1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Galette ze śliwkami i cynamonem

Galette ze śliwkami i cynamonem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Galette ze śliwkami i cynamonem to wyjątkowo prosty do przygotowania deser, który jest połączeniem pysznych smaków lata zamkniętych w kruchym wnętrzu. Środek tarty posypałam płatkami migdałów, które nadały deserowi chrupkości. Galette to jeden z moich ulubionych przepisów, niezależnie od pory roku. Szybki, prosty i zawsze się udaje. Polecam podawanie go na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego 😊

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolite ciasto.

    Mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtko w osobnych miseczkach.
  • Krok 2

    Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

    Zagniecione ciasto kruche z folią spożywczą.

Nadzienie:

  • Krok 1

    Mąkę ziemniaczaną przesiej i wymieszaj z cynamonem.

    Mąka ziemniaczana z cynamonem w miseczce.
  • Krok 2

    Śliwki wypestkuj i pokrój.

    Pokrojone śliwki na drewnianej desce.
  • Krok 3

    Mieszankę dodaj do śliwek i wymieszaj.

    Śliwki wymieszane z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 200˚C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na obficie posypanym blacie mąką.

    Rozwałkowane ciasto na blacie posypanym mąką.
  • Krok 5

    Mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów posmaruj ciasto, pozostawiając około 2 cm brzegu.

    Rozwałkowane ciasto kruche, posypane mieszanką z mąki, cukru pudru i mielonych migdałów.
  • Krok 6

    Na ciasto wyłóż śliwki.

    Wyłożone śliwki na cieście kruchym.
  • Krok 7

    Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wcześniej wałkować je już na papierze. Zawiń brzegi ciasta, posmaruj je białkiem. Środek posyp płatkami migdałów.

    Ciasto kruche z zawiniętymi do środka brzegami posmarowanymi jajkiem. W środku nadzienie ze śliwek.
  • Krok 8

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej