1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Kawałek migdałowej tarty ze śliwkami i bezą, na kruchym migdałowym spodzie, oprószonej płatkami migdałów, w tle cała tarta z wyciętym kawałkiem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

💜 Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą to ciasto przywołujące jesień. 🍁 Ciasto oczywiście smakuje przepysznie o każdej porze roku, ale mi nierozerwalnie kojarzy się z jesiennymi smakami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione pysznie owocowym, śliwkowym smakiem. Ciasto jest przepyszne, lekko kwaśne od śliwek i słodkie dzięki warstwie bezy - smaki są idealnie wyważone! 

💜 Przy okazji zajrzyj także do naszego poradnika, jak zrobić idealny spód na tartę!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Migdałowe ciasto kruche na tartę ze śliwkami i bezą:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko i szybko zagnieć ciasto.

    Mąka z migdałami, masło pokrojone w kostkę, jajko w miseczkach
  • Krok 2

    Owiń je folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

    Ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą
  • Krok 3

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj je widelcem.

    Ciasto rozwałkowane i wyklejone na formę do tarty nakłute widelcem
  • Może się przydać

    Okrągła forma z serii Tradition to świetny wybór do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

  • Krok 4

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na nie suchą fasolę w celu obciążenia ciasta. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 15 minut.

    Fasola wysypana na ciasto kruche przykryte papierem do pieczenia
  • Krok 5

    Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę. Roztrzep żółtko i posmaruj nim ciasto tak, aby zakryć ewentualne pęknięcia. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 10 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

    Roztrzepane żółtko w miseczce z pędzelkiem i podpieczona tarta posmarowana żółtkiem

Nadzienie śliwkowe:

  • Krok 6

    Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

    Śliwki bez pestek przekrojone na pół w garnku, obok opakowanie Cynamonu mielonego dr. oetkera
  • Krok 7

    Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z wodą i wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj przez około 5 minut. Na końcu dodaj cynamon i wymieszaj.

    Mąka ziemniaczana wymieszana z wodą w miseczce, garnek ze śliwkami z cukrem
  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

  • Krok 8

    Śliwki przestudź, a następnie przełóż je na upieczone ciasto.

    Śliwki ułożone na upieczonym migdałowym cieście kruchym

Beza:

  • Krok 9

    Piekarnik nagrzej do 120°C. Białka i cukier ubijaj na średnich obrotach do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.

    białka jaj w misce razem z mikserem, cukier i płatki migdałów w miseczkach
  • Krok 10

    Bezę przełóż na śliwki, a następnie posyp ją płatkami migdałów.

    Ubita piana z białek z cukrem (beza) położona na śliwki, miseczka z płatkami migdałów
  • Krok 11

    Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 70 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą posypana płatkami migdałowymi przed pieczeniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/migdalowa-tarta-ze-sliwkami-beza

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej