Kokosowe ciasto z kremem budyniowym
Czy są tu fani kokosa? Dobrze trafiliście, bo dziś mam dla Was przepis, na niezwykle kremowe, lekkie i wilgotne ciasto kokosowe z budyniem! Dodatek z prażonych migdałów idealnie wpasowuje się tą konsystencję dodając element chrupkości, a jak wiemy równowaga w smakach w deserach jest bardzo ważna! Przepis ten, jest na dodatek prosty, mało pracochłonny, a efekt jest niezwykły! Koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto kokosowe z budyniem!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt do ciasta:
-
Krok 1
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy ubijesz białka dodawaj po jednym żółtku i mieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 2
Pod koniec ubijania dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Gotowy biszkopt przełóż do formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut.
-
Krok 4
Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia.
Krem budyniowy:
-
Krok 5
700 ml mleka podgrzej w rondelku i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
-
Krok 6
Pozostałe zimne mleko wymieszaj dokładnie z budyniami.
-
Ubijaczka z drewnianą rączką
Rózga kuchenna, której zakończenie pomalowane jest w kolorze miętowym
-
Krok 7
Budynie wlewaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zrobi się gęsty.
-
Krok 8
Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, dokładnie dociskając do budyniu. Pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Wystudzony krem zmiksuj, stopniowo dodając miękkie masło.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 10
Krem budyniowy wyłóż równomiernie na biszkopt nasączony ponczem.
-
Krok 11
Serek mascarpone przełóż partiami w małych porcjach do miski, przelej śmietankę i dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj na puszystą masę. Na koniec wmieszaj wiórki kokosowe Bakal.
-
Krok 12
Krem wyłóż na warstwę budyniową. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Krok 13
Przed podaniem posyp kokosowe ciasto z kremem budyniowym płatkami migdałów Bakal uprażonymi na suchej patelni na złoty kolor.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Wiórki kokosowe 200g od Bakal — bogate w witaminy i minerały.
Jeśli nie chcesz dodawać alkoholu, możesz nasączyć biszkopt ponczem przygotowanym z wody, cukru oraz soku z cytryny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kokosowe-ciasto-z-kremem-budyniowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze