Ciasta kruche i tarty

Galette ze śliwkami i cynamonem

Galette ze śliwkami i cynamonem w rustykalnym stylu.

Galette ze śliwkami i cynamonem

  • 01:10
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
01:10
10
Średni

Galette ze śliwkami i cynamonem to wyjątkowo prosty do przygotowania deser, który jest połączeniem pysznych smaków lata zamkniętych w kruchym wnętrzu. Środek tarty posypałam płatkami migdałów, które nadały deserowi chrupkości. Galette to jeden z moich ulubionych przepisów, niezależnie od pory roku. Szybki, prosty i zawsze się udaje. Polecam podawanie go na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego 😊

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 białko jajka
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolite ciasto.

Mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtko w osobnych miseczkach.
Krok 2

Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Zagniecione ciasto kruche z folią spożywczą.

Nadzienie:

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną przesiej i wymieszaj z cynamonem.

Mąka ziemniaczana z cynamonem w miseczce.
Krok 4

Śliwki wypestkuj i pokrój.

Pokrojone śliwki na drewnianej desce.
Krok 5

Mieszankę dodaj do śliwek i wymieszaj.

Śliwki wymieszane z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Krok 6

Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na obficie posypanym blacie mąką.

Rozwałkowane ciasto na blacie posypanym mąką.
Krok 7

Mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów posmaruj ciasto, pozostawiając około 2 cm brzegu.

Rozwałkowane ciasto kruche, posypane mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów.
Krok 8

Na ciasto wyłóż śliwki.

Wyłożone śliwki na cieście kruchym.
Krok 9

Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wcześniej wałkować je już na papierze. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj je białkiem. Środek posyp płatkami migdałów.

Ciasto kruche z zawiniętymi do środka brzegami posmarowanymi jajkiem. W środku nadzienie ze śliwek.
Krok 10

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.

Składniki
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 białko jajka
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty