Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym

Śliwki są niewątpliwie smacznym zwiastunem jesieni. W połączeniu z winem, aromatycznymi przyprawami i delikatnym kremem waniliowym tworzą elegancki deser, który sprawi, że poczujemy przyjemne ciepło w chłodne jesienne dni.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Śliwki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180˚C.
-
Krok 2
Śliwki przekrój na pół, wydrąż pestki i ułóż je ciasno w naczyniu żardoodpornym. Owoce polej winem i sokiem z pomarańczy. Pomiędzy śliwki włóż przyprawy, a nastepnie całość polej miodem. Piecz przez około 25 minut - śliwki powinny być miękkie, ale nie moga się rozpadać. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
Krem waniliowy:
-
Krok 3
W międzyczasie przygotuj krem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, delikatnie rozchyl i wydłub czarne ziarenka.
-
Krok 4
Ubij schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru i ziarenek wanilii.
-
Krok 5
Śliwki przełóż na talerzyki, polej syropem powstałym podczas pieczenia. Podawaj z kleksem kremu waniliowego.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze