1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem śmietankowym, jabłkami prażonymi z wanilią oraz z kruszonką serwowana na talerzyku - wszystkiego słodkiego
szarlotka z budyniem śmietankowym, jabłkami prażonymi z wanilią oraz z kruszonką serwowana na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Szarlotka, zwana powszechnie także jabłecznikiem, to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dzięki dostępowi do jabłek możesz przygotowywać ją przez cały rok. 🍎 Jednak wiadomo… najlepiej smakuje jesienią, kiedy na straganach i w warzywniakach pojawiają się jabłka ze świeżych zbiorów.

Szarlotka z budyniem bazuje na cieście kruchymlub półkruchym, zaś dodatek waniliowego lub śmietankowego budyniu wspaniale komponuje się z fakturą i smakiem jabłek. Jej zwieńczenie stanowić może maślana kruszonka. Przygotuj ją według naszych wskazówek, a nie zawiedziesz się! 😊

Na sam koniec… akcesoria! Do upieczenia szarlotki z budyniem użyj formy posiadającej dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta i ułatwia jego serwowanie na stole. Doskonała będzie np. forma marki Wilton.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do szarlotki z budyniem:

  • Krok 1

    Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, przełóż na dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 20 minut.

    na blacie zagniecione w kulkę kruche ciasto
  • Krok 2

    Schłodzone ciasto piecz w 180°C przez 20 minut.

    upieczony spód ciasta kruchego na szarlotkę z budyniem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Prażone jabłka do szarlotki:

  • Krok 3

    Jabłka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do garnka.

    w garnku pokrojone na kawałki jabłka do szarlotki
  • Krok 4

    Podpraż je z cukrami i wodą do momemtu, aż jabłka będą miękkie. Pamiętaj o mieszaniu.

    w garnku uprażone jabłka z wanilią na szarlotkę z budyniem
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

  • Krok 5

    Jabłka wyłóż na upieczony spód.

    uprażone z wanilią jabłka wyłożone na kruchy spód w tortownicy

Budyń do szarlotki:

  • Krok 6

    Do garnka przelej około 600 ml mleka, pozostałą część rozmieszaj z proszkiem bydyniowym. 

    w rondelku mleko do zagotowania na budyń, obok dwa opakowania budyniu śmietankowego dr. oetkera oraz mleko w miarce kuchennej z łyżką do rozmieszania z budyniami
  • Krok 7

    Mleko z cukrem i masłem zagotuj, dodaj wymieszany budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj.

    w rondelku ugotowany budyń śmietankowy
  • Krok 8

    Budyń rozsmaruj na warstwie z prażonymi jabłkami.

    w tortownicy marki Wilton szarlotka z budyniem obok przygotowana w misce kruszonka
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Legendarny, subtelny i świeży smak Masła Klasycznego Lurpak® nada Twoim wypiekom niezwykłego wyrazu. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, która idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, babeczek i tart. Masło Lurpak® to doskonałe uzupełnienie Twoich ulubionych przepisów.

Kruszonka do szarlotki z budyniem:

  • Krok 9

    Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.

    w tortownicy marki Wilton nieupieczona szarlotka z budyniem i kruszonką
  • Krok 10

    Wstaw do piekanika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut do zrumienienia się kruszonki.

    w okrągłej formie upieczona szarlotka z budyniem i kruszonką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej