Galette ze śliwkami i cynamonem - Przepis
Ciasta kruche i tarty

Galette ze śliwkami i cynamonem

Galette ze śliwkami i cynamonem

  • 01:10
  • 10
  • Średni
01:10
10
Średni

Galette ze śliwkami i cynamonem to wyjątkowo prosty do przygotowania deser, który jest połączeniem pysznych smaków lata zamkniętych w kruchym wnętrzu. Środek tarty posypałam płatkami migdałów, które nadały deserowi chrupkości. Galette to jeden z moich ulubionych przepisów, niezależnie od pory roku. Szybki, prosty i zawsze się udaje. Polecam podawanie go na ciepło z gałką ulubionych lodów. Smacznego 😊

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 białko jajka
Składniki
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 białko jajka
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty