Ciasta kruche i tarty

Tarta z kremem migdałowym i figami

Tarta z kremem migdałowym i figami

  • 01:40
  • 8
  • Średni
01:40
8
Średni

Niezwykła tarta z kremem migdałowym i figami. Przygotowany krem na bazie serka mascarpone i mielonych migdałów przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Dopełenieniem smaku są jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka, czyli... figi. 

 

Składniki

Ciasto:
  • 160 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker
Krem migdałowy:
  • 500 g mascarpone
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • 4 figi
  • 1 łyżka miodu
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj pokrojone na kawałki masło, rozcieraj w palcach z suchymi składnikami. Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, całość energicznie zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Okrągłą formę do tarty (około 18 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę podsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wyłóż nim dno i boki formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 20 minut.

Krem migdałowy:

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180˚C. Mascarpone wymieszaj z mielonymi migdałami i miodem. Wyłóż masę na przygotowany spód.

Krok 4

Figi pokrój na ćwiartki. Rozłóż na wierzchu masy serowo-migdałowej, a następnie całość skrop miodem.

Tarta z kremem migdałowym i figami

Krok 5

Schłodzoną tartę piecz przez ok. 35 minut, aż brzegi będą złociste. Przed podaniem wystudź.

Składniki
Ciasto:
  • 160 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker
Krem migdałowy:
  • 500 g mascarpone
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • 4 figi
  • 1 łyżka miodu
Może się przydać
Zobacz więcej
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty

Wszystkiego słodkiego
01:30
16
Łatwy
Mazurek różany