Ciasto dyniowo-czekoladowe



Przepis na ciasto dyniowo-czekoladowe. Dyniowy blat ciasta pachn膮cy przypraw膮 pumpkin pie i czekoladowy z czarnym kakao, prze艂o偶one kremem kajmakowym 馃崼馃崅 Idealnie sprawdzi si臋 na d艂ugie, jesienne wieczory w towarzystwie ulubionej ksi膮偶ki i kubka pysznej, rozgrzewaj膮cej herbaty 馃槏
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spos贸b przygotowania ciasta dyniowego:
-
Krok 1
Prostokatn膮 form臋 o wymiarach 23 x 31 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Natalia poleca
Formy do pieczenia marki Wilton to gwarancja jako艣ci na d艂ugie lata. Lubie je za to, 偶e ciasto nie przywiera do blachy i z 艂atwo艣ci膮 mog臋 je wyj膮膰 z formy po upieczeniu. Dzi臋ki do艂膮czonej pokrywie ciasto mo偶na bezpiecznie transportowa膰 lub przechowywa膰 w lod贸wce.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem i cukrem z wanili膮 na jasn膮 puszyst膮 mas臋.
-
Krok 3
Nast臋pnie dodaj olej i zmiksuj którko do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 4
Dodaj puree z dyni i wymieszaj (masa zrobi si臋 rzadsza).
-
Krok 5
Nast臋pnie wymieszaj przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia, sol膮 i przypraw膮 pumpkin pie. Dodaj do masy dyniowej i wymieszaj ca艂o艣膰 na jednolit膮 konsystencj臋.
-
Krok 6
Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25 minut.
-
Krok 7
Po upieczeniu posostaw ciasto na kilka minut w wy艂膮czonym piekarniku, po czym wyjmij, prze艂ó偶 z formy na kratk臋 i pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia. W艂膮cz ponownie piekarnik i ustaw na 170°C.
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 8
Przygotuj t膮 sam膮 form臋 do pieczenia, wy艂ó偶 j膮 papierem.
-
Krok 9
W wi臋kszej misce wymieszaj m膮k臋, cukier, cukier z wanili膮, ciemne i czarne kakao, proszek do pieczenia, sod臋 i sól.
-
Krok 10
W drugim, mniejszym naczyniu wymieszaj ze sob膮 ma艣lank臋, jajko, olej i kaw臋.
-
Krok 11
Do suschych sk艂adników dodaj mokre sk艂adniki i wymieszaj na jednolit膮 konsystencj臋.
-
Krok 12
Przelej ciasto do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 20 min. Pozostaw w wy艂膮czonym piekarniku jeszcze przez oko艂o 10 minut. Nast臋pnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie kremu kajmakowego:
-
Krok 13
Serek wymieszaj z mas膮 kajmakow膮 na g艂adk膮 mas臋.
Prze艂o偶enie:
-
Krok 14
Na cie艣cie dyniowym wy艂ó偶 2/3 kremu i przykryj ciastem czekoladowym.
-
Krok 15
Wierzch posmaruj pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 kremu.
-
Krok 16
Orzechy upra偶 na patelni, posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do sch艂odzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-dyniowo-czekoladowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze