1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Tort jabłkowy

Tort jabłkowy

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tort jabłkowy w nowej odsłonie z rodzynkami, cynamonem i migdałami. Jak to dobrze, że jabłka to jedyne z tych owoców, którymi możemy cieszyć się przez cały rok! Zapraszam po przepis.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Rozpocznij od namoczenia rodzynek w brandy. Nagrzej piekarnik do 190°C.

  • Krok 2

    Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, masło i jajko włóż do miski i dokładnie zagnieć.

  • Krok 3

    Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 30 minut.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto będzie już schłodzone, przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno tortownicy, a następnie wstaw ją do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez około 15-20 minut.

  • Krok 5

    Wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Kiedy spód będzie już wystudzony, rozwałkuj mniejszą część ciasta i uformuj z niej brzegi o wysokości około 4 cm. Wyklej nimi wewnętrzną ściankę tortownicy, doklejając je do upieczonego spodu.

Nadzienie:

  • Krok 7

    Jabłka dokładnie umyj, obierz i z każdego jabłka odkrój około 1/3 od strony ogonka, po czym wydrąż gniazda nasienne.

  • Krok 8

    Poukładaj jabłka na cieście i w środek każdego z nich włóż nasączone rodzynki. Wolne miejsca uzupełnij kawałkami jabłek, które pozostały, a następnie posyp wszystko cynamonem.

  • Krok 9

    Połowę śmietanki wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Drugą część śmietanki przelej do miski, wsyp 1,5 opakowania budyniu i cukier, po czym dokładnie wymieszaj. Do zagotowanej śmietanki dodaj rozrobiony budyń. Cały czas mieszając, ponownie zagotuj i od razu wylej na jabłka.

  • Krok 10

    Masę budyniową dokładnie rozprowadź za pomocą łyżki, aby wypełniła wolne przestrzenie pomiędzy jabłkami. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

  • Krok 11

    Tort wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 190°C.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej