Ciasta drożdżowe

Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

  • 02:00
  • 16
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
16
Średni

Intrygujące marchewkowe drożdżówki ze śliwkami. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że są bez jajek, a po drugie dlatego, że jest z dodatkiem gotowanej marchwi. Długo nie czekałam, żeby spróbować, co z tego wyjdzie. Po upieczeniu zaskoczyła mnie lekkość i delikatny smak ciasta, a do tego jeszcze ten piękny, słoneczny kolor.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g marchwi
  • Szczypta soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru (4 łyżki)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • Około 500 g śliwek
Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 50 g masła
Wskazówki

Marchewkowe drożdżówki:

Krok 1

Dzień przed upieczeniem bułeczek przygotuj purée marchewkowe. Marchewki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zblenduj i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.

Krok 2

Mąkę, drożdże, sól i cukier połącz z mlekiem i stopniowo dodawaj purée marchewkowe. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji - będzie dość klejące.

Krok 3

Po kilku minutach dodaj roztopione, ale przestudzone masło i dalej wyrabiaj przez kilka minut.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem miski (aby się nie przyklejało) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Kruszonka:

Krok 5

W czasie wyrastania ciasta przygotuj śliwki i kruszonkę. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Palcami zagnieć kruszonkę.Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.

Formowanie bułeczek:

Krok 6

Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką. Ciasto podsyp mąką i podziel na 4 porcje, a każdą z nich również na 4 części, uzyskując 16 bułeczek.

Krok 7

Formuj bułeczki i układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą z nich wyłóż pokrojone śliwki i posyp je kruszonką. Przygotowane bułeczki odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

Krok 8

Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok 18 minut do uzyskania złotego koloru.

Składniki
Ciasto:
  • 500 g marchwi
  • Szczypta soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru (4 łyżki)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • Około 500 g śliwek
Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 50 g masła
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
03:00
24
Średni
Warkocz drożdżowy