Tarta z gruszkami

Dziś na podwieczorek przygotowałam wyśmienitą tartę z gruszkami, pistacjami i sosem toffi, która nie tylko niebiańsko smakuje, ale również pięknie wygląda. Zapraszam! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą, po czym dodaj zimne masło oraz żółtka. Całość posiekaj nożem na drobną kruszonkę.
-
Krok 2
Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie wyklej nim formę, gęsto nakłuwając widelcem.
-
Krok 3
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, ciasto przykryj papierem do pieczenia, wysyp na niego suchą fasolę. Ciasto piecz około 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 5-10 minut, aby spód się delikatnie podpiekł.
Nadzienie:
-
Krok 4
Upieczone ciasto posmaruj dżemem gruszkowym.
-
Krok 5
Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Zamocz je w soku z cytryny i ułóż promieniście na cieście .
-
Krok 6
Gotową tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu, posyp wierzch posiekanymi pistacjami. Podawaj z sosem toffi.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze