1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Kokosowe ciasto z kremem budyniowym

Kokosowe ciasto z kremem budyniowym

kokosowe ciasto z kremem budyniowym i prażonymi migdałami wszystkiego słodkiego
kokosowe ciasto z kremem budyniowym i prażonymi migdałami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.86/5 7 ocen

Czy są tu fani kokosa? Dobrze trafiliście, bo dziś mam dla Was przepis, na niezwykle kremowe, lekkie i wilgotne ciasto kokosowe z budyniem! Dodatek z prażonych migdałów idealnie wpasowuje się tą konsystencję dodając element chrupkości, a jak wiemy równowaga w smakach w deserach jest bardzo ważna! Przepis ten, jest na dodatek prosty, mało pracochłonny, a efekt jest niezwykły! Koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto kokosowe z budyniem!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt do ciasta:

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy ubijesz białka dodawaj po jednym żółtku i mieszaj do połączenia się składników. 

    w robocie kuchennym bosch białka, w osobnych miseczkach cukier, żółtka, mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

    w robocie kuchennym bosch ubita masa jajeczna, obok miseczka z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Gotowy biszkopt przełóż do formy o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut.

    w formie surowy biszkopt na blacie
  • Krok 4

    Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia. 

    w formie upieczony biszkopt na kratce

Krem budyniowy:

  • Krok 5

    700 ml mleka podgrzej w rondelku i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

    na płycie indukcyjnej bosch garnuszek z mlekiem, obok miseczka z cukrem
  • Krok 6

    Pozostałe zimne mleko wymieszaj dokładnie z budyniami.

    na płycie indukcyjnej bosch garnuszek z mlekiem, obok budynie wymieszane z zimnym mlekiem
  • Ubijaczka z drewnianą rączką

    Rózga kuchenna, której zakończenie pomalowane jest w kolorze miętowym

    Ubijaczka z drewnianą rączką
  • Krok 7

    Budynie wlewaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj, aż budyń zrobi się gęsty.

    na płycie indukcyjnej bosch budyń, obok w miseczce masło
  • Krok 8

    Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, dokładnie dociskając do budyniu. Pozostaw do wystudzenia.

    w misce na blacie gotowy budyń przykryty folią spożywczą
  • Krok 9

    Wystudzony krem zmiksuj, stopniowo dodając miękkie masło.

    w misce zmiksowany budyń dr.Oetkera z kawałkiem masła, obok miseczka z miękkim masłem
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
  • Krok 10

    Krem budyniowy wyłóż równomiernie na biszkopt nasączony ponczem.

    w formie do pieczenia ciasto z kremem budyniowym
  • Krok 11

    Serek mascarpone przełóż partiami w małych porcjach do miski, przelej śmietankę i dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj na puszystą masę. Na koniec wmieszaj wiórki kokosowe Bakal.

    krem śmietanowy z kokosem w misie robota kuchennego bosch
  • Krok 12

    Krem wyłóż na warstwę budyniową. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

    ciasto z kremem budyniowym i kokosem z warstwą kremu kokosowego
  • Krok 13

    Przed podaniem posyp kokosowe ciasto z kremem budyniowym płatkami migdałów Bakal uprażonymi na suchej patelni na złoty kolor.

    ciasto w formie posypane prażonymi płatkami migdałowymi
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Wiórki kokosowe 200g od Bakal — bogate w witaminy i minerały.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Jeśli nie chcesz dodawać alkoholu, możesz nasączyć biszkopt ponczem przygotowanym z wody, cukru oraz soku z cytryny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/kokosowe-ciasto-z-kremem-budyniowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej