1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Biskup

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup z galaretką i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto Biskup z galaretką i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Ciasto Biskup to jeden z tych wypieków, które określa się mianem "na specjalne okazje". Swoją dosyć charakterystyczną nazwę zawdzięcza warstwie najczęściej wiśniowej galaretki, której kolor przypomina odcień szat biskupich. 😊

Nie musisz mieć wiśni pod ręką, aby przygotować to ciasto. Wystarczy użyć dowolnych czerwonych owoców i galaretki. W moim przepisie są to maliny.

Ciasto Biskup, choć składa się z kilku warstw, nie jest trudne do przygotowania. Znajdziesz w nim biszkopt, galaretkę z owocami, waniliowy krem budyniowy, a na samej górze warstwę makowo-kokosowej bezy z polewą z czekolady.

Biszkopt przygotowałam z naszego przepisu na biszkopt bez mąki ziemniaczanej (z wodą) i użyłam proporcji na 3 jajka. Upiekłam go jednak w prostokątnej formie po to, aby otrzymać jeden równy blat potrzebny do spodu ciasta.

W naszym poradniku "Biszkopt do tortu - który wybrać?" znajdziesz więcej przepisów na różne biszkopty do tortów i ciast przekładanych.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie budyniu na krem:

  • Krok 1

    400 ml mleka zagotuj z cukrem i łyżką masła.

    Budyń wymieszaj z pozostałym mlekiem i żółtkami, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj do zgęstnienia.

    Przełóż do miski, przykryj dokładnie folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu, i odstaw do wystudzenia.

    budyń w szklanej misce przykryty folią spożywczą w kontakcie

Biszkopt waniliowy z wodą na ciasto Biskup:

  • Krok 2

    Prostokatną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    prostokątna forma do pieczenia Wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 3

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    mąka z proszkiem do pieczenia w miseczce z łyżeczką
  • Krok 4

    Białka ubij z cukrem i cukrem z wanilią na sztywną pianę, a następnie dodaj wodę i zmiksuj.

    białka ubite z cukrem na biszkopt z wodą w misie robota kuchennego marki bosch, obok szklanka z wodą
  • Krok 5

    Do piany z białek wmiksuj żółtka. Na koniec dodaj makę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie.

    trzy żółtka do biszkoptu w małej miseczce
  • Krok 6

    Masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij z formy na kratkę.

    Nie wyłączaj piekarnika! Będzie potrzebny do upieczenia bezy.

    masa na biszkopt w formie do pieczenia Wilton
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Beza makowo-kokosowa:

  • Krok 7

    Białka ubij z cukrem na lśniącą, sztywną pianę.

    białka ubite z cukrem na bezę makową w misie robota kuchennego marki bosch
  • Krok 8

    Do bezy dodaj mak wymieszany z wiórkami kokosowymi i wymieszaj.

    Masę wyłóż równomiernie w tej samej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w której piekł się biszkopt i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz przez około 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezę do wystudzenia.

    mak i wiórki kokosowe wymieszane w miseczce

Galaretka z owocami na ciasto Biskup:

  • Krok 9

    Mrożone owoce (u mnie maliny) rozmroź częściowo.

    mrożone maliny w szklanej misce do galaretki z owocami
  • Krok 10

    Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do wystudzenia.

    galaretka malinowa rozpuszczona w wozie w szklanej misce do ciasta biskup
  • Krok 11

    Z biszkoptu zetnij wierzcj. Biszkopt ułóż w formie, w której był pieczony.

    upieczony biszkopt waniliowy ze ściętym wierzchem w formie do pieczenia
  • Krok 12

    Wystudzoną galaretkę połącz z owocami*. Poczekaj, aż zacznie tężeć do żelowej konsystencji, a następnie wyłóż ją na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitegostężenia.

    *Pamiętaj - jeśli używasz mrożonych owoców, to nawet po częściowym rozmrożeniu nadal będą zimne. Dzięki temu galaretka po połączeniu z owocami zacznie szybciej tężeć.

    galaretka z malinami wylana na biszkopt w formie do pieczenia

Krem budyniowy:

  • Krok 13

    Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo budyń i zmiksuj na jednolity krem.

    krem budyniowy z masłem w misce ubijany za pomocą miksera ręcznego
  • Krok 14

    Krem budyniowy wyłóż równomiernie na galaretce z owocami.

    krem budyniowy wykładany na galaretkę z malinami
  • Krok 15

    Na kremie ułóż bezę makowo-kokosową

    beza makowo-kokosowa ułożona na kremie budyniowym

Polewa z gorzkiej czekolady:

  • Krok 16

    Czekoladę razem ze śmietanką rozpuść w rondeku na małej mocy palnika i dokładnie wymieszaj.

    Udekoruj wierzch ciasta. Wstaw je do lodówki na około 3-4 godziny do schłodzenia.

    polewa z czekolady gorzkiej i śmietanki na ciasto biskup
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-biskup

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej