1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

biszkopt orzechowy
biszkopt orzechowy
Zaktualizowano:

Biszkopt orzechowy - idealny jako baza do tortów i najpyszniejszych przekładanych ciast. Wilgotny, ładnie rośnie i ma niepowtarzalny aromat orzechów włoskich.

Świetnie łączy się z puszystym kremem czekoladowym, karmelowymi nutami. Przełożony powidłami śliwkowymi czy kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki stworzy niebanalne połączenie smaków.

Przygotuj biszkopt orzechowy krok po kroku!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker i Mąka Polka.

 


Biszkopt orzechowy

  • Krok 1

    W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. 

  • Krok 2

    Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (około 10-13 minut). Dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj do jajek.

  • Krok 3

    Orzechy* posiekaj jak najdrobniej w malakserze (otrzymując mniej więcej konsystencję mąki). Wmieszaj orzechy do masy.

     

    *Możesz wykorzystać gotowe mielone orzechy (włoskie, laskowe). Rozdrabniając je w malakserze rób to pulsacyjnie, aby nie  zamieniły się w masło orzechowe. Moje orzechy po rozdrobnieniu dodatkowo podsuszyłam w piekarniku nagrzanym na 50°C około 10-15 minut.

     

     

  • Krok 4

    Masę na biszkopt przelej do tortownicy 24 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka w temperaturze 170°C.

  • Krok 5

    Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Jeśli urósł z niewielką górką, odstaw go do stygnięcia do góry nogami.

    Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty po około 2 cm.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-orzechowy

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej