1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem i kruszonką na talerzyku- wszystkiego słodkiego
szarlotka z budyniem i kruszonką na talerzyku- wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Szarlotka, zwana powszechnie także jabłecznikiem to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dzięki dostępowi do jabłek możesz przygotowywać ją przez cały rok, jednak wiadomo… najlepiej smakuje jesienią, kiedy na straganach i w warzywniakach pojawiają się jabłka ze świeżych zbiorów. Szarlotka bazuje na cieście kruchym lub półkruchym, zaś dodatek waniliowego lub śmietankowego budyniu wspaniale komponuje się z fakturą i smakiem jabłek. Jej zwieńczenie stanowić może maślana kruszonka. Przygotuj ją według naszych wskazówek https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/kruszonka-do-ciasta-jak-ja-zrobic, a nie zawiedziesz się! 😊

Na sam koniec… akcesoria! Do upieczenia szarlotki z budyniem użyj formy posiadającej dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole. Doskonała będzie forma marki Wilton, którą znajdziesz w naszym sklepie


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do szarlotki z budyniem:

  • Krok 1

    Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 20 minut.

    na blacie zagniecione w kulkę kruche ciasto
  • Krok 2

    Schłodzone ciasto piecz w 180°C przez 20 minut.

    upieczony spód ciasta w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Prażone jabłka do szarlotki:

  • Krok 3

    Jabłka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do garnka.

    w garnku pokrojone jabłka na kawałki do szarlotki
  • Krok 4

    Podpraż je z cukrami i wodą do momemtu aż jabłka będą miękkie, pamiętając o mieszaniu.

    w garnku uprażone jabłka z wanilią na szarlotkę
  • Krok 5

    Jabłka wyłóż na upieczony spód.

    w okrągłej formie przygotowywana szarlotka

Budyń do szarlotki:

  • Krok 6

    Do garnka przelej około 600 ml mleka, pozostałą część rozmieszaj z proszkiem bydyniowym. 

    w rondelku mleko na budyń obok opakowania budyniu śmietankowego dr. oetker
  • Krok 7

    Mleko z cukrem i masłem zagotuj, dodaj wymieszany budyń i cały czas mieszając ponownie zagotuj.

    w rondelku ugotowany budyń śmietankowy
  • Krok 8

    Budyń rozsmaruj na warstwie z prażonymi jabłkami.

    w formie Wilton szarlotka z budyniem obok przygotowana w misce kruszonka

Kruszonka do szarlotki z budyniem:

  • Krok 9

    Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.

    w formie Wilton nieupieczona szarlotka z budyniem i kruszonką
  • Krok 10

    Wstaw do nagrzanego piekanika do 180°C i piecz około 50 minut, do zrumienienia się kruszonki.

    w okrągłej formie upieczona szarlotka z budyniem i kruszonką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej