Ciasta kruche i tarty

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

  • 03:00
  • 12
  • Średni
03:00
12
Średni

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą to ciasto przywołujące jesień :) Ciasto oczywiście smakuje przepysznie o każdej porze roku, ale mi nierozerwalnie kojarzy się z jesiennymi smakami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione pysznie owocowym, śliwkowym smakiem. Ciasto jest przepyszne, lekko kwaśne od śliwek i słodkie dzięki warstwie bezy - smaki są idealnie wyważone!

Składniki

Migdałowe ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Beza:
  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 30 g płatków migdałów
Składniki
Migdałowe ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Beza:
  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 30 g płatków migdałów
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty