1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym

Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym

Śliwki zapiekane w winie z kremem waniliowym
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Śliwki są niewątpliwie smacznym zwiastunem jesieni. W połączeniu z winem, aromatycznymi przyprawami i delikatnym kremem waniliowym tworzą elegancki deser, który sprawi, że poczujemy przyjemne ciepło w chłodne jesienne dni. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Śliwki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180˚C.

  • Krok 2

    Śliwki przekrój na pół, wydrąż pestki i ułóż je ciasno w naczyniu żardoodpornym. Owoce polej winem i sokiem z pomarańczy. Pomiędzy śliwki włóż przyprawy, a nastepnie całość polej miodem. Piecz przez około 25 minut - śliwki powinny być miękkie, ale nie moga się rozpadać. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.

Krem waniliowy:

  • Krok 3

    W międzyczasie przygotuj krem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, delikatnie rozchyl i wydłub czarne ziarenka. 

  • Krok 4

    Ubij schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru i ziarenek wanilii. 

  • Krok 5

    Śliwki przełóż na talerzyki, polej syropem powstałym podczas pieczenia. Podawaj z kleksem kremu waniliowego.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej