1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Biskup

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup z galaretką i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto Biskup z galaretką i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto Biskup to jeden z tych wypieków, które określa się mianem "na specjalne okazje". Swoją dosyć charakterystyczną nazwę zawdzięcza warstwie najczęściej wiśniowej galaretki, której kolor przypomina odcień szat biskupich. 😊

Nie musisz mieć wiśni pod ręką, aby przygotować to ciasto. Wystarczy użyć dowolnych czerwonych owoców i galaretki. W moim przepisie są to maliny.

Ciasto Biskup, choć składa się z kilku warstw, nie jest trudne do przygotowania. Znajdziesz w nim biszkopt, galaretkę z owocami, waniliowy krem budyniowy, a na samej górze warstwę makowo-kokosowej bezy z polewą z czekolady.

Biszkopt przygotowałam z naszego przepisu na biszkopt bez mąki ziemniaczanej (z wodą) i użyłam proporcji na 3 jajka. Upiekłam go jednak w prostokątnej formie po to, aby otrzymać jeden równy blat potrzebny do spodu ciasta.

W naszym poradniku "Biszkopt do tortu - który wybrać?" znajdziesz więcej przepisów na różne biszkopty do tortów i ciast przekładanych.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie budyniu na krem:

  • Krok 1

    400 ml mleka zagotuj z cukrem i łyżką masła.

    Budyń wymieszaj z pozostałym mlekiem i żółtkami, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do zgęstnienia.

    Przełóż do miski, przykryj dokładnie folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu, i odstaw do wystudzenia.

    budyń w szklanej misce przykryty folią spożywczą w kontakcie

Biszkopt waniliowy z wodą na ciasto Biskup:

  • Krok 2

    Prostokatną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    prostokątna forma do pieczenia Wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Prostokątna forma do pieczenia Wilton (o wymiarach 33 x 23 cm) z praktyczną, plastikową pokrywą ułatwiającą przechowywanie, a także transport wypieków.

  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    mąka z proszkiem do pieczenia w miseczce z łyżeczką
  • Krok 4

    Białka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę, a następnie dodaj wodę i zmiksuj.

    białka ubite z cukrem na biszkopt z wodą w misie robota kuchennego marki bosch, obok szklanka z wodą
  • Krok 5

    Do piany z białek wmiksuj żółtka. Na koniec dodaj makę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

    trzy żółtka do biszkoptu w małej miseczce
  • Krok 6

    Masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij z formy na kratkę.

    Nie wyłączaj piekarnika! Będzie potrzebny do upieczenia bezy.

    masa na biszkopt w formie do pieczenia Wilton

Beza makowo-kokosowa:

  • Krok 7

    Białka ubij z cukrem na lśniącą, sztywną pianę.

    białka ubite z cukrem na bezę makową w misie robota kuchennego marki bosch
  • Krok 8

    Do bezy dodaj mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i wymieszaj.

    Masę wyłóż równomiernie w tej samej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w której piekł się biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz przez około 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezę do wystudzenia.

    mak i wiórki kokosowe wymieszane w miseczce

Galaretka z owocami na ciasto Biskup:

  • Krok 9

    Mrożone owoce (u mnie maliny) rozmroź częściowo.

    mrożone maliny w szklanej misce do galaretki z owocami
  • Krok 10

    Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do wystudzenia.

    galaretka malinowa rozpuszczona w wozie w szklanej misce do ciasta biskup
  • Krok 11

    Z biszkoptu zetnij wierzcj. Biszkopt ułóż w formie, w której był pieczony.

    upieczony biszkopt waniliowy ze ściętym wierzchem w formie do pieczenia
  • Krok 12

    Wystudzoną galaretkę połącz z owocami*. Poczekaj, aż zacznie tężeć do żelowej konsystencji, a następnie wyłóż ją na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitegostężenia.

    *Pamiętaj - jeśli używasz mrożonych owoców, to nawet po częściowym rozmrożeniu nadal będą zimne. Dzięki temu galaretka po połączeniu z owocami zacznie szybciej tężeć.

    galaretka z malinami wylana na biszkopt w formie do pieczenia

Krem budyniowy:

  • Krok 13

    Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo budyń i zmiksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy z masłem w misce ubijany za pomocą miksera ręcznego
  • Krok 14

    Krem budyniowy wyłóż równomiernie na galaretce z owocami.

    krem budyniowy wykładany na galaretkę z malinami
  • Krok 15

    Na kremie ułóż bezę makowo-kokosową

    beza makowo-kokosowa ułożona na kremie budyniowym

Polewa z gorzkiej czekolady:

  • Krok 16

    Czekoladę razem ze śmietanką rozpuść w rondeku na małej mocy palnika i dokładnie wymieszaj.

    Udekoruj wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na około 3-4 godziny do schłodzenia.

    polewa z czekolady gorzkiej i śmietanki na ciasto biskup
  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-biskup

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej