1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Tahini

Tahini

tahini pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
tahini pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sezam to roślina mająca mnóstwo kulinarnych zastosowań. W Polsce kojarzymy ją przede wszystkim jako składnik deserów i przekąsek, wśród których królują oczywiście sezamki, chałwa czy coraz częściej także granola! Sezam w postaci tahini to także podstawa bliskowschodniego hummusu. Pokaże Wam jak przygotować pastę tahini, którą za smak, właściwości oraz uniwersalność pokochało wielu. 😎

Tahini (pastę sezamową) przygotujesz z wcześniej uprażonych ziaren sezamu, które wystarczy zmielić w blenderze lub malakserze. Aby uzyskać bardziej aksamitną konsystencję możesz dodać odrobinę oleju oraz szczyptę soli dla smaku.

Domową tahinę możesz wykorzystać od razu do przygotowania dań lub deserów, a także przechowywać przez około miesiąc w lodówce. Pamiętaj o szczelnym zamknięciu słoiczka!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tahini (pasty sezamowej):

  • Krok 1

    Sezam delikatnie podpraż na patelni.

    Sezam podprażony na patelni.
  • Krok 2

    Zblenduj dobrze razem z dodatkiem oleju i soli. Pasta tahini jest gotowa!

    Zblendowana w słoiczku pasta tahini.
  • Krok 3

    Do wersji kakaowej dodaj kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie zblenduj.

    Pasta sezamowa w słoiczku, obok kakao i ekstrakt z wanilii.
  • Krok 4

    Gotowe pasty przełóż do słoiczka.

    Pasta tahini w wersji z kakao i bez.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szybkie-latwe/tahini

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej