Szarlotki i ciasta z jabłkami

Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście

Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście

  • 02:00
  • 24
  • Łatwy
02:00
24
Łatwy

Szarlotka z gruszkami na kakaowym kruchym cieście. Niecodzienny przepis na jabłecznik z wykorzystaniem gruszek. Kruche ciasto o smaku kakaowym nadaje oryginalności i idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Takie ciasto z jabłkami i gruszkami możesz przygotować na wiele okazji.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 80 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy dr. Oetkera
  • 1,2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarych renet
  • 1,2 kg twardych gruszek
  • 1 Laska wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Wskazówki

Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście

Krok 1

Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj kawałki masła i smalcu oraz pozostałe składniki.

Krok 2

Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Podziel na dwie części w proporcji: 2/3 i 1/3, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 3

Dużą formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

Krok 4

Gruszki i jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój na cienkie plastry.

Krok 5

Większą porcję schłodzonego ciasta wyłóż na dno formy i wstaw na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Krok 6

Jabłka i gruszki przełóż do dużego garnka. Laskę wanilii natnij wzdłuż, wybierz łyżeczką ziarenka z laski i razem z laską dodaj do owoców. Praż je przez około 10 min, po czym ściągnij z palnika i przecedź je na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 7

Owoce przełóż na podpieczony spód ciasta. Mniejszą porcję ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i radełkiem wytnij paski i poukładaj je na wierzchu ciasta.

Krok 8

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut.

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 80 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy dr. Oetkera
  • 1,2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej szarych renet
  • 1,2 kg twardych gruszek
  • 1 Laska wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Szarlotki i ciasta z jabłkami ->

Przepisy z kategorii Szarlotki i ciasta z jabłkami