1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Małe babeczki dyniowo-sernikowe

Małe babeczki dyniowo-sernikowe

małe babeczki dyniowe z twarożkiem
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kochani, przygotowałam wyjątkowo smaczne i delikatne babeczki dyniowo-sernikowe, które idealnie osłodzą Wam jesienne dni przy filiżance gorącej herbaty. Zapraszam :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Dynię obierz ze skóry i usuń pestki, po czym zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, sodę oraz przyprawę korzenną i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. W drugiej misce wymieszaj olej i jajka.

  • Krok 3

    Następnie wsyp suche składniki do mokrych. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę, dodając pod koniec startą dynię i jeszcze przez chwilę miksuj na małych obrotach.

Masa serowa:

  • Krok 4

    Do miski wsyp zmielony twaróg, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, a następnie wbij jajka i wlej śmietanę. Całość zmiksuj szybko do połączenia się składników.

Babeczki:

  • Krok 5

    Blachę do muffinek na 12 sztuk wyłóż papierowymi papilotkami.

  • Krok 6

    Na dno każdej z nich nalej dwie łyżki ciasta, a następnie nałóż łyżkę twarogu (nie nakładaj za dużo masy, najwyżej do 3/4 wysokości foremek).

  • Krok 7

    Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, wyjmij je na kratkę kuchenną i przygotuj następną partię babeczek do pieczenia.

Polewa:

  • Krok 8

    Wystudzone babeczki udekoruj polewą, kprzygotowaną ze zmiksowanych z cukrem pudrem serków typu Philadelphia. Gotowe babeczki możesz także oprószyć szczyptą cynamonu.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej