możesz upiec w nim biszkopt. Jeśli nie, przygotuj ciastow zwykłej formie (np. prostokątnej), a po upieczeniu i wystudzeniu wytnij okrągłą wykrawaczką dwa biszkoptowe blaty.

    Pozostały biszkopt możesz użyć np. do cake popsów czy bajaderek 😉

    Biszkopt przygotowałam z TEGO PRZEPISU na ➡️BISZKOPT BEZ MĄKI ZIEMNIACZANEJ.

    Wykorzystałam proporcje na 2 jajka, czyli podzieliłam na pół przepis na biszkopt z 4 jaj - dokładne proporcje znajdziesz w liście składników. Ciasto piekłam około 20 minut w blaszce o wymiarach 20 x 20 cm. 

  • Owocowa wkładka do bento cake

    Torcik bento jest naprawdę niewielkich rozmiarów, więc ilość owoców potrzebna do przełożenia nie jest zawrotna. Możesz wykorzystać dobrej jakości konfiturę, przygotować frużelinę lub użyć świeże owoce, na które sezon właśnie się rozpoczyna!

    Potrzebujesz około 2 łyżek konfitury lub 50-80 g świeżych owoców do wyłożenia na krem.

     

  • Krem śmietankowy

    Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Możesz oczywiście przygotować dowolny krem lub mus - owocowy lub z dodatkiem czekolady. Postawiłam na klasykę, czyli połączyłam frużelinę z czerwonych owoców z delikatnym kremem śmietankowym. Lekko i smacznie!

    Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego.

  • Składanie bento cake

    Dookoła pierwszego blatu biszkoptu wyciśnij tamę z kremu - w środek wyłóż owocową frużelinę i przykryj resztą kremu. Przykryj drugim blatem ciasta. Mój torcik owinęłam folią rantową, aby po schłodzeniu trzymał swój kształt i nie zeschnął w lodówce. Możesz owinąć go również folią spożywczą.

    Odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny.

  • Krem maślany w kolorze brzoskwiniowym Peach Fuzz

    1. Czekoladę rozpuść w gorącej śmietance, przestudź i dodaj do masła.
    2. Całość ubij w misie miksera około 10 minut, aż masa podwoi objętość. Tynk możesz odpowietrzyć na najwolniejszych obrotach miksera przez 5-10 minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    3. Krem maślany podzieliłam na dwie porcje: do każdej dodałam po kilka kropli barwnika Food Colours (do jednej miseczki Power Gel w kolorze Peach Puff, do drugiej żelowy barwnik w kolorze brzoskwiniowym). Użyłam oba barwniki, żeby porównać odcienie. 
    4. Wierzch i boki tortu obłóż kremem za pomocą szpatułki i wygładź używając packi cukierniczej. Odstaw do schłodzenia na 3-4 godziny.
  • Dekoracja bento cake

    1. Pozostały krem maślany przełóż do rękawa cukierniczego z tylką - ja użyłam owartą gwiazdkę Wilton nr 22. Dookoła wierzchu tortu wyciskaj kremową girlandę.

    2. Za pomocą tylki do napisów (Wilton nr 1 lub nr 2) wyciśnij napis MAMA, narysuj kremowe serduszko. Odstaw do lodówki, aż krem stwardnieje.

    3. W niewielkim naczyniu połącz złoty barwnik w proszku z kilkoma kroplami spirytusu. Wymieszaj, i za pomocą cienkiego pędzelka pomaluj na złota napis i pokoloruj serduszko. Nakrop torcik złotym barwnikiem, strząsając farbę z pędzelka.


W co zapakować torcik bento?

Torcik bento pakujemy w niewielkie opakowanie, wyglądem przypominające nieco kartonik na wynos na hamburgera! Jednak aby nadać mu nieco bardziej odświętny charakter, przewiąż pudełeczko z tortem delikatną wstążką lub sznureczkiem, dodaj gałązkę świeżych lub suszonych kwiatów i kolorowe confetti z papieru.

Do mojego zestawu dla Mamy dołożyłam także drewnianą łyżeczkę - tak, aby zjeść prezent od razu po rozpakowaniu! 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/bento-cake-jak-zrobic-tort-bento

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej