Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym
Śliwki są niewątpliwie smacznym zwiastunem zbliżającej się jesieni. W połączeniu z winem, aromatycznymi przyprawami i delikatnym kremem waniliowym tworzą elegancki deser, który sprawi, że poczujemy przyjemne ciepło w chłodne, jesienne dni. Śliwki zapiekane w winie i przyprawach to cudowny poprawiacz nastroju!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na śliwki w winie:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180˚C.
-
Krok 2
Śliwki przekrój na pół, wydrąż pestki i ułóż je ciasno w naczyniu żardoodpornym. Owoce polej winem i sokiem z pomarańczy. Pomiędzy śliwki włóż przyprawy, a nastepnie całość polej miodem. Piecz przez około 25 minut - śliwki powinny być miękkie, ale nie moga się rozpadać. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
Przygotowanie kremu waniliowego:
-
Krok 3
W międzyczasie przygotuj krem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, delikatnie rozchyl i wydłub czarne ziarenka.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku to jedna z najszlachetniejszych przypraw. Aromat, który dzięki niej uzyskacie jest niepowtarzalny i przeniesie każde, nawet najprostsze ciasto na inny poziom słodkiego wtajemniczenia. Owocowo-kwiatowa nuta wprawi Cię w cudowny nastrój!
-
Krok 4
Ubij schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru i ziarenek wanilii.
-
Krok 5
Śliwki przełóż na talerzyki, polej syropem powstałym podczas pieczenia. Podawaj z kleksem kremu waniliowego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/sliwki-zapiekane-w-winie-i-przyprawach-z-kremem-waniliowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze