1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jadalna pajęczyna i płatki złota - Jak udekorować tort na Halloween?

Jadalna pajęczyna i płatki złota - Jak udekorować tort na Halloween?

tort na Halloween ze złotą pajęczyną i duszkami z białej czekolady
tort na Halloween ze złotą pajęczyną i duszkami z białej czekolady
Zaktualizowano:

Najbardziej wyczekiwana, strrrrasznie smaczna i upiornie wystrzałowa impreza coraz bliżej! 👻A bez czego nie może odbyć się żadne porządne przyjęcie? Bez tortu! Jeśli planujecie na ten wieczór halloweenowe słodkości, w klimat duchów, zombiaków i czarownic wprowadzi Was tematyczny tort  🧙‍♀️🧛‍♂️

Zobaczcie, jak można wykorzystać złotą pastę dekoracyjną i stworzyć jadalne dekoracje na torty, ciasta i desery. Podpowiadamy, jak przygotować halloweenowe ozdoby na tort: pajęczynę oraz płatki złota 🕷️🕸️Tworzenie dekoracji jeszcze nigdy nie było tak proste - przekonaj się, jak zostać słodkim dekoratorem z produktami Food Colours!🎃

 

Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.


Jak wykorzystać pastę dekoracyjną do koronek Food Colours?

Pasta dekoracyjna do koronek to gotowy do użycia produkt - wystarczy otworzyć słoiczek i dobrze wymieszać jego zawartość, aby móc od razu zabrać się do pracy👩‍🎨Pasta, chociaż dość gęsta, świetnie się rozprowadza. Jej główne przeznaczenie to tworzenie misternych koronek przy użyciu silikonowych szablonów. Ale możecie z niej wyczarować o wiele więcej! 

Koronki, płatki, siatki czy litery - ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia! Korzystaj z szablonów, wyciskaj pastę za pomocą ozdobnych tylek i twórz wyjątkowe napisy na swoje wypieki. Twoje dzieło wystarczy suszyć przez 30 minut w piekarniku ustawionym na 60° lub zostawić na macie do wyschnięcia na około 8 godzin. 

  • Pasta dekoracyjna Letter&Lace Food Colours

    W naszym sklepie na Allegro znajdziesz pastę dekoracyjną Letter & Lace w dwóch kolorach: złotym oraz neutralnym, który za pomocą barwnika możesz zamienić w dowolny wybrany kolor.

    Pasty dekoracyjne możesz kupić ➡️TUTAJ⬅️


Złota pajęczyna i płatki złota na tort Halloween

Przygotuj dwie maty silikonowe, packę cukierniczą, drewniany patyczek lub małą łyżeczką, rękaw cukierniczy z tylką z jak najmniejszym okrągłym zakonczeniem (ja użyłam Wilton nr 3), pastę dekoracyjną Letter & Lace oraz złoty barwnik w proszku.

Im mniejsza końcówka tylki, tym ciensza pajęczyna lub litery, które wyciśniesz z rękawa.

 

  • Złota pajęczyna

    Pastę dekoracyjną dokładnie wymieszaj drewnianym patyczkiem. Przełóż część pasty (około 2-3 łyżeczki, w zależności od tego, jak duża będzie twoja dekoracja) do worka cukierniczego z tylką. 

  • Krok 2

    Na macie silikonowej (ja uzyłam perforowanej, ale nie ma to znaczenia dla powodzenia Waszej dekoracji) wyciskaj pastę, tworząc wzór pajęczyny. 

    Odstaw na blat do wyschnięcia na około 8 godzin lub wstaw do piekarnika nagrzanego na 60°C i susz około 30 minut. Dekorację odstaw do całkowitego ostygnięcia i delikatnie odklej z maty. 

    Dekoracje możesz przygotować wcześniej i przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • Jadalne płatki złota

    Drewnianym patyczkiem wyłóż niewielką ilość pasty na matę silikonową o gładkiej powierzchni. Za pomocą packi cukierniczej rozetrzyj ją na macie na bardzo cienką warstwę. Posyp obficie złotym barwnikiem w proszku, ponownie rozetrzyj, strzepując jego nadmiar. Odstaw do wyschnięcia na 24 godziny.

    Metalowym skalpelem delikatnie podważaj kawałki złotej pasty, tworząc drobinki złota. Płatki możesz przełożyć do trunowego woreczka lub szklanego słoiczka i wykorzystywać do dekoracji swloich wypieków i deserów.


Czekoladowe duszki na tort Halloween

Zobacz, jak szybko wyczarować prostą, halloweenową dekorację z białej czekolady!

  • Krok 1

    Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (uważaj, aby woda nie dostała się do czekolady) lub interwałowo w kuchence mikrofalowej.

  • Krok 2

    Na macie silikonowej wykładaj czekoladę małą łyżeczką. Niewielką szpatułą cukierniczą rozetrzyj lekko czekoladę, przeciągając szpatułką do dołu. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Czarnym barwnikiem lub jadalnym pisakiem namaluj duszkom buzie i oczy.


Dekoracja tortu Halloween

  • Krok 1

    Na bok schłodzonego tortu przłóż pajęczynę - delikatnie dociskaj, aby przykleiła się do tynku. Możesz delikatnie posmarować spód pajęczyny tynkiem, ale nie jest to konieczne. 

    Czekoladowe duszki układaj na boku tortu, zaczynając od góry. Spód duszków możesz posmarować tynkiem lub rozpuszczoną czekoladą, aby lepiej się trzymały.

    Dodaj jadalne płatki złota i cukrowe oczka.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jadalna-pajeczyna-i-platki-zlota-jak-udekorowac-tort-na-halloween

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej