Tarta czekoladowo-kokosowa


Wyjątkowa tarta czekoladowo-kokosowa. Spód przygotowany na bazie migdałów, wiórek kokosowych i oleju kokosowego. Krem jest natomiast mocno czekoladowy i w dodatku wegański. Tarta zasmakuje każdemu. Jest przygotowana z myślą o weganach i osobach, które unikają glutenu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Wszystkie składniki spodu umieść w rozdrabniaczu lub blenderze wysokoobrotowym. Blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
Okrągłą formę do tarty (20 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Dno i brzegi formy wyłóż masą kokosowo-migdałową, mocno dociskając masę do formy. Piecz spód na złocisty kolor - około 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
-
Krok 3
Czekoladę posiekaj i włóż do dużej miski. Dodaj sól. W rondelku zagotuj mleko kokosowe na małym ogniu. Zalej czekoladę gorącym mlekiem i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
-
Krok 4
Wylej przestudzoną masę na wystudzony spód. Wstaw ciasto do lodówki do zastygnięcia - co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
-
Krok 5
Przed podaniem obsyp tartę płatkami kokosa i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze