1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto dyniowo-czekoladowe

Ciasto dyniowo-czekoladowe

ciasto dyniowo-czekoladowe przełożone kremem kajmakowym z prazonymi orzechami pekan
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepis na ciasto dyniowo-czekoladowe. Dyniowy blat ciasta pachnący przyprawą pumpkin pie i czekoladowy z czarnym kakao, przełożone kremem kajmakowym 🍫🍂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto dyniowe:

  • Krok 1

    Prostokatną formę o wymiarach 23 x 31 cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    forma do pieczenia 23 x 31 cm wyłozona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na jasną puszystą masę.

    jajka ubite z cukrem na jasną, puszystą masę
  • Krok 3

    Następnie dodaj olej i zmiksuj którko do połączenia składników.

    olej
  • Krok 4

    Dodaj puree z dyni i wymieszaj (masa zrobi się rzadsza).

    puree z dyni
  • Krok 5

    Następnie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą pumpkin pie. Dodaj do masy dyniowej i wymieszaj całość na jednolitą konsystencję.

    masa dyniowa, mąka, proszek do pieczenia, przyprawa pumpkin pie
  • Krok 6

    Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25 minut.

    masa dyniowa w formie
  • Krok 7

    Po upieczeniu posostaw ciasto na kilka minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmij, przełóż z formy na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Włącz ponownie piekarnik i ustaw na 170°C.

    upieczone ciasto dyniowe

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 8

    Przygotuj tą samą formę do pieczenia, wyłóż ją papierem.

    forma do pieczenia 23 x 31 cm wyłozona papierem do pieczenia
  • Krok 9

    W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier z wanilią, ciemne i czarne kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.

    mąka, ciemne i czarne kakao, cukier, cukier z wnailią, soda, proszek do pieczenia
  • Krok 10

    W drugim, mniejszym naczyniu wymieszaj ze sobą maślankę, jajko, olej i kawę.

    maślanka, jajko, olej, kawa
  • Krok 11

    Do suschych składników dodaj mokre składniki i wymieszaj na jednolitą konsystencję. 

    masa czekoladowa
  • Krok 12

    Przelej ciasto do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 min. Pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    upieczone ciasto czekoladowe

Krem:

  • Krok 13

    Serek wymieszaj z masą kajmakową na gładką masę.

    serek philadelphia z masą kajmakową

Przełożenie:

  • Krok 14

    Na cieście dyniowym wyłóż 2/3 kremu i przykryj ciastem czekoladowym.

    ciasto dyniowe, ciasto czekoladowe, krem kajmakowy
  • Krok 15

    Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu.

    ciasto dyniowo-czekoladowe przełożone kremem kajmakowym
  • Krok 16

    Orzechy upraż na patelni, posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

    orzechy pekan

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej