1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Dekoracje z izomaltu

Dekoracje z izomaltu

isomalt splash - dekoracja z izomaltu Wszystkiego Słodkiego
isomalt splash - dekoracja z izomaltu Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Jeśli do tej pory nie słyszałaś o izomalcie, pora nadrobić zaległości! Ta słodka substancja pozwala na stworzenie niepowtarzalnych, całkowicie jadalnych dekoracji na Twoje wypieki. 

Zobacz, czym tak właściwie jest izomalt, jak się z nim obchodzić i jak krok po kroku wyczarować modny #isomaltsplash!💦

 

Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.

 

 


Czym jest izomalt i do czego można do wykorzystać?

Izomalt to syntetyczna substancja słodząca - smakuje jak cukier, jest bezbarwna i bezzapachowa. Można go kupić w postaci białego, sypkiego granulatu, który po podgrzaniu zamienia się w przezroczystą i klarowną masę o dość wysokiej plastyczności.

W cukiernictwie często wykorzystuje się go do przygotowania lizaków, cukierków czy w całości jadalnych elementów dekoracji na tort. Najbardziej popularna dekoracja, isomalt splash, kształtem przypomina rozpryskującą się wodę.

Rozpuszczony i jeszcze gorący izomalt możemy także wylewać w niewielkich ilościach na silikonową matę, tworząc szkiełka o nieregularnych krawędziach, cukrowe fale lub żagle. Izomalt świetnie barwi się na różne kolory po dodaniu barwników spożywczych.

Ze względu na wysoką temperaturę warto przy pracy założyć lateksowe rękawiczki, aby zminimalizować ryzyko poparzenia. Raz zastygły izomalt można ponownie przetapiać i tworzyć nowe dekoracje. 

 

  • Izomalt

    Izomalt możesz kupić w naszym sklepie na Allegro TUTAJ ➡️ Izomalt

    Barwniki w wielu kolorach, które pozwolą Ci uzyskać kolorowe dekoracje z izomaltu, a także złoty pyłek, który po zmieszaniu z alkoholem zamienia się w błyszczącą, jadalną farbę, znajdziesz ➡️ TUTAJ ⬅️


Izomalt splash - dekoracja z izomaltu

Zobacz krok po kroku, jak przygotować jadalne dekoracje z izomaltu!

  • Krok 1

    Matę silikonową (najlepiej cienką i elastyczną) umieść na butelce, puszce lub odwróconej dnem do góry miseczce. Pospinaj ją w kilku miejscach spinaczami lub klamerkami, żeby isomalt swobodnie spływał tworząc sople.

  • Krok 2

    Izomalt wsyp do niewielkiego rondelka i ustaw na kuchence na średniej mocy palnika. Przygotuj silikonową szpatułkę.

  • Krok 3

    Podgrzewaj przez kilka minut, aby izomalt całkowicie się rozpuścił - powinien być przezroczysty i klarowny. Zbyt wysoka temperatura lub czas gotowania sprawią, że nabierze żółtego koloru.

  • Krok 4

    Jeśli chcesz otrzymać kolorowe dekoracje, dodaj niewielką (zacznij od 1-2 kropli) ilość barwnika i wymieszaj.

  • Krok 5

    Wylewaj łyżką niewielkie porcje izomaltu na silikonową matę - otrzymasz w ten sposób kolorowe szkiełka, które także możesz wykorzystać do dekoracji (w całości lub pokruszone na drobno).

  • Krok 6

    Pozostałą część izomaltu wylej na matę. Izomalt szybko zastyga, dlatego musisz zrobić to w miarę sprawnie.

  • Krok 7

    Całość odstaw do całkowitego wystygnięcia. Delikatnie zdejmij matę kawałek po kawałku, aby nie uszkodzić dekoracji. Ciepły izomalt pokruszy się i połamie.

    Krawędzie dekoracji możesz pomalować za pomocą pędzelka złotym barwnikiem w proszku, rozrobionym w niewielkiej ilości alkoholu. 

    Dekoracje z izomaltu po czasie robią się lepkie i mogą matowieć (zwłaszcza w kontakcie z wilgocią w lodówce). Nanieś dekoracje na tort bezpośrednio przed podaniem lub spryskaj je lakierem spożywczym w sprayu, który je zabezpieczy.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/dekoracje-z-izomaltu

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej