Ciasto Biskup
Ciasto Biskup to jeden z tych wypieków, które określa się mianem "na specjalne okazje". Swoją dosyć charakterystyczną nazwę zawdzięcza warstwie najczęściej wiśniowej galaretki, której kolor przypomina odcień szat biskupich. 😊
Nie musisz mieć wiśni pod ręką, aby przygotować to ciasto. Wystarczy użyć dowolnych czerwonych owoców i galaretki. W moim przepisie są to maliny.
Ciasto Biskup, choć składa się z kilku warstw, nie jest trudne do przygotowania. Znajdziesz w nim biszkopt, galaretkę z owocami, waniliowy krem budyniowy, a na samej górze warstwę makowo-kokosowej bezy z polewą z czekolady.
Biszkopt przygotowałam z naszego przepisu na biszkopt bez mąki ziemniaczanej (z wodą) i użyłam proporcji na 3 jajka. Upiekłam go jednak w prostokątnej formie po to, aby otrzymać jeden równy blat potrzebny do spodu ciasta.
W naszym poradniku "Biszkopt do tortu - który wybrać?" znajdziesz więcej przepisów na różne biszkopty do tortów i ciast przekładanych.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie budyniu na krem:
-
Krok 1
400 ml mleka zagotuj z cukrem i łyżką masła.
Budyń wymieszaj z pozostałym mlekiem i żółtkami, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do zgęstnienia.
Przełóż do miski, przykryj dokładnie folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu, i odstaw do wystudzenia.
Biszkopt waniliowy z wodą na ciasto Biskup:
-
Krok 2
Prostokatną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Białka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę, a następnie dodaj wodę i zmiksuj.
-
Krok 5
Do piany z białek wmiksuj żółtka. Na koniec dodaj makę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.
-
Krok 6
Masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij z formy na kratkę.
Nie wyłączaj piekarnika! Będzie potrzebny do upieczenia bezy.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Beza makowo-kokosowa:
-
Krok 7
Białka ubij z cukrem na lśniącą, sztywną pianę.
-
Krok 8
Do bezy dodaj mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i wymieszaj.
Masę wyłóż równomiernie w tej samej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w której piekł się biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez około 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezę do wystudzenia.
Galaretka z owocami na ciasto Biskup:
-
Krok 9
Mrożone owoce (u mnie maliny) rozmroź częściowo.
-
Krok 10
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do wystudzenia.
-
Krok 11
Z biszkoptu zetnij wierzcj. Biszkopt ułóż w formie, w której był pieczony.
-
Krok 12
Wystudzoną galaretkę połącz z owocami*. Poczekaj, aż zacznie tężeć do żelowej konsystencji, a następnie wyłóż ją na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitegostężenia.
*Pamiętaj - jeśli używasz mrożonych owoców, to nawet po częściowym rozmrożeniu nadal będą zimne. Dzięki temu galaretka po połączeniu z owocami zacznie szybciej tężeć.
Krem budyniowy:
-
Krok 13
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo budyń i zmiksuj na jednolity krem.
-
Krok 14
Krem budyniowy wyłóż równomiernie na galaretce z owocami.
-
Krok 15
Na kremie ułóż bezę makowo-kokosową
Polewa z gorzkiej czekolady:
-
Krok 16
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuść w rondeku na małej mocy palnika i dokładnie wymieszaj.
Udekoruj wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na około 3-4 godziny do schłodzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-biskup |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze