Brownie cassis



Brownie cassis – czekoladowe brownie z ganache z czarnej porzeczki🍫
Są takie połączenia smaków, które brzmią jak duet z filmowego romansu – intensywna, głęboka czekolada i zadziorna, kwaskowata czarna porzeczka. Razem tworzą coś, co można by porównać do relacji między Morticią a Gomezem Addamsami – z pozoru kontrast, a w praktyce perfekcyjna harmonia💞
W środku ciasto jest wilgotne i ciężkie od czekolady (tak, takie, że łyżeczka zapada się z przyjemnym oporem), a na wierzchu czeka aksamitny ganache z białej czekolady i czarnej porzeczki – kremowy, lekko kwaskowaty i totalnie uzależniający. Solidna dawka czekoladowej terapii poleca się na wieczory (poranki i popołudnia także🤭).
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Brownie ciasto czekoladowe
-
Krok 1
Formę do brownie o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Masło z czekoladą rozpuść i odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu.
-
Krok 3
Do miski przesiej suche składnki i zmiksuj z czekoladą i jajkami z solą.
-
Krok 4
Ciasto przelej do formy.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 28 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ganache cassis (porzeczkowy krem)
-
Krok 6
Porzeczki zagotuj z cukrem, odstaw do przestudzenia. Żelatynę namocz w wodzie, pozostaw do napęcznienia.
-
Krok 7
Porzeczki zblenduj blenderem na gładką masę.
-
Krok 8
Owoce przecedź do miski przez sitko. Żelatynę rozpuść i wymieszaj z porzeczkami.
-
Krok 9
Czekoladę zalej gorącą śmietanką, wymieszaj po rozpuszczeniu.
-
Krok 10
Wymieszaj z rozpuszczoną czekoladę z porzeczkami.
-
Krok 11
Przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do lodówki do schodzenia na około 6 godzin.
-
Krok 12
Po schłodzeniu ubij ganache. Przełóż go do worka z ozdobną końcówką (lub kilku o równych kształtach). Udekoruj wierzch ciasta.
Porzeczkowy ganache najwygodniej przygotować dzień wcześniej, żeby był już schłodzony przed ubiciem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-cassis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze