1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z kremem migdałowym i figami

Tarta z kremem migdałowym i figami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Niezwykła tarta z kremem migdałowym i figami. Przygotowany krem na bazie serka mascarpone i mielonych migdałów przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Dopełenieniem smaku są jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka, czyli... figi. 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj pokrojone na kawałki masło, rozcieraj w palcach z suchymi składnikami. Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, całość energicznie zagnieć na jednolite ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.

  • Krok 1

    Okrągłą formę do tarty (około 18 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę podsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wyłóż nim dno i boki formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 20 minut.

Krem migdałowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Mascarpone wymieszaj z mielonymi migdałami i miodem. Wyłóż masę na przygotowany spód.

  • Krok 1

    Figi pokrój na ćwiartki. Rozłóż na wierzchu masy serowo-migdałowej, a następnie całość skrop miodem.

  • Krok 1

    Schłodzoną tartę piecz przez ok. 35 minut, aż brzegi będą złociste. Przed podaniem wystudź.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej