1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Strudel z jabłkami i sosem waniliowym

Strudel z jabłkami i sosem waniliowym

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przepyszny strudel z dużą ilością jabłek, cieniutkim ciastem, a do tego najsmaczniejszym sosem waniliowym. Na ciepło smakuje wprost wspaniale, jak najlepsza szarlotka. Przepis nie jest trudny, tymbardziej go polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sos waniliowy:

  • Krok 1

    Laskę wanilii przetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka i umieść w rondelku, dodaj mleko i śmietankę i postaw na średniej mocy palnika. Doprowadź do zagotowania.

  • Krok 2

    W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem pudrem na kogel-mogel.

  • Krok 3

    Jak tylko mleko ze śmietanką się zagotuje, zdejmij je z palnika i stopniowo dodawaj do utartych żółtek. Jednocześnie mieszaj do połączenia się składników. Całość przelej z powrotem do rondelka i ustaw na małej mocy palnika. Ciągle mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia sosu. Ważne! Nie można sosu zagotować, ponieważ się zważy! Gorący sos nie będzie bardzo gęsty, właściwą konsystencję będzie miał wówczas, gdy zanurzysz w nim łyżkę i będzie ją oblepiał, a nie spływał jak woda.

Ciasto:

  • Krok 4

    Ciepłą wodę, olej, sól i cukier wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.

  • Krok 5

    Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i 1/2 porcji mąki pszennej i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą część mąki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Krok 6

    Następnie włóż je do miski wysmarowanej olejem, ciasto również posmaruj olejem, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, aby ciasto odpoczęło.

  • Krok 7

    W międzyczasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Następnie pokrój na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki. Do pokrojonych jabłek dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, rodzynki, żurawinę i prawie całą porcję pokruszonych biszkoptów (odrobinę zostaw do posypania ciasta pod jabłkami). Wszystko razem wymieszaj.

Zawijanie strudla:

  • Krok 8

    Piekarnik nagrzej do temperatury 230°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 9

    Gotowe ciasto przełóż na blat (niczym nie oprószony) i rozwałkuj na w miarę cienki prostokąt. Następnie, wkładając na płasko dłoń pod placek i delikatnie przytrzymując go od góry, zacznij rozciągać ciasto na prostokąt o szerokości nieco większej od blachy z piekarnika i długości około 60 cm. Ciasto będzie bardzo elastyczne i doskonałe do rozciągania, po rozciągnięciu do właściwego rozmiaru ciasto będzie bardzo cienkie, ale takie właśnie powinno być.

  • Krok 10

    Następnie cały płat posmaruj dokładnie roztopionym masłem zostawiając 2-3 cm nieposmarowanych brzegów. W odległości około 20 cm od krótszego brzegu posyp pozostałą częścią pokruszonych biszkoptów.

  • Krok 11

    Wyłóż jabłka, dość ściśle, na kształt dużego wałka. Przykryj dokładnie ciastem, aby nie wypadały i zawiń w rulon. Sklej ciasto na obu końcach, nadmiar odetnij.

  • Krok 12

    Strudel przełóż na blachę, posmaruj masłem i wstaw do piekarnika. Piecz około 10-13 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw strudel do przestudzenia, jeszcze ciepły oprósz cukrem pudrem, pokrój i podawaj z sosem waniliowym.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej