Ciasto kukułka bez pieczenia
Ciasto kukułka bez pieczenia przypomina mi beztroskie lata mojego dzieciństwa. Sekretem niepowtarzalnego smaku są... znane cukierki. ;) "Kukułka" składa się z warstwy herbatników, delikatnego kremu budyniowego oraz dwóch, pysznych polew czekoladowych. Przepis na ciasto jest w mojej rodzinie od lat, ale przyznam, że lubię go od czasu do czasu urozmaicać nowymi dodatkami. :) Dzisiaj przygotowałam moją, jak dotąd ulubioną wersję bez pieczenia. Spróbuj! 😃
Sprawdź również naszą poradę, jak zrobić idelaną polewę czekoladową?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Do przełożenia ciasta kukułka:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników.
-
Może się przydać
Szeroki wybór form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
Krem budyniowy:
-
Krok 2
Z porcji mleka odlej 250 ml i rozmieszaj w nim dwa budynie razem z cukrem.
-
Krok 3
Pozostałe mleko zagotuj z cukierkami i podgrzewaj, aż do ich rozpuszczenia.
-
Krok 4
Do gorącego mleka dodaj rozmieszane budynie z cukrem i ponownie zagotuj, aż do zgęstnienia.
-
Krok 5
Na końcu dodaj masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 6
Połowę ciepłego kremu wylej na warstwę herbatników.
-
Krok 7
Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników.
-
Krok 8
Rozłóż drugą porcję kremu.
-
Krok 9
Na końcu ułóż ostatnią warstwę herbatników i przygotuj polewę.
Polewa ciemna:
-
Krok 10
Do miski nad garnkiem z gotującą się wodą przełóż cukierki, czekoladę białą i ciemną oraz śmietankę. Składniki podgrzewaj, często mieszając, do uzyskania gładkiej polewy.
-
Krok 11
Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na warstwie herbatników.
Polewa biała:
-
Krok 12
Śmietankę zagotuj i zalej nią białą czekoladę.Wymieszaj i za pomocą widelca rozprowadź rozpuszczoną czekoladę na ciemnej polewie.
-
Krok 13
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-kukulka-bez-pieczenia |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze