1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego?

Jak uniknąć warzenia się kremu budyniowego?

Zaktualizowano:

Krem budyniowy, jest wszystkim dobrze wszystkim znany. Jednak nawet osobom wprawionym w pieczeniu zdarza się go zwarzyć. O czym należy pamiętać w trakcie jego przygotowania, aby mieć pewność, że się uda? Czy zwarzony krem da się jeszcze uratować? Na te pytania mam dla Was odpowiedź poniżej.


Jak poprawnie przygotować krem budyniowy?

Budyń do kremu nie może być ani za sztywny, ani zbyt rzadki, dlatego przygotowując porcję budyniu zamiast standardowej porcji 500 ml mleka lepiej zmiejszyć ją do około 400 - 4500 ml.


Składniki na krem budyniowy (głównie budyń i masło) musza mieć tą samą temperature pokojową - dlatego masło należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie (minimum 2 godziny).


Miękkie masło nalezy dokładnie utrzeć na jasną, puszysta mase (niektóre przepisy zakładają dodanie cukru, wówczas trzeba utrzec go razem z masłem).


Dodając budyń do masła warto robić to stopniowo, łyżka po łyżce i zmiksować do połączenia.


Krem budyniowy nie lubi zbyt długiego miksowania, dlatego trzeba mieszać budyń z masłem tylko do połączenia na jednolity krem.


Jak uratować zwarzony krem?

Ogrzanie kremu - miskę z kremem ustawić na garnku z lekko gotującą się woda (nad parą wodną). Podgrzewać ciągle mieszając, aż krem nabierze jednolitej konsystencji, a następnie schłodzić w lodówce. Ważne, aby nie podgrzewać kremu zbyt mocno i tylko do momentu, w którym znikną grudki.


Dodatkowa porcja masła - w osobnym naczyniu utrzeć około 50 g miękkiego masła i stopniowo (małymi partiami) dodawać zwarzony krem miksując go po każdym dodaniu.


Dodanie gorącej wody - cały czas miksując dodac około 3 łyżek gorącej wody - jest to jednak metoda, która nie zawsze się sprawdza (woda musi być naprawdę gorąca, odmierzając ją na łyzki łatwo o utratę wysokiej temperatury, która pozwoli pozbyc się grudek tłuszczu).

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-uniknac-warzenia-sie-kremu-budyniowego

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej