Tarta z kremem migdałowym i figami
Niezwykła tarta z kremem migdałowym i figami 🥧Przygotowany krem na bazie serka mascarpone i mielonych migdałów przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Dopełenieniem smaku są jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka, czyli... figi. Niecodziennie, a jednocześnie rozkoszne połączenie smaków na długo pozostanie w Twojej pamięci😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na tartę:
-
Krok 1
Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj pokrojone na kawałki masło, rozcieraj w palcach z suchymi składnikami. Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, całość energicznie zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.
-
Może się przydać
Przenieś się ze swojej kuchni prosto na marokańską plantację migdałów! Ekstrakt Migdał z Maroka Ze Świata Natury skrywa w sobie to, co najlepsze z najszlachetniejszego orzecha świata. Intensywny, naturalny aromat wzbogaci smak Twoich wypieków.
-
Krok 2
Okrągłą formę do tarty (około 18 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę podsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wyłóż nim dno i boki formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotowanie kremu migdałowego:
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Mascarpone wymieszaj z mielonymi migdałami i miodem. Wyłóż masę na przygotowany spód.
-
Krok 4
Figi pokrój na ćwiartki. Rozłóż na wierzchu masy serowo-migdałowej, a następnie całość skrop miodem.
-
Krok 5
Schłodzoną tartę piecz przez ok. 35 minut, aż brzegi będą złociste. Przed podaniem wystudź.
Tarta z kremem migdałowym i figami to nietuzinkowy deser, który zachwyci Twoich gości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-kremem-migdalowym-i-figami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze