1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto krówka

Ciasto krówka

ciasto krówka na biszkopcie toffi przełożonym kremem budyniowym toffi, z masą krówkową i kremem śmietankowym, posypane prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
ciasto krówka na biszkopcie toffi przełożonym kremem budyniowym toffi, z masą krówkową i kremem śmietankowym, posypane prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Ciasto krówka to rodzaj ciasta przekładanego, którego podstawę stanowi miękki i puszysty niczym chmurka biszkopt oraz słodka masa kajmakowa, czyli tytułowa krówka. 😊

Biszkopt upiecz na dużej blasze, a po wystudzeniu przekrój na pół, dzięki czemu otrzymasz dwa blaty potrzebne do stworzenia Twojego słodkiego „przekładańca”.

Krówka składa się z kajmakowej warstwy toffi, budyniu o smaku toffi oraz śmietankowego wierzchu posypanego uprażonymi płatkami migdałów. Ich połączenie jest wprost niesamowite. Jeśli uwielbiasz słodkie, kremowe ciasta, musisz koniecznie wypróbować moją krówkę na biszkoptowym spodzie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu toffi do ciasta krówka:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    forma prostokątna wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka (po jednym). Suche składniki wmieszaj delikatnie szpatułą.

    białka jaj w misie robota kuchennego marki bosch, obok żółtka, cukier i mąka pszenna w osobnych miseczkach oraz opakowanie budyniu o smaku toffi dr. oetkera
  • Krok 3

    Ciasto przelej do formy.

    ciasto na biszkopt toffi do ciasta krówka w formie wilton przed pieczeniem
  • Krok 4

    Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35 minut.

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.

    upieczony biszkopt toffi do ciasta krówka oraz nóż strunowy marki wilton
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Krem budyniowy toffi:

  • Krok 5

    Budynie i cukier wymieszaj z 200 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj z masłem.

     

    na kuchence indukcyjnej bosch rondelek z mlekiem i roztapianym w nim masłem, obok szklanka z zimnym mlekiem i dwa opakowania budyniu toffi dr. oetkera
  • Krok 6

    Do gotującego się mleka przelej rozrobione budynie. Ponownie zagotuj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

    w rondelku na kuchence ugotowany budyń toffi od dr. oetkera
  • Krok 7

    Masę przelej na dolną warstwę biszkoptu.

    w formie wilton pierwszy blat biszkoptu zalany kremem budyniowym toffi, obok drugi blat biszkoptu oraz nóż strunowy wilton
  • Krok 8

    Przykryj drugim blatem.

    drugi blat biszkoptu toffi wyłożony na warstwę z pierwszym blatem i kremem budyniowym toffi w formie do pieczenia wilton
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Masa krówkowa:

  • Krok 9

    Masę krówkową wymieszaj w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj sól. Rozprowadź ją równomiernie na cieście.

    masa krówkowa (kajmakowa) rozprowadzona na górnym biszkopcie toffi
  • Krok 10

    Płatki migdałów upraż na suchej patelni.

    na patelni uprażone płatki migdałów

Krem śmietankowy:

  • Krok 11

    Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż na ciasto i posyp wystudzonymi płatkami migdałów.

    ciasto krówka przykryte ubitą śmietanką i posypane uprażonymi płatkami migdałów

Porada:

Do przygotowania kremu budyniowego możesz również użyć nowego smaku budyniu od Dr. Oetkera Budyń Duet smak peanut butter-karmel.

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-krowka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej