1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta ze śliwkami i kruszonką

Tarta ze śliwkami i kruszonką

tarta ze śliwkami i kruszonką na talerzyku
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Domowa kruszonka i śliwki to zawsze dobry pomysł na udane domowe ciasto. Poniżej przepis na aromatyczną tartę. Uwielbiam robić ją w weekend! <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko zagnieć.

  • Krok 2

    Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

  • Krok 3

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę. Należy ponakłuwać je widelcem.

  • Krok 4

    Przed wstawieniem ciasta do piekarnika przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. Piecz je przez 15 minut.

  • Krok 5

    Wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie:

  • Krok 7

    Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka.

  • Krok 8

    Mąkę ziemniaczaną z wodą rozmieszaj. Wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj, przez około 3-4 minuty. Wymieszaj mąkę pszenną ze zmielonymi migdałami i cukrem. Mieszanką posyp upieczone ciasto kruche. Następnie rozłóż śliwkowe nadzienie.

Kruszonka:

  • Krok 9

    Mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto.

  • Krok 10

    Tartę piecz około 30-35 minut, do momentu zarumienienia się kruszonki.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej