1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wydawać się może, że o serniku zostało już powiedziane wszystko. Na ciepło, zimno, amerykański i po wiedeńsku- każdy z nich jest przepyszny i ma grono swoich zwolenników! Proponuję dziś niebanalne, lecz jakże niebiańskie połączenie smaków w moim serniku pistacjowym! Kremowy, aromatyczny, po prostu pyszny! <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa:

  • Krok 1

    Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownica wyłożona papierem do pieczneia
  • Krok 2

    Pistacje obierz z łupin i na ile to możliwe ze skórek, odważ 100 g.

    pistacje na stole
  • Krok 3

    Pistacje zmiksuj na gładką pastę.

    pasta z pistacji w miseczce
  • Krok 4

    Ser, żółtka i cukier przełóż do miski, mąkę ziemniaczaną przesiej.

    twaróg z żółtakami i cukrem w misce
  • Krok 5

    Wymieszaj do połączenia składników.

    masa twarogowa z pastą pistacjową
  • Krok 6

    Dodaj pastę pistacjową i przesianą mąkę i zmiksuj na gładką masę.

    masa twarogowa w misce z mikserem
  • Krok 7

    Masło rozpuść  i dodaj do masy.

    masa twarogowa obok miseczka z rozpuszczonym masłem
  • Krok 8

    Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160˚C i od razu zmniejsz do 150˚C. Piecz przez 90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki.

    sernik nieupieczony w tortownicy

Sos Karmelowy:

Do dekoracji:

  • Krok 10

    Posiekaj drobno pistacje i posyp nimi sernik. Ciasto udekoruj złotą posypką.

    pokrojone pistacje na desce do krojenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej