Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami
Intrygujące marchewkowe drożdżówki ze śliwkami. 💜 Dlaczego intrygujące? Po pierwsze dlatego, że są bez jajek, a po drugie dlatego, że są z dodatkiem gotowanej marchewki. Długo nie czekałam, żeby spróbować, co z tego wyjdzie. Po upieczeniu zaskoczyła mnie lekkość i delikatny smak ciasta, a do tego jeszcze ten piękny, słoneczny kolor. 😍 ☀️
Jeśli lubisz drożdżowe wypieki, zobacz także nasze poradniki:
💜 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?
💜 Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie marchewkowych drożdżówek ze śliwkami:
-
Krok 1
Dzień przed upieczeniem bułeczek przygotuj purée marchewkowe. Marchewki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zblenduj i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
-
Krok 2
Mąkę, drożdże, sól i cukier połącz z mlekiem i stopniowo dodawaj purée marchewkowe. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji - będzie dość klejące.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Po kilku minutach dodaj roztopione i przestudzone masło i dalej wyrabiaj przez kilka minut.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem miski (aby się nie przyklejało), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
-
Krok 5
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.
Kruszonka:
-
Krok 6
Do miseczki wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Palcami zagnieć kruszonkę.
Formowanie drożdżówek marchewkowych ze śliwkami:
-
Krok 7
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką. Ciasto podsyp mąką i podziel na 4 porcje, a każdą z nich również na 4 części, uzyskując 16 bułeczek.
-
Krok 8
Formuj bułeczki i układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą z nich wyłóż pokrojone śliwki i posyp je kruszonką. Przygotowane bułeczki odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
-
Krok 9
Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 18 minut do uzyskania złotego koloru.
-
Może się przydać
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/marchewkowe-drozdzowki-ze-sliwkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze