Ciasto krówka
Ciasto krówka to rodzaj ciasta przekładanego, którego podstawę stanowi miękki i puszysty niczym chmurka biszkopt oraz słodka masa kajmakowa, czyli tytułowa krówka. 😊
Biszkopt upiecz na dużej blasze, a po wystudzeniu przekrój na pół, dzięki czemu otrzymasz dwa blaty potrzebne do stworzenia Twojego słodkiego „przekładańca”.
Krówka składa się z kajmakowej warstwy toffi, budyniu o smaku toffi oraz śmietankowego wierzchu posypanego uprażonymi płatkami migdałów. Ich połączenie jest wprost niesamowite. Jeśli uwielbiasz słodkie, kremowe ciasta, musisz koniecznie wypróbować moją krówkę na biszkoptowym spodzie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu toffi do ciasta krówka:
-
Krok 1
Dno formy o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka (po jednym). Suche składniki wmieszaj delikatnie szpatułą.
-
Krok 3
Ciasto przelej do formy.
-
Krok 4
Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35 minut.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Krem budyniowy toffi:
-
Krok 5
Budynie i cukier wymieszaj z 200 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj z masłem.
-
Krok 6
Do gotującego się mleka przelej rozrobione budynie. Ponownie zagotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
-
Krok 7
Masę przelej na dolną warstwę biszkoptu.
-
Krok 8
Przykryj drugim blatem.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Masa krówkowa:
-
Krok 9
Masę krówkową wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj sól. Rozprowadź ją równomiernie na cieście.
-
Krok 10
Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
Krem śmietankowy:
-
Krok 11
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż na ciasto i posyp wystudzonymi płatkami migdałów.
Porada:
Do przygotowania kremu budyniowego możesz również użyć nowego smaku budyniu od Dr. Oetkera Budyń Duet smak peanut butter-karmel.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-krowka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze