1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

marchewkowe drożdżówki ze śliwkami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Intrygujące marchewkowe drożdżówki ze śliwkami. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że są bez jajek, a po drugie dlatego, że jest z dodatkiem gotowanej marchwi. Długo nie czekałam, żeby spróbować, co z tego wyjdzie. Po upieczeniu zaskoczyła mnie lekkość i delikatny smak ciasta, a do tego jeszcze ten piękny, słoneczny kolor.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Marchewkowe drożdżówki:

  • Krok 1

    Dzień przed upieczeniem bułeczek przygotuj purée marchewkowe. Marchewki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zblenduj i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.

  • Krok 2

    Mąkę, drożdże, sól i cukier połącz z mlekiem i stopniowo dodawaj purée marchewkowe. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji - będzie dość klejące.

  • Krok 3

    Po kilku minutach dodaj roztopione, ale przestudzone masło i dalej wyrabiaj przez kilka minut.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem miski (aby się nie przyklejało) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Kruszonka:

  • Krok 5

    W czasie wyrastania ciasta przygotuj śliwki i kruszonkę. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Palcami zagnieć kruszonkę.Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.

Formowanie bułeczek:

  • Krok 6

    Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką. Ciasto podsyp mąką i podziel na 4 porcje, a każdą z nich również na 4 części, uzyskując 16 bułeczek.

  • Krok 7

    Formuj bułeczki i układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą z nich wyłóż pokrojone śliwki i posyp je kruszonką. Przygotowane bułeczki odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

  • Krok 8

    Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok 18 minut do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej