Ciasta kruche i tarty

Tarta ze śliwkami i kruszonką

tarta ze śliwkami i kruszonką na talerzyku

Tarta ze śliwkami i kruszonką

  • 02:00
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
12
Łatwy

Domowa kruszonka i śliwki to zawsze dobry pomysł na udane domowe ciasto. Poniżej przepis na aromatyczną tartę. Uwielbiam robić ją w weekend! <3

Składniki

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 140 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 800-1000 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 80 g cukru kryształ
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto kruche:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko zagnieć.

Krok 2

Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia.

Krok 3

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę. Należy ponakłuwać je widelcem.

Krok 4

Przed wstawieniem ciasta do piekarnika przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta. Piecz je przez 15 minut.

Krok 5

Wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw je do piekarnika na 10 minut.

Krok 6

Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

Nadzienie:

Krok 7

Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż je do garnka.

Krok 8

Mąkę ziemniaczaną z wodą rozmieszaj. Wlej ją do śliwek. Delikatnie je podgotuj, przez około 3-4 minuty.

Kruszonka:

Krok 9

Mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto.

Krok 10

Tartę piecz około 30-35 minut, do momentu zarumienienia się kruszonki.

Składniki
Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 140 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 800-1000 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 80 g cukru kryształ
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty