Ciasto dyniowo-czekoladowe
Przepis na ciasto dyniowo-czekoladowe. Dyniowy blat ciasta pachnący przyprawą pumpkin pie i czekoladowy z czarnym kakao, przełożone kremem kajmakowym 🍫🍂 Idealnie sprawdzi się na długie, jesienne wieczory w towarzystwie ulubionej książki i kubka pysznej, rozgrzewającej herbaty 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania ciasta dyniowego:
-
Krok 1
Prostokatną formę o wymiarach 23 x 31 cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Natalia poleca
Formy do pieczenia marki Wilton to gwarancja jakości na długie lata. Lubie je za to, że ciasto nie przywiera do blachy i z łatwością mogę je wyjąć z formy po upieczeniu. Dzięki dołączonej pokrywie ciasto można bezpiecznie transportować lub przechowywać w lodówce.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na jasną puszystą masę.
-
Krok 3
Następnie dodaj olej i zmiksuj którko do połączenia składników.
-
Krok 4
Dodaj puree z dyni i wymieszaj (masa zrobi się rzadsza).
-
Krok 5
Następnie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą pumpkin pie. Dodaj do masy dyniowej i wymieszaj całość na jednolitą konsystencję.
-
Krok 6
Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu posostaw ciasto na kilka minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmij, przełóż z formy na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Włącz ponownie piekarnik i ustaw na 170°C.
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 8
Przygotuj tą samą formę do pieczenia, wyłóż ją papierem.
-
Krok 9
W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier z wanilią, ciemne i czarne kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
-
Krok 10
W drugim, mniejszym naczyniu wymieszaj ze sobą maślankę, jajko, olej i kawę.
-
Krok 11
Do suschych składników dodaj mokre składniki i wymieszaj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 12
Przelej ciasto do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 min. Pozostaw w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie kremu kajmakowego:
-
Krok 13
Serek wymieszaj z masą kajmakową na gładką masę.
Przełożenie:
-
Krok 14
Na cieście dyniowym wyłóż 2/3 kremu i przykryj ciastem czekoladowym.
-
Krok 15
Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu.
-
Krok 16
Orzechy upraż na patelni, posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-dyniowo-czekoladowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze