Sezon owocowy w pełni, więc jeśli szykuje Ci się jakaś okazja do świętowania, ale upalne dni nie sprzyjają przygotowaniu ciasta czy tortu, postaw na deser z 🍉arbuza!🍉 Lekki, orzeźwiający, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu. Genialny pomysł, jak zaserwować owoce w niebanalny sposób.
Deser z arbuza świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla tortu (zwłaszcza dla dzieci🧒). Będzie też idealnym dopełnieniem letniego przyjęcia w ogrodzie. Dodaj swoje ulubione owoce, układaj kolorowe kompozycje i ciesz się smakiem lata w towarzystwie deseru z arbuza!
Deser z arbuza
-
Krok 1
Arbuza pokrój na trójką koty, które na talerzu lub paterze utworzą koło. Możesz zrobić to na dwa sposoby: ćwiartkę arbuza pokroić na trójkąty lub duży owoc przekroić w połowie, odciąć grubszy plaster i podzielić go na części.
*Z arbuza możesz wyjąć pestki.
-
Krok 2
Czekoladę ropuść z łyżką oleju w mikrofali (interwałowo, co 15 sekund mieszając). Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
-
Krok 3
Każdy kawałek arbuza odsącz delikatnie papierowym ręcznikiem. Zanurzaj arbuza w czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia lub kratkę do studzenia wypieków. Odstaw arbuza do lodówki, żeby czekolada zastygła.
-
Krok 4
Śmietankę lekko podbij, dodaj śmietan fix z cukrem pudrem i ubijaj dalej do uzyskania sztywnego kremu.
-
Krok 5
Na każdy kawałek arbuza wyłóż bitą śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki brzoskwinie, udekoruj truskawkami, borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/deser-z-arbuza |
Komentarze