Ciasta kruche i tarty

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

  • 03:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
03:00
12
Średni

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą to ciasto przywołujące jesień :) Ciasto oczywiście smakuje przepysznie o każdej porze roku, ale mi nierozerwalnie kojarzy się z jesiennymi smakami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione pysznie owocowym, śliwkowym smakiem. Ciasto jest przepyszne, lekko kwaśne od śliwek i słodkie dzięki warstwie bezy - smaki są idealnie wyważone!

Składniki

Migdałowe ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Beza:
  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 30 g płatków migdałów
Wskazówki

Migdałowe ciasto kruche:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Owiń je folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

Krok 3

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj je widelcem.

Krok 4

Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na nie suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Krok 5

Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę.

Krok 6

Roztrzep żółtko i posmaruj nim ciasto, tak aby zakryć ewentualne pęknięcia. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 10 minut do zrumienienia ciasta.

Krok 7

Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie:

Krok 8

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka, dodaj cukry i dokładnie wymieszaj.

Krok 9

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z wodą i wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj przez około 5 minut.

Krok 10

Przestudź, a następnie przełóż je na upieczone ciasto.

Beza:

Krok 11

Piekarnik nagrzej do 120°C. Białka i cukier ubijaj na średnich obrotach, do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.

Krok 12

Bezę przełóż na śliwki, a następnie posyp ją płatkami migdałów.

Krok 13

Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 70 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Składniki
Migdałowe ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Beza:
  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 30 g płatków migdałów
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty