1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Gruszki pieczone z wanilią

Gruszki pieczone z wanilią

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapiekane gruszki z wanilią to idealny deser na jesienne dni. Połączenie soczystych owoców i aromatycznej wanilii z włoskimi orzechami stanowi idealną kompozycję w chłodne wieczory. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Gruszki pieczone:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Gruszki przekrój na pół i posmaruj sokiem z cytryny. Wydrąż gniazda nasienne. Ułóż owoce w naczyniu do zapiekania.

  • Krok 3

    Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, delikatnie rozchyl i wydłub czarne ziarenka. W małej miseczce wymieszaj syrop klonowy z sokiem z cytryny i wanilią. Powstałą miksturą polej gruszki.

  • Krok 4

    Orzechy włoskie lekko posiekaj i posyp nimi gruszki. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż owoce będą miękkie.

     

     


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej