Ciasta kruche i tarty

Tarta czekoladowo-kokosowa

Tarta czekoladowo-kokosowa z mocno czekoladowym, wegańskim kremem

Tarta czekoladowo-kokosowa

  • 04:10
  • 10
  • Łatwy
04:10
10
Łatwy

Wyjątkowa tarta czekoladowo-kokosowa. Spód przygotowany na bazie migdałów, wiórek kokosowych i oleju kokosowego. Krem jest natomiast mocno czekoladowy i w dodatku wegański. Tarta zasmakuje każdemu. Jest przygotowana z myślą o weganach i osobach, które unikają glutenu. 

Składniki

Spód:
  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
Nadzienie:
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 20 g płatków kokosowych
  • 20 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Wszystkie składniki spodu umieść w rozdrabniaczu lub blenderze wysokoobrotowym. Blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Krok 2

Okrągłą formę do tarty (20 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Dno i brzegi formy wyłóż masą kokosowo-migdałową, mocno dociskając masę do formy. Piecz spód na złocisty kolor - około 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Nadzienie:

Krok 3

Czekoladę posiekaj i włóż do dużej miski. Dodaj sól. W rondelku zagotuj mleko kokosowe na małym ogniu. Zalej czekoladę gorącym mlekiem i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.

Krok 4

Wylej przestudzoną masę na wystudzony spód. Wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia - co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. 

Krok 5

Przed podaniem obsyp tartę płatkami kokosa i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Składniki
Spód:
  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
Nadzienie:
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
  • 20 g płatków kokosowych
  • 20 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty