Biszkopt orzechowy - idealny jako baza do tortów i najpyszniejszych przekładanych ciast. Wilgotny, ładnie rośnie i ma niepowtarzalny aromat orzechów włoskich.
Świetnie łączy się z puszystym kremem czekoladowym, karmelowymi nutami. Przełożony powidłami śliwkowymi czy kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki stworzy niebanalne połączenie smaków.
Przygotuj biszkopt orzechowy krok po kroku!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker i Mąka Polka.
Biszkopt orzechowy
-
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (około 10-13 minut). Dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj do jajek.
-
Krok 3
Orzechy* posiekaj jak najdrobniej w malakserze (otrzymując mniej więcej konsystencję mąki). Wmieszaj orzechy do masy.
*Możesz wykorzystać gotowe mielone orzechy (włoskie, laskowe). Rozdrabniając je w malakserze rób to pulsacyjnie, aby nie zamieniły się w masło orzechowe. Moje orzechy po rozdrobnieniu dodatkowo podsuszyłam w piekarniku nagrzanym na 50°C około 10-15 minut.
-
Krok 4
Masę na biszkopt przelej do tortownicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka w temperaturze 170°C.
-
Krok 5
Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Jeśli urósł z niewielką górką, odstaw go do stygnięcia do góry nogami.
Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty po około 2 cm.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-orzechowy |
Komentarze