Strudel z jabłkami i sosem waniliowym
Szarlotki i ciasta z jabłkami

Strudel z jabłkami i sosem waniliowym

Strudel z jabłkami i sosem waniliowym

  • 02:00
  • 16
  • Średni
02:00
16
Średni

Przepyszny strudel z dużą ilością jabłek, cieniutkim ciastem, a do tego najsmaczniejszym sosem waniliowym. Na ciepło smakuje wprost wspaniale, jak najlepsza szarlotka. Przepis nie jest trudny, tymbardziej go polecam!

Składniki

Ciasto:
  • 100 ml ciepłej wody (najlepiej o temperaturze zbliżonej do 40°C)
  • 50 ml oleju
  • 30 g cukru
  • Szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
Nadzienie:
  • 4-5 dużych jabłek
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 7 dobrze pokruszonych biszkoptów
Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
Sos waniliowy:
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki
Ciasto:
  • 100 ml ciepłej wody (najlepiej o temperaturze zbliżonej do 40°C)
  • 50 ml oleju
  • 30 g cukru
  • Szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
Nadzienie:
  • 4-5 dużych jabłek
  • Sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu Dr. Oetkera
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 7 dobrze pokruszonych biszkoptów
Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
Sos waniliowy:
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
Szarlotki i ciasta z jabłkami ->

Przepisy z kategorii Szarlotki i ciasta z jabłkami