1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą to ciasto przywołujące jesień :) Ciasto oczywiście smakuje przepysznie o każdej porze roku, ale mi nierozerwalnie kojarzy się z jesiennymi smakami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione pysznie owocowym, śliwkowym smakiem. Ciasto jest przepyszne, lekko kwaśne od śliwek i słodkie dzięki warstwie bezy - smaki są idealnie wyważone!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Migdałowe ciasto kruche:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko i szybko zagnieć ciasto.

    Mąka z migdałami, masło pokrojone w kostkę, jajko w miseczkach
  • Krok 2

    Owiń je folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

    Ciasto zawinięte w folię
  • Krok 3

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj je widelcem.

    Ciasto rozwałkowane i wyklejone na formę do tarty
  • Krok 4

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia. Wysyp na nie suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 15 minut.

    Fasola wysypana na ciasto
  • Krok 5

    Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę. Roztrzep żółtko i posmaruj nim ciasto, tak aby zakryć ewentualne pęknięcia. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 10 minut do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

    Roztrzepane jajko i tarta posmarowana jajkiem

Nadzienie:

  • Krok 6

    Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

    Śliwki przekrojone na pół i przełożone do garnka, a obok Cynamon mielony
  • Krok 7

    Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z wodą i wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj przez około 5 minut. Na końcu dodaj cynamon i wymieszaj.

    Mąka ziemniaczana wymieszana z wodą
  • Krok 8

    Przestudź, a następnie przełóż je na upieczone ciasto.

    Śliwki ułożone na cieście kruchym

Beza:

  • Krok 9

    Piekarnik nagrzej do 120°C. Białka i cukier ubijaj na średnich obrotach, do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.

    Ubijanie piany w białek z cukrem
  • Krok 10

    Bezę przełóż na śliwki, a następnie posyp ją płatkami migdałów.

    Ubita piana z białek położona na śliwki
  • Krok 11

    Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 70 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą przed pieczeniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej