1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Biskup

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup z galaretk─ů i malinami - Wszystkiego S┼éodkiego
Ciasto Biskup z galaretk─ů i malinami - Wszystkiego S┼éodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto Biskup to jeden z tych wypieków, które okre┼Ťla si─Ö mianem "na specjalne okazje". Swoj─ů dosy─ç charakterystyczn─ů nazw─Ö zawdzi─Öcza warstwie najcz─Ö┼Ťciej wi┼Ťniowej galaretki, której kolor przypomina odcie┼ä szat biskupich. ­čśŐ

Nie musisz mie─ç wi┼Ťni pod r─Ök─ů, aby przygotowa─ç to ciasto. Wystarczy u┼╝y─ç dowolnych czerwonych owoców i galaretki. W moim przepisie s─ů to maliny.

Ciasto Biskup, cho─ç sk┼éada si─Ö z kilku warstw, nie jest trudne do przygotowania. Znajdziesz w nim biszkopt, galaretk─Ö z owocami, waniliowy krem budyniowy, a na samej górze warstw─Ö makowo-kokosowej bezy z polew─ů z czekolady.

Biszkopt przygotowa┼éam z naszego przepisu na biszkopt bez m─ůki ziemniaczanej (z wod─ů) i u┼╝y┼éam proporcji na 3 jajka. Upiek┼éam go jednak w prostok─ůtnej formie po to, aby otrzyma─ç jeden równy blat potrzebny do spodu ciasta.

W naszym poradniku "Biszkopt do tortu - który wybra─ç?" znajdziesz wi─Öcej przepisów na ró┼╝ne biszkopty do tortów i ciast przek┼éadanych.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie budyniu na krem:

  • Krok 1

    400 ml mleka zagotuj z cukrem i ┼éy┼╝k─ů mas┼éa.

    Budy┼ä wymieszaj z pozosta┼éym mlekiem i ┼╝ó┼étkami, dodaj do gotuj─ůcego si─Ö mleka i mieszaj do zg─Östnienia.

    Prze┼éó┼╝ do miski, przykryj dok┼éadnie foli─ů spo┼╝ywcz─ů tak, aby dotyka┼éa budyniu, i odstaw do wystudzenia.

    budy┼ä w szklanej misce przykryty foli─ů spo┼╝ywcz─ů w kontakcie

Biszkopt waniliowy z wod─ů na ciasto Biskup:

  • Krok 2

    Prostokatn─ů form─Ö do pieczenia wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    prostok─ůtna forma do pieczenia Wilton wy┼éo┼╝ona papierem do pieczenia
  • Mo┼╝e si─Ö przyda─ç

    Prostok─ůtna forma do pieczenia Wilton (o wymiarach 33 x 23 cm) z praktyczn─ů, plastikow─ů pokryw─ů u┼éatwiaj─ůc─ů przechowywanie, a tak┼╝e transport wypiek├│w.

  • Krok 3

    M─ůk─Ö wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    m─ůka z proszkiem do pieczenia w miseczce z ┼éy┼╝eczk─ů
  • Krok 4

    Bia┼éka ubij z cukrem i cukrem z wanili─ů na sztywn─ů pian─Ö, a nast─Öpnie dodaj wod─Ö i zmiksuj.

    bia┼éka ubite z cukrem na biszkopt z wod─ů w misie robota kuchennego marki bosch, obok szklanka z wod─ů
  • Krok 5

    Do piany z bia┼éek wmiksuj ┼╝ó┼étka. Na koniec dodaj mak─Ö z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dok┼éadnie.

    trzy żółtka do biszkoptu w małej miseczce
  • Krok 6

    Mas─Ö wy┼éó┼╝ równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez oko┼éo 25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a nast─Öpnie wyjmij z formy na kratk─Ö.

    Nie wy┼é─ůczaj piekarnika! 

    masa na biszkopt w formie do pieczenia Wilton

Beza makowo-kokosowa:

  • Krok 7

    Bia┼éka ubij z cukrem na l┼Ťni─ůc─ů, sztywn─ů pian─Ö.

    bia┼éka ubite z cukrem na bez─Ö makow─ů w misie robota kuchennego marki bosch
  • Krok 8

    Do bezy dodaj mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i wymieszaj.

    Mas─Ö wy┼éó┼╝ równomiernie w tej samej blasze wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia, w której piek┼é si─Ö biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz przez oko┼éo 30 minut. Nast─Öpnie wy┼é─ůcz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bez─Ö do wystudzenia.

    mak i wi├│rki kokosowe wymieszane w miseczce

Galaretka z owocami na ciasto Biskup:

  • Krok 9

    Mro┼╝one owoce (u mnie maliny) rozmro┼║ cz─Ö┼Ťciowo.

    mro┼╝one maliny w szklanej misce do galaretki z owocami
  • Krok 10

    Galaretk─Ö rozpu┼Ť─ç w gor─ůcej wodzie, odstaw do wystudzenia.

    galaretka malinowa rozpuszczona w wozie w szklanej misce do ciasta biskup
  • Krok 11

    Z biszkoptu zetnij wierzcj. Biszkopt u┼éó┼╝ w formie, w której by┼é pieczony.

    upieczony biszkopt waniliowy ze ┼Ťci─Ötym wierzchem w formie do pieczenia
  • Krok 12

    Wystudzon─ů galaretk─Ö po┼é─ůcz z owocami*. Poczekaj, a┼╝ zacznie t─Ö┼╝e─ç do ┼╝elowej konsystencji, a nast─Öpnie wy┼éó┼╝ j─ů na ciasto. Odstaw do lodówki do ca┼ékowitegost─Ö┼╝enia.

    *Pami─Ötaj - je┼Ťli u┼╝ywasz mro┼╝onych owoców, to nawet po cz─Ö┼Ťciowym rozmro┼╝eniu nadal b─Öd─ů zimne. Dzi─Öki temu galaretka po po┼é─ůczeniu z owocami zacznie szybciej t─Ö┼╝e─ç.

    galaretka z malinami wylana na biszkopt w formie do pieczenia

Krem budyniowy:

  • Krok 13

    Mi─Ökkie mas┼éo utrzyj mikserem na puszyst─ů mas─Ö. Nast─Öpnie dodawaj stopniowo budy┼ä i zmiksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy z mas┼éem w misce ubijany za pomoc─ů miksera r─Öcznego
  • Krok 14

    Krem budyniowy wy┼éó┼╝ równomiernie na galaretce z owocami.

    krem budyniowy wykładany na galaretkę z malinami
  • Krok 15

    Na kremie u┼éó┼╝ bez─Ö makowo-kokosow─ů

    beza makowo-kokosowa ułożona na kremie budyniowym

Polewa z gorzkiej czekolady:

  • Krok 16

    Czekolad─Ö razem ze ┼Ťmietank─ů rozpu┼Ť─ç w rondeku na ma┼éej mocy palnika i dok┼éadnie wymieszaj.

    Udekoruj wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na oko┼éo 3-4 godziny do sch┼éodzenia.

    polewa z czekolady gorzkiej i ┼Ťmietanki na ciasto biskup
  • Mo┼╝e si─Ö przyda─ç

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-biskup

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej