1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Brownie cassis

Brownie cassis

brownie cassis wszystkiego słodkiego
brownie cassis wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Brownie cassis – czekoladowe brownie z ganache z czarnej porzeczki🍫

Są takie połączenia smaków, które brzmią jak duet z filmowego romansu – intensywna, głęboka czekolada i zadziorna, kwaskowata czarna porzeczka. Razem tworzą coś, co można by porównać do relacji między Morticią a Gomezem Addamsami – z pozoru kontrast, a w praktyce perfekcyjna harmonia💞

W środku ciasto jest wilgotne i ciężkie od czekolady (tak, takie, że łyżeczka zapada się z przyjemnym oporem), a na wierzchu czeka aksamitny ganache z białej czekolady i czarnej porzeczki – kremowy, lekko kwaskowaty i totalnie uzależniający. Solidna dawka czekoladowej terapii poleca się na wieczory (poranki i popołudnia także🤭).

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Mąka Polka.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Brownie ciasto czekoladowe

  • Krok 1

    Formę do brownie o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    foremka do brownie wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Masło z czekoladą rozpuść i odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu.

    w rondelku rozpuszczone masło z czekolada do brownie
  • Krok 3

    Do miski przesiej suche składnki i zmiksuj z czekoladą i jajkami z solą.

    w misie robota bosch suche składniki na brownie
  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy.

    w blaszce kwadratowej brownie przed pieczeniem
  • Krok 5

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 28 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    na kratce do studzenia upieczone w foremce brownie

Ganache cassis (porzeczkowy krem)

  • Krok 6

    Porzeczki zagotuj z cukrem, odstaw do przestudzenia. Żelatynę namocz w wodzie, pozostaw do napęcznienia.

  • Krok 7

    Porzeczki zblenduj blenderem na gładką masę.

  • Krok 8

    Owoce przecedź do miski przez sitko. Żelatynę rozpuść i wymieszaj z porzeczkami.

  • Krok 9

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, wymieszaj po rozpuszczeniu.

  • Krok 10

    Wymieszaj z rozpuszczoną czekoladę z porzeczkami.

  • Krok 11

    Przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do lodówki do schodzenia na około 6 godzin.

  • Krok 12

    Po schłodzeniu ubij ganache. Przełóż go do worka z ozdobną końcówką (lub kilku o równych kształtach). Udekoruj wierzch ciasta.

  • Porzeczkowy ganache najwygodniej przygotować dzień wcześniej, żeby był już schłodzony przed ubiciem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-cassis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej