Kopiec Shreka
Domowy Kopiec Shreka to bajkowa odsłona kultowego Kopca Kreta – tym razem w zielonej, zabawnej wersji inspirowanej światem Shreka. Puszysty biszkopt toffi, na wierzchu ląduje lekki, śmietankowy kopczyk w zielonym kolorze, przypominający bajkowe bagna Shreka. Charakterystyczny „kopiec” z dodatkiem kawałków kiwi🥝, pokruszony kawałkami ciasta ozdobiony jest żelkowymi robakami – zabawnym detalem, który rozbawi dzieci i dorosłych.
To ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda jak wyjęte prosto z bajki – idealne na przyjęcia urodzinowe i rodzinne spotkania.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Biszkopt toffi
-
Krok 1
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Jajka ubij z cukrem na puszytą, lekką pianę, po czym wmieszaj delikatnie wymieszane w osobnej misce suche składniki.
-
Krok 3
Na końcu wmiksuj rozpuszczone masło.
-
Krok 4
Dno tortownicy o średniy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy.
-
Krok 5
Piecz w rozgrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180°C.
Przełożenie Kopca Shreka
-
Krok 6
Nożem natnij ciasto, tworząc dwucentymetrowy brzeg. Łyżką wydrąż ciasto z środka i przełóż do miski.
-
Krok 7
Kiwi pokrój na kawałki i wyłóż na wydrążone ciasto.
-
Krok 8
Śmietankę ubij z cukrem z wanilią. Cukier puder wymieszaj z śmietan fixem, po czym wmiksuj go pod koniec ubijania kremu.
-
Krok 9
Krem wyłóż na ciasto tworząc kopczyk, posyp okruchami ciasta. Ciasto odstaw do lodówki pod przykryciem.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/kopiec-shreka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze