Tarta ze śliwkami i kruszonką


Domowa kruszonka i śliwki to zawsze dobry pomysł na udane domowe ciasto. Poniżej przepis na aromatyczną tartę. Uwielbiam robić ją w weekend! <3
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko zagnieć.
-
Krok 2
Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.
-
Krok 3
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę. Należy ponakłuwać je widelcem.
-
Krok 4
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. Piecz je przez 15 minut.
-
Krok 5
Wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.
Nadzienie:
-
Krok 7
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka.
-
Krok 8
Mąkę ziemniaczaną z wodą rozmieszaj. Wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj, przez około 3-4 minuty. Wymieszaj mąkę pszenną ze zmielonymi migdałami i cukrem. Mieszanką posyp upieczone ciasto kruche. Następnie rozłóż śliwkowe nadzienie.
Kruszonka:
-
Krok 9
Mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto.
-
Krok 10
Tartę piecz około 30-35 minut, do momentu zarumienienia się kruszonki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze