1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

marchewkowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką na pomiętym papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
marchewkowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką na pomiętym papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Intrygujące marchewkowe drożdżówki ze śliwkami. 💜 Dlaczego intrygujące? Po pierwsze dlatego, że są bez jajek, a po drugie dlatego, że są z dodatkiem gotowanej marchewki. Długo nie czekałam, żeby spróbować, co z tego wyjdzie. Po upieczeniu zaskoczyła mnie lekkość i delikatny smak ciasta, a do tego jeszcze ten piękny, słoneczny kolor. 😍 ☀️

Jeśli lubisz drożdżowe wypieki, zobacz także nasze poradniki:

💜 Jak upiec idealne ciasto drożdżowe?

💜 Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie marchewkowych drożdżówek ze śliwkami:

  • Krok 1

    Dzień przed upieczeniem bułeczek przygotuj purée marchewkowe. Marchewki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zblenduj i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.

  • Krok 2

    Mąkę, drożdże, sól i cukier połącz z mlekiem i stopniowo dodawaj purée marchewkowe. Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji - będzie dość klejące.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Po kilku minutach dodaj roztopione i przestudzone masło i dalej wyrabiaj przez kilka minut.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem miski (aby się nie przyklejało), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  • Krok 5

    Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki.

Kruszonka:

  • Krok 6

    Do miseczki wsyp mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Palcami zagnieć kruszonkę.

Formowanie drożdżówek marchewkowych ze śliwkami:

  • Krok 7

    Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat oprószony mąką. Ciasto podsyp mąką i podziel na 4 porcje, a każdą z nich również na 4 części, uzyskując 16 bułeczek.

  • Krok 8

    Formuj bułeczki i układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdą z nich wyłóż pokrojone śliwki i posyp je kruszonką. Przygotowane bułeczki odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

  • Krok 9

    Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 18 minut do uzyskania złotego koloru.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/marchewkowe-drozdzowki-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej